İç piyasada kayış koptu!

Güncelleme Tarihi:

İç piyasada kayış koptu
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2012 11:42

Türkiye’de kayış üretimi yapan bir Japon firması, Çin menşeli ürünlerin iç piyasada yayılmasına karşı ayakta kalmakta zorlanınca çareyi Bakanlığa şikâyette bulundu.

Haberin Devamı

Ekonomi Bakanlığı şu sıralarda ilginç bir soruşturma dosyası ile meşgul. Türkiye’de kayış üretimi yapan bir Japon firması, Çin menşeli ürünlerin iç piyasada yayılmasına karşı ayakta kalmakta zorlanınca çareyi Bakanlığa şikâyette bulundu. Ekonomi Bakanlığı'nın konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü  sayısında yayımlandı.

Kararda, yerli üretici Bando Kayış Sanayi Ticaret A.Ş.’nin,  Çin, Hindistan ve Vietnam menşeli 'V kayışı' ithalatında halen uygulanan dampinge karşı önlemlerin sona ermesinin uğradıkları zararın devamına yol açtığı gerekçesi inceleme yapılması talebinde bulunduğu bildirildi.

Bakanlık açıklamasında, şirketin başvurusunda yeterli bilgi, belge ve delillerin bulunduğu bildirilerek, “Söz konusu ürün için nihai gözden geçirme soruşturması açılmasına karar verildi” bilgisine yer verildi.

Haberin Devamı

Türkiye'deki tek V kayışı üreticisi

Bando Kayış Sanayi, sekiz yıldan bu yana Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet yürütüyor. 120 kadar çalışanı bulunan şirket Japon Bando Chemical Intustries’in iştiraki konumunda. Şirket kaynakları, üretimlerinin önemli bir bölümünün iç piyasaya satıldığını, ürünün bir bölümünün de ihraç edildiği bilgisini verdi.

Şirket Türkiye’deki tek V kayışı üreticisi konumunda. İç piyasada bulunan ürünlerin önemli bir kısmını ithal ürünler oluşturuyor. Sektörün köklü çok sayıda firmasının, üretimle başlayan süreçlerinin, bir süre önce ithalatçı konuma düşmeleri ile sürdüğü anlaşıldı.

Termosifon için de önlem istendi

Japon Bando’nun Çin’e karşı V kayışı önlemi  yanı sıra, benzer içerikte bir talebin termosifon için de istendi. Ekonomi Bakanlığı, Türk Demir Döküm Fabrikaları

İç piyasada kayış koptu
A.Ş. (Demirdöküm) tarafından yapılan  ve Baymak Makine, Vestel Beyaz Eşya ile Emas Makina Sanayi A.Ş. tarafından da desteklenen bir başvuru talebi sonrası soruşturma açılmasına karar verdi. Termosifon içinde önlem alınması istenen ülkeler ise Çin, İtalya  ve Sırbistan…

Haberin Devamı

Bakanlık kararında “Türkiye'ye dampingli fiyatlarla ihraç edildiği ve bu durumun yerli  üretim dalında zarara neden olduğu iddiasıyla söz konusu ülkeler menşeli söz  konusu madde ithalatına karşı önlem alınması talebi sonucunda yapılan inceleme  doğrultusunda, söz konusu madde için de damping soruşturması açılmasına karar verildi” bilgisine yer verildi.

dgokce@hurriyet.com.tr

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!