Eskişehir santralı için bin 100 futbol sahası büyüklüğünde alan

Güncelleme Tarihi:

Eskişehir santralı için bin 100 futbol sahası büyüklüğünde alan
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2018 11:06

Türkiye’nin en verimli ovalarından olan ve koruma altına alınan Eskişehir Alpu Ovası ve dünyada işlenebilir lületaşının çıktığı sahayı da kapsayan termik santralde yeni gelişme. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ihaleyi 15 Ağustos’a erteleyince büyük sevinç duyan Eskişehirliler, bugünkü ‘acele kamulaştırma’ kararıyla hayal kırıklığı yaşadılar.

Haberin Devamı

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla termik santralın inşası amacıyla bazı taşınmazların Elektrik Üretim A.Ş tarafından

Eskişehir santralı için bin 100 futbol sahası büyüklüğünde alan

acele kamulaştırılacağı ilan edildi. Tepebaşı ilçesinde bin 125 hektarda Beyazaltın (Sepetçi) ve Margı mahallelerinde 325 parselin acele kamulaştırılması kararı alındı. Tepebaşı Belediyesi Başkanı Ahmet Ataç, bin 125 hektar alanın bin 100 futbol sahası büyüklüğü anlamına geldiğini belirtti. Ataç, "Bu alan kömür santralının kurulacağı alan. Daha sonra bunun da genişletilmesi gerekecek" dedi.

KALORİSİ AZ, DUMANI ÇOK
Ataç, Eskişehir Barosu, Büyükşehir Belediyesi ve Odunpazarı Belediyesi ile birlikte açtıkları çok sayıda dava bulunduğunu belirterek, bu davalar sonuçlanmadan alınan acele kamulaştırma kararının yanlış olduğunu söyledi. Kararın beyaz altın olarak tabir edilen lületaşının çıktığı bölgeyi içine aldığını belirten Ataç, tarım ve hayvancılık yapılan bölgenin çok kalitesiz bir kömür için yok edilmesi anlamına geldiğini vurguladı. “Bu kömürün kalorisi az, dumanı, isi, zehiri çok. Santralde 7 milyon ton kömür yanacak ve Eskişehir’in evlerinde kullanılan miktarda su kullanılacak” diyen Ataç, kömürle birlikte dünyada sadece burada çıkan lületaşı ocaklarının da yok olacağını anlattı. Ataç, lületaşının ülkeye yıllık 16 milyon dolar döviz girişi sağladığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

ÇED SONDAJ BİLE YAPILMADAN HAZIRLANDI

Bu arada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, santral için “ÇED olumlu kararı” verdi. Ancak bu karar Eskişehir barosu ile büyükşehir ve ilçe belediyeleri tarafından mahkemeye taşındı. Kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açıldı. Dava gerekçesinde şu noktalar dikkat çekti:

“Nihai ÇED raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın proje için verdiği özel formata aykırı biçimde düzenlenmiştir. Raporu tesisin tüm ünitelerini içermemektedir. Kömür kaynakları, kömürün nakliyesi, soğutma suyunun deşarjı, kül depolama alanının etkileri rapora girmemiş, böylelikle olası etkiler denetim dışında tutulmuştur. Santral projesinin su kaynaklarına getireceği baskı hesaplanmamıştır. Kamu kuruluşları bile santral hakkındaki görüşlerinde hali hazırdaki teknolojiyle santralin bölgedeki su kaynaklarını tüketeceğini öngörmüştür. ÇED raporu jeolojik etütler yapılmaksızın, Lületaşı ocaklarıyla ilgili sondaj bile olmadan, yeraltı madenciliği koşulları yeterince araştırılmadan ve aktif fay hatlarıyla ilgili önlem alınmadan hazırlanmıştır.”

 

BAKMADAN GEÇME!