İhalede pastayı büyükler kaptı

Güncelleme Tarihi:

İhalede pastayı büyükler kaptı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2001 00:00


ABD hükümetinin, cep telefonu piyasasına küçük şirketlerin de girebilmesini kolaylaştırmak amacıyla açtığı 17 milyar dolarlık ihaleden büyük firmaların kazançlı çıktıkları belirlendi.
Haberin Devamı

ABD basınında yer alan haberlere göre, AT&T, Sprint, Voice Stream, Verizon gibi dev telefon şirketleri, ihaleden yararlanarak yeni lisanslar elde ettiler ve kapsama alanlarını genişlettiler.

Söz konusu firmaların açık arttırma yoluyla yapılan ihalede 160 yeni lisans aldıkları belirlendi.

New York Times gazetesinde yer alan bir haberde, yeni lisanslar nedeniyle tüketicinin fazladan 262 milyon dolar ödemek zorunda kalacağı görüşüne yer verildi.

Bu arada, küçük firmalarla işbirliğine gitmeyi reddeden Verizon firmasının en yüksek fiyatı verdiği bildiriliyor. Verizon Communications ile Vodafone şirketi tarafından kurulan Verizon'un 113 lisans için 9 milyar dolar ödediği belirtildi. Bunlar arasında New York kentiyle ilgili 2 lisans bulunduğu, Verizon'ın sadece bu 2 lisans için 4 milyar dolar ödediği ifade edildi.

İhale sonunda büyük firmaların aldıkları lisans sayısı ve ödedikleri miktarlar şöyle oldu: Verizon 113 lisans için 8.77 milyar dolar; Cingular Wireless 78 lisans için 2.34 milyar dolar; AT&T 44 lisans için 2.89 milyar dolar; Voice Stream 42 lisans için 1 milyar dolar; Sprint 5 lisans için 282 milyon dolar; Dobson 12 lisans için 536 milyon dolar. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!