İhalelere sadece bölge esnafı girsin

Güncelleme Tarihi:

İhalelere sadece bölge esnafı girsin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2011 11:38

Başbakan Erdoğan, Doğu ve Güneydoğu’da yaşanan kepenk kapatmalara karşı esnaftan destek istedi. Esnaf ise bu bölgede sigorta primlerinin indirilmesi başta olmak üzere; kamu ihalelerinin bölge esnafına verilmesi, ülke genelinde elektrik fiyatının konut fiyatına çekilmesini, atık su bedeli ile emekli esnaftan kesilen ‘destekleme priminin’ kaldırılmasını talep etti.

Haberin Devamı

Erdoğan, dün Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonunu (TESK) ziyaret etti. Türkiye genelinden esnaf temsilcilerinin katıldığı toplantıda Erdoğan, kepenk kapatmalarla tek başlarına mücadele edemeyeceklerini söyledi. Bu mücadelede esnafın el ve ayakları olduğunu vurguladı. Başbakan’a basının önünde söylenemeyenler yemekte açıkça iletildi.

Vatandaşın akşam evine korkusuzca dönebilmesi, sokaklarda rahatça dolaşabilmesi için esnafın ışığının sönmemesi, kepenklerinin kapanmaması gerektiği vurgulandı. İşte esnafın kepenk kapatmamak için Başbakan’dan talepleri:

- Bölgesel asgari ücret talebinden sonra şimdi de bölgesel sigorta primi istendi. Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere, esnafın sigorta primleri illere göre ayrıştırılsın. İstanbul, Ankara ile Hakkari, Batman’da ödenen prim aynı olmasın

Haberin Devamı

- KDV indirimi yapılsın. Pırlanta ve mücevherde yüzde 1 olan KDV; kuaförlük, güzellik uzmanlığı, terzilik gibi hizmetlerde en azından yüzde 18’den yüzde 8’e indirilsin.

KAÇAK SİGARA İÇİN TİM KURULSUN

- Vergilerin artmasıyla birlikte artan içki ve sigara kaçakçılığı, devletin milyonlarca liralık kaybına neden oluyor. Ankara, İzmir, İstanbul’da cadde ortasında satılan sigara ve içkileri vatandaş, hediye götürüyor. Hem insan sağlığı tehdit ediliyor hem devlet yüzde 50 vergi gelirinden oluyor. TAPDK’nin sadece 150 kişilik kadrosu var. Bunların neredeyse tamamı bürokrat. Sokaklarda denetim yapmaları mümkün değil. Bu nedenle TEKEL döneminde olduğu gibi kaçak satışlarla mücadele için kolluk gücü oluşturulsun.

MEHMET AĞA GÖÇMESİN - İHALELERE SADECE BÖLGE ESNAFI GİRSİN

- Terzi Mehmet Ağa’nın, 15 çocukla şehrinden göç etmemesi için kamu kurum ve kuruluşları ihalelerine sadece bölge esnafı girebilsin. Eğer Mehmet Ağa, 15 çocuğuyla İstanbul’a giderse geçinemez, yeşil karta muhtaç olur. Çocuklar okuyamaz. Ama doğduğu yerde doyması sağlanırsa çocuklarını da okutur, adam eder. O çocuklar İstanbul’a yankesici, gaspçı olarak değil; doktor, mühendis, öğretmen olarak gider.

İşte bunun için, okulların ihtiyaçları, hastane, sağlık ocağı, misafirhane, belediyeler gibi kamu kurum ve kuruluşlarının çarşaf, yatak, işçi elbiseleri, ayakkabı, kırtasiye gibi ihtiyaçları bölge esnafından karşılansın. Bu tür ihalelere başka illerden kişi ve firmalar katılamasın.

Haberin Devamı

- Mehmet Ağa'nın göçüp maraba olmaması için, dgikiş makinası varsa bir de overlok makinası verilsin.

- Esnafın kullandığı elektrik tarifesi, konut tarifesine indirilsin.

- Esnaftan ‘atık su bedeli’ alınmasın.

- Emekli esnafın maaşından yapılan yüzde 15’lik destekleme primi kesintisi kaldırılsın.

TESK yönetimince Başbakan’a iletilen bu taleplerle ilgili Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başta olmak üzere ilgili bakanlar bir çalışma yapacak. Makul görülen talepler Başbakan’a iletilerek uygulanması sağlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!