Hüsnü Bey, Finansbank'ın çoğunu BNP Paribas'a satıyor

Güncelleme Tarihi:

Hüsnü Bey, Finansbankın çoğunu BNP Paribasa satıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2001 00:00


Haberin Devamı

Avrupa'nın en büyük finans gruplarından Fransız BNP Paribas, Finansbank ve mali iştiraklerinin çoğunluk hisselerini satın almak üzere Fiba Holding ile masaya oturdu. Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, anlaşma sağlanması halinde Finansbank'ın yüzde 51'inin BNP Paribas'a satılacağını açıkladı.

Fransa'nın en büyük, Avrupa'nın ikinci en kárlı bankası ünvanını taşıyan Fransız BNP (Banque Nationale de Paris) Paribas, Finansbank ve mali iştiraklerinin çoğunluk hisselerini almak için Fiba Holding ile münhasırlık sözleşmesi imzaladı. Dün sabah aynı saatlerde Finansbank tarafından İMKB'ye, Paribas tarafından da tüm dünyaya açıklanan bu sözleşmeye göre, görüşmeler sonuçlanana kadar Finansbank başka bir yabancı kuruluşla ortaklık görüşmesi yapmayacak, Paribas da Türkiye'de başka bir mali kurumla ilgilenmeyecek.

Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, son bir yıldır Finansbank'la çok sayıda yabancı kurumun ilgilendiğini, yapılan ön görüşmeler sonucunda Fransız BNP Paribas'ı seçtiklerini belirtti. Özyeğin'in verdiği bilgiye göre, BNP Paribas, Finansbank'ın yüzde 51'ini alarak büyük hissedar olacak, hisselerin yüzde 30'u ise Finansbank'ta kalacak. Hisselerinin yüzde 26.26'sı halka açık olan Finansbank'ta halen hisselerin dağılımı şöyle:

Fiba Holding yüzde 32.22, Fina Holdingyüzde 27.18, Fiba Factoring Hizmetleri yüzde 4.83, Commercial Union Assuaranca Plc yüzde 4.55, Girişim Factoring yüzde 2.76.

İSİM DEĞİŞMEYECEK

Yapılacak ortaklık bankanın yüzde 51'inin yanı sıra Fiba Holding tarafından kontrol edilen Finans Yatırım Menkul Değerler, Finans Finansal Kiralama ve diğer mali iştiraklerin çoğunluk hisselerinin de BNP Paribas'a satışını içerecek. Yapılan ön anlaşmaya göre bankanın mevcut isminin korunacağını söyleyen Hüsnü Özyeğin, ‘‘Bankayı satıp çıkmıyoruz, yönetimi de beraber yürüteceğiz’’ dedi. Özyeğin, ‘‘Potansiyel ortaklık sonrası yönetimde Fiba Holding ve BNP Paribas, üst yönetim seçimi, sermaye artırımı. iştirakler, yatırımlar ve yeni iş alanlarına girme konularında eşit haklara sahip olacaklar’’ diye konuştu.

Fiyat konusunun ise henüz netleşmediğini söyleyen Özyeğin, görüşmelerin en az iki ay süreceğini belirtti. Özyeğin, sağlanacak nakit girişinin nasıl değerlendirileceği konusunda ise ‘‘Dereyi görmeden paçaları sıvamayalım, bunu ancak çeki gördükten sonra söyleyebilirim’’ diye konuştu.

HEDEF İLK 3

Fiba Holding Başkan Yardımcısı Dr. Ömer Aras ise, yaptıkları projeksiyonlar sonucu Finansbank için iki model geliştirdiklerini belirtti. Aras'ın verdiği bilgilere göre, bu modellerin ilki ‘‘kendin yap’’ modeli. Buna göre bankanın mevcut yapısı korunacak, belli konularda uzmanlaşarak yüksek verimlilik ve getiri sağlanacak. Bu çalışmalar sonucunda Finansbank 2005 yılında 8-10 milyar dolarlık aktif büyüklüğüyle orta ölçekli bir banka olarak Türkiye'nin ilk 7 bankası arasında yer alacak. ‘‘Yabancı ortak’’modelinde ise Finansbank, partneri ile birlikte ürün yelpazesini genişletecek, düşük fonlama maliyetine kavuşacak, uluslararası bağlantılarını güçlendirecek ve güçlü markalar konumlandıracak. Gelecekteki olası satın almalar yoluyla büyümeler için de ek finansman fırsatı bulacak olan banka, 2005 yılında 20 milyar doların üzerindeki aktif büyüklüğü ve yaygın banka olma potansiyeli ile Türkiye'nin ilk 3 bankasından biri olacak.

Dr. Aras, Finansbank'ın ikinci yolu tercih ettiğini vurgularken, Özyeğin bu ortaklığın gerçekleşmemesi halinde de bankanın her yıl olduğu gibi yüzde 30'un üzerinde organik büyümesini sürdürerek yoluna devam edeceğini kaydetti. Özyeğin, Finansbank'ın kayıtlı sermayesinin geçen hafta 194 trilyon liradan 275 trilyon liraya yükseltilme kararı alındığını hatırlattı.

Finansbank bankacılığın dışına da çıkacak

BNP Paribas ortaklığı ile Türkiye'nin ilk üç bankası arasına girmeyi hedefleyen Finansban, 4 milyar dolarlık aktif büyüklüğü ile şu anda sektörde ilk 10 banka arasında yer alıyor. 14 yıl örce 24 kişi ve 2.5 milyon dolar sermaye ile kurulan Finansbank'ın halen 28 şehirde 116 şubesi, 450 bin bireysel ve 6 bin 700 kurumsal müşterisi bulunuyor. Hollanda, Almanya, Belçika, İsviçre,Fransa, Rusya ve Romanya'da mali sektörde 9 iştiraki de bulunan Finansbank'ın buralardaki aktif büyüklüğü 2 milyar dolar civarında. Bankanın yurtiçindeki iştirakleri arasında ise Finans Leasing, Finans Invest, Girişim Factoring gibi mali iştiraklerin yanı sıra Gima da yer alıyor. Fiba Holding, kısa bir süre önce de 1 milyon 250 bin üyesi bulunan Advantage Card'ın bünyesinde yer aldığı Benkar ile yüzde 50-50 ortaklık anlaşması imzalamıştı.

Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Fransızlarla yapılması planlanan ortaklık ile Finansbank'ın bankacılığın yanı sıra sigortacılık, leasing, tüketici finansmanı, varlık yönetimi, gayrimenkul finansmanı ve bireysel emeklilik alanlarında etkin olmasının öngörüldüğünü kaydetti. Özyeğin, bu ortaklık ile ‘‘universal bir banka’’ olmayı hedeflediklerini de kaydetti.

Paribas'ın Türkiye'deki ilk göz ağrısı Osmanlı

Finansbank'a talip olan Fransız finans grubu BNP Paribas'ın Türkiye'ye hiç yabancı değil. Halen Türkiye'de Akbank ve Dresdner Bank ortaklığıyla 1985'de kurulan BNP Ak Dresdner Bank A.Ş. ile faaliyet gösteren Paribas'ın Türkiye ile ilk tanışıklığı Osmanlı Bankası'na kadar uzanıyor. Türkiye'nin yaşayan en eski bankası olan Osmanlı'nın ana sermayedarı olan Grup Paribas, 1996 yılında hisselerini Garanti Bankası'na ait Clover Investment'e satmıştı. Böylece Osmanlı Bankası da Doğuş Grubu'na dahil olmuştu. Paribas ise, BNP Ak Dresdner Bank'ın yüzde 30 ortağı olarak, BNP Ak Dresdner Finansal Kiralama A.Ş.'de de banka ve Sabancı Grubu ile ortaklığını sürdürüyor.

Finansbank'ın çoğunluk hisselerini alarak Türkiye'de yeniden büyüme kararı alan BNP Paribas, Avrupa'nın ikinci en kárlı bankası ünvanını taşıyor. 31 Aralık 2000 tarihi itibariyle 694 milyar euro aktifi ve 21.6 milyar euro öz kaynağı olan banka, 87 ülkede 80 bin çalışanı ile faaliyet gösteriyor. Hüsnü Özyeğin ‘‘Türk bankacılık sisteminin 6 misli büyüklüğünde olan finansal bir dev’’ şeklinde tanımladığı BNP Paribas, bankacılık dışında Cardif Sigorta, Cetelem Tüketici Finansmanı ve Cortal Menkul Değerler şirketleri gibi farklı finans alanlarında da hizmet veriyor.

Borsada prim yaptı

Ortaklık görüşmelerinin duyurulmasının ardından, Finansbank ve mali iştiraklerinin hisseleri, borsada büyük prim yaptı. Finansbank hisseleri dün 2050'den kapanarak önceki güne göre yüzde 7.89 prim yaparken, gün içinde hisselerin değeri 2150'yi de gördü. Bu arada Finans Yatırım Ortaklığı, Finans Fİnansal Kiralama hisseleri de değer kazandı. Finans Yatırım Ortaklığı hisseleri önceki güne göre 75 puanlık artışla kapanışı 1400'ten yaparken, Finans Leasing hisseleri de 375 puan artarak 2250'den kapandı.

Evlilik programa yarar

FİBA Holding ve Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, BNP Paribas ile ortaklığın Finansbank'ı ileriye götürmek ve Türkiye'ye birçok yeni finansal ürünü kazandırmanın yanı sıra, ülke ekonomisine de katkıları olacağını söyledi. Özyeğin, sözlerine şöyle devam etti: ‘‘Ülkemizin gelişmiş ülkeler arasına girebilmesi ancak BNP Paribas gibi global kurumların Türkiye'ye yabancı sermaye ve know-how getirmesi ve ülkemizdeki kurumların global büyüklüklere ulaşmasına bağlıdır. Hükümetimizin 1.5 ay kadar önce açıkladığı Ekonomiyi Güçlendirme Programı'nın nihai başarısı da bu tür evliliklerin oluşmasına bağlıdır.’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!