Hürriyet yine ‘güven’ şampiyonu

Güncelleme Tarihi:

Hürriyet yine ‘güven’ şampiyonu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2009 00:00

Synovate adlı araştırma şirketinin MediaCat için yaptığı, “Medya Güven Araştırması”, Hürriyet’in bu alandaki şampiyonluğunu bir kez daha ortaya koydu. Araştırma ayrıca Hürriyet’in “düzenli olarak izlenen gazeteler” liginde yüzde 42 gibi bir oranla en ön sırada olduğunu da gözler önüne serdi.

Haberin Devamı

HÜRRİYET’in Türkiye’nin en güvenilir gazetesi olduğu bir kez daha onaylandı. Synovate’in MediaCat için yaptığı ‘Medya Güven Araştırması’sı, Hürriyet’in
en güvenilir gazetesi özelliğinin yanı sıra Türkiye’nin düzenli olarak en çok takip edilen gazetesi olduğunu da ortaya koydu.
En güven yaratan gazete
Pazarlama dünyasının önemli yayın organlarından MediaCat’in aktardığı sonuçlar, gazetelere tek tek bakıldığında Hürriyet’in bütün sosyoekonomik gruplarda ‘en güven yaratan gazete’ olduğunu gösteriyor. Ancak üst sosyoekonomik gruplar ile 55 ve üzeri yaş gurubu okurlar nezdinde, Hürriyet ile diğer gazeteler arasındaki fark daha da açılıyor.
Yüzde 40 her gün alıyor
Türkiye nüfusunu temsil eden örneklemler üerinde yapılan bu araştırmalarda, 13 ilde yaşayan 18 yaş üstü biner kişiyle görüşüldü. Araştırmanın sunduğu temel verilere göre, Türkiye’de gazete okuyanların yüzde 40’ı düzenli olarak her gün gazete alıyor. Her gün gazete satın alma alışkanlığı metropol illerde, üst sosyoekonomik gruplarda ve özellikle 45 yaş ve üzerindeki tüketicilerde oldukça yüksek. Genç yaş grupları ise gazeteleri daha çok internetten takip etmeyi seviyor.
Yazın daha çok okuyoruz
Gazete okuma alışkanlıkları dönemsel olarak önemli farklılar arz ediyor. Araştırmanın ilk dönemining erçekleştirildiği yaz aylarında okurlar düzenli olarak günde ortalama 2 gazete okurken, sohbahara girildiğinde bu ortalama yüzde 1.8’e gerilediği görülüyor. Okunan ortalama gazete sayısı üst sosyoekonomik gruplarda dönemsel olarak pek farklılık göstermiyor. İki dönem arasındaki fark, esasen alt sosyoekonomik gruplardan kaynaklanıyor.
Hürriyet’e düzenli takip
Türk halkının düzenli olarak takip ettiği gazetelere bakıldığında Hürriyet gazetesinin, burada da öne çıktığı görülüyor. Okurun yüzde 42’si düzenli olarak Hürriyet’i takip ediyor. Takip edilme oranı 15 Temmuz-15 Ekim olarak belirlenen ikinci dönem de bir miktar gerilese de, sıralama Sabah, Posta ve Milliyet olarak devam ediyor.

Haberin Devamı

Hafta sonları okur sayısı artıyor

HER gün gazete alan yüzde 40’lık bir kitlenin yanı sıra yüzde 14-17’lik bir kitle de bir gazete almakla birlikte diğerlerini de internetten takip ediyor. ‘Sadece hafta sonu ya da tatil günleri gazete alırım’ diyen yüzde 23’lük okura ilişkin ise ilginç tespitler söz konusu. Haftasonları, diğer günlerde düzenli olarak okudukları gazetenin yanı sıra başka gazeteler de okuyanların oranında da ciddi bir artış söz konusu. Araştırmada 1 Haziran-15 Temmuz arasını kapsayan birinci dönemde yüzde 40 olan bu oran, ikinci dönemde yüzde 58’e yükseliyor. Detaylara inildiğinde haftasonları alınan gazeteler arasında Hürriyet, Sabah, Posta, Milliyet, Akşam, spor gazeteleri ve Habertürk sıralanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!