i-Car dönemi

Güncelleme Tarihi:

i-Car dönemi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2013 01:07

Otomobiller teknolojiyle yeni bir çağa giriyor.

Haberin Devamı

Otomotiv sektörü üretimden donanıma kadar tüm alanlarda teknolojiyi yakından takip ediyor. ‘Akıllı’ otomobil döneminin kapısı da, mobil teknolojiler ve hayatı kolaylaştıran yazılımlarla açıldı.

YAZILIM ve donanım teknolojilerindeki gelişmeler, otomobilleri yeni bir çağa taşıdı ve akıllandırmaya başladı. Alman otomotiv devi BMW’nin geliştirdiği elektirik motorlu i3 modeli, üretimden sürüşe kadar teknolojinin tüm olanaklarından faydalanarak yeni nesil otomobillerin kapısını aralıyor. Otomobilin akıllı telefon ve tabletlerle iletişimi, teknolojiyle otomotiv sektörünü buluşturarak ‘akıllı’ otomobil kavramını kullanıcıların hayatına sokmaya hazırlanıyor. BMW i3 için geliştirilen akıllı cihaz uygulamasıyla otomobilin kliması uzaktan kontrol edilebiliyor. Seyahat asistanı ise güzergaha göre sürücülere toplu ulaşım alternatiflerini veya yürüyüş yollarını bile öneriyor.

ÜRETİMDE YENİ TEKNOLOJİ

Amsterdam’da düzenlenen test sürüşüyle dünyada ilk kez yollara çıkan elektrikli BMW i3’ün ‘teknoloji hikayesi’ üretimde başlıyor. Otomotiv sektöründe yeni bir üretim tekniğinin kapısını aralayan BMW, i3’te boyahane, pres ve korozyon önleme aşamasını üretim sürecinde kullanmıyor. Tamamı karbon fiber destekli plastik malzemeden yapılan otomobilin şasi ve kaporta aksamında yekpare çelik veya alüminyum gibi malzemeler kullanılmıyor. i3’ün kapılarında sac kapı paneller yerine plastik kullanılıyor. Bu sayede kapıda bir hasar oluştuğunda, plastik kaplama istenilen renkte yani boyaya ihtiyaç kalmadan yenisi ile değiştiriliyor. Aracın şasisinde oluşacak bir hasar da, serviste kolayca düzeltilebiliyor. Bu da araç sahibinin hem zaman hem de maliyet konusunda tasarruf etmesini sağlıyor.

‘CEP’TEN KLİMA KONTROLÜ

BMW i3’teki teknolojinin öyküsü kullanım aşamasında da devam ediyor. Akıllı telefon ve tablet gibi akıllı cihazlar, elektrikli BMW i3’te eksiksiz kullanılıyor. BMW’nin otomobil için geliştirdiği uygulamada araç hakkında uzaktayken bile tüm bilgiler alınabiliyor. Uygulamanın ana ekranında otomobilin şarj durumu kontrol edilebiliyor. Otomobilin şarjı dolduğunda ise kullanıcıların akıllı telefonuna bildirimde bulunuluyor. Otomobil bilgileri kısmındaysa i3’ün camlarının, bagajının ve ışıklandırma sisteminin açık olup olmadığı kontrol edilebiliyor. Servis bilgileri kısmında fren sıvısının durumu görüntülenebiliyor. Kontrol kısmından aracın kapıları uzaktan açılabiliyor. i3’ü uygulama ile kontrolün en ilginç kısımlarından bir diğeri ise klimanın kontrolünü sağlamak. Pervane simgesi ile kullanıcı, otomobilini kullanmadan önce iç ısıyı ayarlayabiliyor. Soğuk havalarda otomobile binmeden otomobilin sadece kliması çalıştırılarak iç mekan ısıtılabiliyor.

Haberin Devamı

Türkiye fiyatı 40 bin Euro

Haberin Devamı

BMW i3, Avrupa ülkelerinde Kasım ayından itibaren 35 bin Euro’luk fiyat etiketiyle satışıa çıkıyor. Türkiye’de ise tarih 2014 Nisan ayı. Borusan Otomotiv CEO’su Eşref Biryıldız’ın paylaştığı bilgilere göre BMW i3’ün satışı sadece Ataşehir’de yapılan yeni mağazada gerçekleşecek. Otomobilin şarj istasyonları ise ilk etapta BMW’nin yetkili servislerde yer alacak. Otomobilin Türkiye’deki fiyatı ise 40 bin Euro’dan başlayacak.

170 beygirle 150 kilometre

BMW i3’ün elektrikli motoru 170 beygir güç ve 250 Nm tork üretiyor. 22 kWH’lık lityum iyon bataryaya sahip olan otomobil, ‘Comfort’ modunda yaklaşık 150 kilometre yol alabiliyor. Ancak ‘Eco Plus’ ve ‘Eco Plus+’ moduyla menzili 20 kilometre kadar uzatabilmek mümkün görünüyor. Aracın 0’dan 100 çıkış süresi 7.2 saniye olarak belirtiliyor. Son hız ise 150 km ile sınırlandırılmış durumda. 1195 kilogram ağırlında olan otomobilde yer alan bataryalarında ağırlığı ise 230 kilogram olarak belirtiliyor.

Haberin Devamı

Kullanıcılara yürüyüş yollarını öneriyor

YENİLİKLERDEN bir diğeri de seyahat asistanı. Navigasyon ile çalışan seyahat asistanı, trafik ve yol durumuna göre otomobil sahiplerine bilgi veriyor. Akıllı telefon üzerinden de ayarlanabilen asistan, kullanıcıların seçimine göre yürüyüş veya metro gibi toplu ulaşımları araçlarını öneriyor. i3 sürüşte de teknolojinin olanaklarından faydalanıyor. ‘Tek pedal’ ile sürüş özelliğine sahip olan i3’te fren yapmadan sehayat de edilebiliyor. i3’ün gaz pedalından ayak çekildiğinde öndeki aracın mesafesini hesaplayarak otomatik fren yapabiliyor. Gazdan ayak çekildiğinde veya frene basıldığında i3’ün kendini şarj etmeye başlaması da dikkat çeken özellikler arasında.

Haberin Devamı

HAFTANIN TRENDİ

Boş park yeri akıllı ‘cep’ten bulunuyor

AKILLI şehir kavramı gelişen teknoloji ve internet kullanımıyla her geçen gün önemini arttırıyor. Belediyeler ve belediyelere bağlı kurumlar akıllı şehir olma yolunda ilerlerken kullanıcıların hayatını kolaylaştırıyor. İngiltere’nin sekiz şehrinde başarıyla kullanıma sunulan park alanı bulma uygulaması, akıllı telefon kullanıcılarının yüzünü güldürüyor. Uygulama, her park alanına yerleştirilen sensörlerin alan boş olduğunda sinyal vermesiyle çalışıyor. Tabletlere ve akıllı telefonlara yüklenen uygulama çerçevesinde cihazlar bu sinyalleri algılayıp kullanıcıları uyarıyor. Uygulamanın mucidi Westminster Belediyesi, söz konusu uygulamayı başarıyla kullanmaya devam ederken, İngiltere’nin diğer belediyeleri de benzer uygulamaları kullanıcılara sunuyor. Uygulama aynı zamanda park alanının ücretini de bir tuşta ödemeyi sağlarken sahibini park süresi bitmeye yaklaşınca uyarıyor.

UYGULAMA

Haberin Devamı

Bieber söylesin Casio göstersin

EFSANE saat üreticilerinden biri olan Japon Casio, yeni iş kollarıyla uygulama çağına ayak uydurmaya başlıyor. Casio artık geliştirdiği uygulamalarla da anılmaya başlandı. Şirketin geliştirdiği ‘Chordana Viewer’ adındaki uygulama, müzisyenlerin dikkatini çekiyor. Uygulamaya bir şarkı dinletiliyor ve uygulama daha sonra dinletilen şarkının notalarını çıkarıyor. Piano tuşları veya gitar telleri üzerinde gösterilen notalar sayesinde özellikle müziğe yeni başlayan kullanıcılar şarkının notalarını kolayca çıkarabiliyor. Chordana Viewer ile en popülerden şarkılardan en klasik şarkılara kadar hemen hemen tüm parçaları tanıyor. Uygulamayı şu anda sadece iPhone ve iPad kullanıcıları indirebiliyor. Uygulamanın fiyatı ise 17.99 TL olarak belirlenmiş durumda.

OYUN DÜNYASI

Zombi savaşında ikinci perde

GRAFİK ve oynanabilirlik açısından en iyi mobil oyunlardan biri olarak seçilen Dead Trigger’da yeni serüven başladı. First Person Shooter (FPS) tarzında olan oyunun ikinci bölümü olan Dead Trigger 2’de zombilerle kıyasıya mücadele devam ediyor. Görevler ABD’deki belirli eyaletlerde gerçekleşiyor. Görevlerin yapıldığı yerlerin haricinde bir de oyunseverlerin saklandığımız yer bulunuyor. Beş kişinin bulunduğu bu yerde her bir karakter farklı özelliklere sahip. Örneğin, birisi silahlarda geliştirme yapılmasını sağlarken bir diğeri can ekipmanları sağlıyor. Zombilerin ise önceki oyuna göre daha fazla çeşidi bulunuyor. Normal zombiler dışında patlayan zombi veya tüküren zombi, özel güçlere sahip olanlar da bulunuyor. Android ve iOS işletim sistemlerinin uygulama mağazalarıdan yer alan Dead Trigger 2, ücretsiz olarak kullanıcılara sunuluyor.

Kahve molasında şarj

i3 tam dolu batarya ile 150 km kadar gidebiliyor. Otomobil farklı yöntemlerle şarj edilebiliyor. Bunlardan biri BMW tarafından geliştirilen ‘Wallbox’ adlı şarj istasyonları. Wallbox’lar ile i3’ün bataryası yarım saatte yüzde 80 doldurulabiliyor. Avrupa’nın birçok şehrinde park alanlarındaki şarj istasyonlarıyla i3’ün bataryası doldurulabiliyor, taşınabilir şarj cihazıyla da otomobil şarj edilebiliyor.

Batman’de savaşa devam

ARAL ithalatın Türkiye’ye getirdiği Batman Arkham Origins, önceki iki Batman oyununun hikayesini açıklayıcı öğeler barındırıyor. Oyunda dövüş sistemi geliştirilmiş. Düşmanların sayısı arttırılmış. Batman’in yardımcısı Alfred, yeni oyunda da oyun severlerin karşına çıkıyor. Oyun PC, Play Station 3 ve Xbox 360 için de satışa çıktı.


i-Car dönemi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!