İDO: Denizde ‘tekel’ değiliz isteyen girer

Güncelleme Tarihi:

İDO: Denizde ‘tekel’ değiliz isteyen girer
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2012 00:00

UYGULADIĞI yüksek fiyatlar dolayısıyla tepki çeken İDO’nun CEO’su Önder Sezgi, Bursa Belediyesi’nin deniz otobüsü seferleri başlatmak üzere girişimde bulunmasını, “Rekabet her zaman kaliteyi artırır. Bu işe tekel olmayı düşünerek girmedik” dedi.

Haberin Devamı

İSTANBUL Deniz Otobüsleri (İDO) CEO’su Önder Sezgi, Bursa Belediyesi’nin ‘Kabataş-Mudanya’ hattında deniz otobüsü işletmesi yapacağı yönündeki haberlere yönelik “Rekabet her zaman kaliteyi artırır. Rekabete ancak ‘hoşgeldin’ deriz. Biz bu işe tekel olarak devam ederiz düşüncesiyle girmedik” yorumunu yaptı. Esnek fiyat uygulaması sırasında oluşan yüksek fiyat seçenekleri dolayısıyla tepki çeken Sezgi, İDO’nun özelleştirilmesi ile ilgili sözleşmede, başka bir belediyenin deniz otobüsü işletmesi kurmasını kısıtlayan bir madde olmadığını belirtti.

Kötü günleri unutturacağız

İDO’ya yönelik şikayetlerin sabit fiyat uygulamasına dönülmesinin ardından kesildiğini söyleyen Sezgi şunları söyledi: “Artık o kötü günleri geride bıraktık. O günleri, unutmak, unutturmak istiyoruz. Esnek fiyatla amacımız daha yüksek gelir elde etmek değildi. Tüketiciye farklı seçenekler sunmak, aynı günlere yığılmaları azaltmak gibi amaçlarımız vardı. Ama İDO kullanıcılarının profili buna hazır değilmiş. Sabit fiyata geçmemizle bir gelir kaybımız olmayacak. Önceden planladığımız gibi 2012’de yine yüzde 15 büyümeyle 500 milyon lira ciro hedefliyoruz.”

Haberin Devamı

2 bin çalışanı aştık

Bu yıl 25’inci yılını kutlayan İDO’nun özelleştirilmesinin ardından tam bir yıl geçtiğini kaydeden Sezgi, bir yıllık değerlendirmesinde şunları anlattı: “Son bir yılda şirketi yeniden yapılandırdık. Devraldığımızda İDO 400 çalışanıyla davalıydı. Bütün bunları çözdük, 150 kişiyi işe aldık. Şu anda çalışan sayımız 2 bini aştı. Geçen yıl 53 milyon yolcu 8 milyon araç taşıdık. Bu yılın ilk 7 ayında ise, yolcu taşımada yüzde 2, araç taşımada yüzde 3 büyüdük. Hedefimiz her ikisinde de yüzde 2 büyümekti. Ciromuz geçen yıl 440 milyon civarındaydı. Bu yılın ikinci yarısında doluluğumuzu yüzde 5 artırınca 2012 bütçe hedefimizi tutturmuş olacağız.”

İDO iskelesinde araç kiralama

İDO iskelerinde yolculara verilen hizmetleri çeşitlendirmek üzere birçok proje üzerinde çalıştıklarını söyleyen Önder Sezgi, bunlardan bazılarını şöyle özetledi: “Deniz otobüslerimizde sınırsız ve ücretsiz internet hizmeti başlattık. Yakında iskelelerimizden araç kiralama ve otel rezervasyonu yapma imkanımız olacak. Koltuklara kişisel ekran projesini tamamlamak üzereyiz. Yolcularımız internetten  izlemek istedikleri filmi satın alabilecek, müzik listesi yapabilecek.”

Haberin Devamı

Kadın çalışan arttı

İDO’yu alırken Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile yaptıkları kredi sözleşmesinde ‘kadın çalışanları artırmayı’ taahhüt ettiklerini belirten Önder Sezgi, “Bu kararla kadın çalışanlarımızı artırdık. 30-40 olan kadın çalışan sayımız 200’ü buldu” dedi.

 

 

 

 

Şoför ve araca
yine tek bilet

? 20 Temmuz’da başladıkları sabit fiyat uygulamasından sonra şikayetlerin yoğunlaştığı diğer alanlara da odaklanmaya başladıklarını söyleyen Önder Sezgi şöyle konuştu: “Şikayet konusu olan şoföre ayrı bilet, araca ayrı bilet uygulamasını da kaldırıyoruz. Çalışmaları tamamladık. İnternetten bilet alma konusundaki sorunları büyük ölçüde çözdük. 20 TL’ye öncelikli geçiş hakkı uygulamasını da kaldırıyoruz. Zaten her feribotun sadece yüzde 10 kapasitesini ayırmıştık. Uçakta öncelikli geçişleri diğer yolcular görmüyor. Bizde ise, diğer araçlar beklerken yapılan geçişler sınırlı da olsa tepki çekti. Buna da son veriyoruz.”

 

Haberin Devamı

Köprü bakımında
katkı sağladık
? İSTANBUL’daki ikinci köprü bakım faaliyetleri sırasında oluşan yoğun trafiğin çözümüne sefer sayılarını artırarak katkı sağladıklarını belirten Önder Sezgi, “Sabah 6’da başlayan seferlerimizi gece 24.00’e kadar uzattık. Yoğun olan Eskihisar-Topçular hattı için kiraladığımız feribotumuzu da, Sirkeci-Harem hattına kaydırdık. Bu yıl köprü bakımından haberimiz olmadı, olsaydı, iskelelerimizde kapasite artırımı yaparak, trafik sorununa daha çok katkı yapabilirdik.”

 

Mudanya-Kabataş için
belediyeler imzayı attı


İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi’ne ait Şehirhatları A.Ş. ile Burulaş arasında, Bursa’dan İstanbul’a deniz otobüsü seferlerinin düzenlenmesiyle ilgili Kabataş iskelesinin kullanılmasına ilişkin iskele hizmeti sözleşmesi imzalandı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Mudanya - Kabataş arasında yolcu taşımalarına resmi bir engel kalmadığını belirterek, kısa zamanda gemileri de alıp, seferleri başlatmayı hedeflediklerini söyledi. Altepe, iskele konusunda bir sorun kalmadığını, sadece gemi almaya odaklandıklarını söyledi. Dünya piyasalarında gemi arayışlarını başlattıklarını dile getiren Başkan Altepe, alacakları 3 gemiden 2’sinin yeni olacağını, Bursa’ya yakışır bir yolcu taşıma hizmeti vermeyi amaçladıklarını kaydetti.

 

 

 

Haberin Devamı


VAHAP MUNYAR’IN 11 AĞUSTOS 2012 CUMARTESİ YAZISIDIR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!