İcra ihalelerinde İstanbul liste başı

Güncelleme Tarihi:

İcra ihalelerinde İstanbul liste başı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2009 11:37

Uzun yıllardır adliye ihaleleri yoluyla satışa çıkarılan gayrimenkul, menkul ve taşıtların ihalelerine katılarak müşterilerine danışmanlık yapan Tamer Group'un Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Tamer, icra ihale ilanlarının en yoğun olduğu illerin İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa, en düşük illerin ise Konya ile Eskişehir olduğunu belirterek, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde ihalelerin yoğun olmadığını, bunun nedeninin, yöresel tarzını koruyan bölgelerin insanlarının sorunlarını kendi içlerinde uzlaşarak çözme yetenekleri olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Amerika Birleşik Devletleri'nde uygulanan uzlaşma sistemini Türkiye'de “ilk” olarak uygulamaya geçiren Tamer Group, yılda 10 milyar liralık işlem gerçekleşen adliye ihalelerinin de tek kurumsal sahibi oldu.

Tamer Group, www.adliyeihaleleri.com adresindeki web sitesinde Türkiye genelindeki icra ihalelerini yayınlayarak, ihalelere girmek isteyenlerin yanı sıra artık ihale için bekleyen borçlu ile alacaklıyı uzlaştırıp ve yatırımcı bularak satışı sonuçlandırıyor.

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Tamer Group Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Tamer, temelleri 2000 yılında icra ihalelerine girmek isteyen yatırımcılara danışmanlık hizmeti veren Tamer Danışmanlık ile atılan Tamer Group'un, dokuz yılda kazandığı tecrübeyi şimdi profesyonel uzlaştırıcılık alanına taşıdığını belirtti.

Haberin Devamı

Tamer, ayda ortalama 6 bin ihale ilanının yayınlandığı Türkiye'de icra dosyalarının yığılması ihaleye çıkış sürelerini 6 aydan 2 yıla kadar uzattığını dile getirerek, ihaleye çıkmak için bekleyen gayrimenkul, menkul ve taşıtların bir yandan değer kaybederken diğer yandan borçlunun faiz yükü ile karşı karşıya kaldığını kaydetti.

Alacaklının da alacağını zamanında tahsil edemediği için mağdur olduğunu gözlemlediklerini anlatan Tamer, sektörün önünü açabilecek yeni oluşumlar için araştırma yapmaya başladıklarını ve ABD başta olmak üzere AB ülkelerinin bir çoğunda uygulanmakta olan uzlaştırma sistemini Türkiye'de uygulamak için harekete geçtiklerini ifade etti.

Kemal Tamer, dokuz aylık bir alt yapı çalışmasının ardından Türkiye'de de profesyonel uzlaştırma sistemini kurduklarını bildirerek, Tamer Danışmanlık bünyesinde kurulan uzlaştırma sisteminin bir yıl içinde icra ihaleleri yükünün yüzde 20'sini alacağının tahmin edildiğini vurguladı.

Avrupa Birliğinin uzlaşma sistemini teşvik ettiğini, AB uyum yasaları ile sisteminin Türkiye'de gelişeceğini belirten Tamer, şunları söyledi:

“Ana faaliyet alanımız icra ihaleleri aracılığıyla satışa sunulan gayrimenkul ve taşıt başta olmak üzere tüm ihalelerden satın alma yapmak isteyen yatırımcılara danışmanlık hizmeti vermek. Ana faaliyet alanımızı, www.adliyeihaleleri.com web sitesi ve Tamer Danışmanlık bünyesinde oluşturduğumuz uzlaşma sistemiyle genişlettik. Böylece, artık sadece icra ihalelerinden alım yapmak isteyen yatırımcılara hizmet vermekle kalmıyor, borçlu-alacaklı ile bağlantıya geçip uzlaşma sistemini devreye sokuyoruz.

Haberin Devamı

Alıcıyı bularak menkul ya da taşıtın icra ihalesine çıkmadan daha karlı şekilde satışını sağlıyoruz. Böylece, alacaklının alacağını zamanında tahsil etmesini, borçlunun ise ihaleye çıkmayı bekleyen süreçte faiz ve dosya mağduru olmadan daha yüksek rakamlarla malını satarak borcunu kapatmasını sağlıyoruz.”

TÜRKİYE'DE İCRA İHALELERİ

Tamer, Türkiye'de icra ihaleleri ile satışın değer cinsinden yüzde 25'inin İstanbul'da yüzde 35'inin de Marmara Bölgesinde gerçekleştiğini dile getirerek, ihale ilanlarının en yoğun olduğu illerin sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Muğla, Kocaeli, Mersin, Adana ve Tekirdağ olduğunu kaydetti.

Yaşanan ekonomik krizle birlikte ihale ile satışlarda yüzde 20 civarında artış gerçekleştiğini belirten Tamer, Marmara Bölgesi'nin borç-alacak ilişkilerinde lider olduğunu ve yüz ölçümü küçük bir bölge olmasına rağmen ülkedeki ihalelerin yüzde 35'inin burada yapıldığını vurguladı.

Haberin Devamı

Tamer, Tekirdağ'ın çok gelişmiş bir il olmadığını, fakat İstanbullunun yazlıklarının olduğunu anımsatarak, lüks ihtiyaç olan yazlıkların kriz döneminde kışlık konuttan daha önce gözden çıkarıldığından Tekirdağ'daki ihale yoluyla satış adedinin, şehrin yapısına göre çok yüksek olduğunu bildirdi.

Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde ihalelerin yoğun olmadığını anlatan Tamer, bunun nedeninin, yöresel tarzını koruyan bölgelerin insanlarının sorunlarını kendi içlerinde uzlaşarak çözme yeteneklerine bağlanabileceğini ifade etti.

Kemal Tamer, Bursa'nın ortalama 300-350 ihale ile 4. sırada geldiğini kaydederek, Bursa'da özellikle kredi kartı ve kredi borçlarının yüksek oranda seyrettiğini belirtti.

Haberin Devamı

İcra ihalelerinin en düşük seyir gösterdiği illerin Konya ve Eskişehir olduğunu dile getiren Tamer, icra ihaleleri açısından yaz döneminin durağan eylül-mayıs arasının ise satış açısından çok hareketle olduğunu söyledi.

YÜZDE 75'İ GAYRİMENKUL

Tamer, adliyede ihale yoluyla satışa çıkan malların yüzde 75'inin gayrimenkul, yüzde 20'sinin taşıt ve yüzde 5'inin menkul olduğunu anlatarak, satılan gayrimenkullerin yüzde 40'ının daire olmak üzere yüzde 60'ının konut, gayrimenkullerin yüzde 5'inin yalı ve müstakil evler, yüzde 2'sini Residance'ların oluşturduğunu kaydetti.

ABD'de, eyaletlere göre farklılık göstermekle beraber, ülke genelinde icra noktasındaki gayrimenkul, menkul ve taşıt alım-satım işlemlerinin yüzde 60'ının ihaleye çıkmadan önce “Uzlaşma” yoluyla gerçekleştiğini belirten Tamer, İngiltere'nin ise icra ihaleleriyle satışın en az gerçekleştiği ülke olduğunu, tarafların profesyonel uzlaştırmacılar tarafından uzlaştırılarak ihale aşamasına gelmeden satışın sonuçlandırıldığını bildirdi.

Haberin Devamı

Tamer, en fazla icra ihalesinin gerçekleştiği ülkelerin kendi araştırmalarına göre yüzdesel olarak kıyaslandığında Türkiye, Rusya, Romanya, İspanya gibi ülkelerin olduğunu ifade etti.

10 MİLYAR LİRALIK İŞLEM HACMİ

Kemal Tamer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İcra ihaleleri ile her yıl ülkemizde ortalama 10 milyar lira işlem hacmi gerçekleşiyor. www.adliyeihaleleri.com internetteki insanlarla buluşma noktamız. Tamer Danışmanlık olarak uzlaştırma sistemi ile bu satış miktarını yüzde 20 oranında arttırmayı hedefliyoruz. Biz şu anda pazarın ancak yüzde 1'ine hakimiz. Yine, Tamer Danışmanlık olarak 2012 yılı sonuna kadar 10-12 milyar liralık satışın gerçekleştiği sektörün yüzde 10'una sahip olmayı hedef olarak koyduk.

Sektörümüz çok fazla tanınmıyor. Ya da kısaca 'icra' kelimesinin verdiği negatiflikle anılıyor. Oysa, bizim danışmanlığımızda yapılan tüm satışlarda alıcı da satıcı da karlı çıkar. Alacaklı alacağını tahsil ettiği için mağduriyeti giderilir. Borçlu ise, daha fazla faiz, dosya mağduru olmadan borcunu öder ve kafası rahatlar. Şimdi hayata geçirdiğimiz Uzlaşma Sistemi ise, hem borçlu- alacaklıyı mutlu edecek hem de adliyelerdeki dosya yükünü hafifleterek sistemi rahatlatacak.

Biz uzlaşma sistemini ülkede her noktada uzlaştırma kimliğimiz ile yaymayı başarabilirsek insanların maddi mağduriyetler yaşamalarını önler ve kurumsallaşarak daha iyi kazanç elde ederiz diye düşünüyoruz. Sonuçta adliye ihaleleri noktasına gelmiş her dosya mağduriyetin sonucudur. Ama bizim danışmanlığımızda taraflar sistemde daha hızlı ve avantajlı sonuca ulaşırlar.”

-YENİ İŞ SAHASI -

Profesyonel Uzlaştırmacılığın Tamer Group tarafından hayata geçirilmesiyle yeni bir iş sahası yarattıklarını belirten Tamer, site sayesinde  Türkiye'nin her yerinden ev hanımlarının ve öğrencilerin ilan girişi yaparak para kazanabileceklerini belirtti.

Tamer kurdukları uzlaşma sistemi ile Türkiye genelinde ekipler kurduklarını ve henüz ihaleye çıkmamış dosyalara ulaştıklarını anlatarak, bu dosyalara ulaşmak için başta bankalar ve hukuk büroları olmak üzere borç-alacak ilişkisinin en fazla şekillendiği kurumlarla bağlantı kurduklarını belirtti.

İki tarafın uzlaşmasını sağladıktan sonra söz konusu teminat yada haczedilmiş malı satın alacak yatırımcıyı devreye soktuklarını ve satış işlemini sonuçlandırdıklarını dile getiren Tamer, böylece, mal icra ihalesine girmeden dosya kapandığı için adliyelerin rahatladığını söyledi.
Tamer, uzlaşma sistemini İstanbul'da tam olarak kurduklarını, Ankara, Tekirdağ, Bursa'da yapılanmalarının sürdüğünü ifade ederek, amaçlarının 2010 yılı sonuna kadar en az 30 ilde uzlaşma sistemini örgütlemek olduğunu vurguladı.

Türkiye'de “Ağlayanın malı gülene yar olmaz” inancı nedeniyle pek çok insanın icra ihalelerine girmeye çekindiğini belirten Tamer, icra ihalelerinde değerine satışın gerçekleşmesinin çok zor olduğunu belirtti.

KONUT VE TAŞIT KREDİLERİYLE İLGİLİ YENİ ÇALIŞMA

Kemal Tamer, bankalardan konut kredisi alan ve kredi ödemelerini yapamayanlar için de bir çalışma hazırladıklarını anlatarak, bankalara konut kredisini ödeyemeyenlerin daha icra aşamasına gelmeden, konutların satarak mağduriyetlerinin önlenmesini sağlayacaklarını söyledi.

Bu konuda iki banka ile görüşme halinde olduklarını ve iki bankanın bu konuya bakışlarının çok olumlu olduğunu anlatarak, “Bankalar, ödemesi yapılamayan konutları ve taşıtları bizlere yönlendirdikleri takdirde, bunlara yeni müşteri bulacağız ve borçlu ciddi kayıplara uğramadan, elindeki konutu veya taşıtı nakde çevirebilecek. Bankalarla bir kaç kademeli özel bir çalışma hazırladık. Bankalar kredi ödemelerinde sıkıntı yaşayan müşterilerini önce hukuk bürosuna aktarmak yerine bize bilgilerini aktaracaklar. Eğer bizde çözülemezse ve uzlaşılamazsa ondan sonra hukuk bürosuna devrolup icra takibine başlanılacak. Ama ilk etapta kredi kullanıcı borcunu ödeyemiyorsa onun satışını biz alıcı bulup gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!