İçki ve sigaradan 7 ayda 6,4 milyar YTL vergi geldi

Güncelleme Tarihi:

İçki ve sigaradan 7 ayda 6,4 milyar YTL vergi geldi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2006 10:15

Bu yılın ilk yedi aylık döneminde alkollü içkilerden 1,1 milyar YTL, sigaradan ise 5,2 milyar YTL olmak üzere toplam 6,4 milyar YTL özel tüketim vergisi tahsil edildi.

Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre bu yıl ocak-temmuz döneminde alkollü içkilerden toplam 1 milyar 124 milyon YTL, tütün ürünlerinden ise 5 milyar 267 milyon YTL özel tüketim vergisi tahsil edildi. Toplam 6 milyar 392 milyon YTL'ye ulaşan içki ve sigaradan alınan özel tüketim vergisi dönemdeki genel bütçe vergi gelirleri toplamının yüzde 8.2'si kadar bir büyüklük oluşturdu. Kolalı gazozlardan alınan özel tüketim vergisi miktarı ise 316.4 milyar YTL olarak gerçekleşti.

Maliye Bakanlığı bu yılla birlikte alkolü içki, sigara ve kolalı gazozlardan alınan özel tüketim vergisini ayrıştırarak açıklamaya başladı. Geçen yılın ilk yedi aylık döneminde her üç kalemden toplam 4 milyar 580 milyon YTL'lik özel tüketim vergisi sağlanmıştı. Bu yıl ise her üç kalemden toplam 6 milyar 708 milyon YTL ÖTV tahsil edildi. İçki, sigara ve kolalı gazozlardan alınan ÖTV tahsilatı geçen yıla göre yüzde 46.5 oranında artış kaydetti. Her üç kalemden sağlanan toplam vergi geliri ise toplam vergi gelirlerinin yüzde 8.6'sını karşıladı.

Bu arada bu yılın ilk yedi aylık döneminde toplam ÖTV tahsilatı ise yüzde 16.4 oranında arttı. Artış hızının nispeten düşük kalmasında akaryakıttan alınan ÖTV'deki artışın yüzde 3.9 düzeyinde kalması belirledi. Ham petrol fiyatları hızla artarak akaryakıt fiyatlarını artırdığı için Hükümet bu yıl söz konusu ürünlerden alınan ÖTV tutarlarını artırmadı. Akaryakıt ve doğalgazdan bu dönemde toplam 11 milyar 383 milyon YTL'lik ÖTV tahsilatı yapıldı.

Motorlu taşıt satışlarından alınan özel tüketim vergisi tutarı ise yüzde 10.6 artarak 2 milyar 335 milyon YTL oldu. Toplam ÖTV tahsilatı ise 20 milyar 939 milyon YTL olarak gerçekleşti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!