Edirne Bursa’nın oğlu Osmanlı’nın babasıdır

Güncelleme Tarihi:

Edirne Bursa’nın oğlu Osmanlı’nın babasıdır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2017 18:38

Şehrin tarihsel anlamda da önemli olduğunu vurgulayan Recep Gürkan, şöyle devam etti: “Yaptığınızı satamıyorsak; bir şey ifade edemiyoruz. O yüzden bizim yaptığımız işi satmada problemimiz var. Edirne, Traklara, Makedonlara, Doğu Roma, Osmanlı’ya ve şimdi de Türkiye Cumhuriyeti’ne sınır kentliği yapıyor. 1361’de Osmanlı tarafından fethedildikten sonra Osmanlı hemen başkentini Bursa’dan Edirne’ye taşıyor. Edirne Bursa’nın oğlu Osmanlı’nın babasıdır.

Dünyada çok sayıda başkent var. Paris’te Eyfel Kulesi’nde fotoğraf çektirdiğin de Paris diye yazmasınız. Edirne’de Selimiye’de fotoğraf çektirdiğiniz Edirne diye yazmazsınız. Çünkü bunlar emperyal başkentlerdir.  Bize satmak konusunda, ekonomik hedefleri doğru koymak için bize yardımcı olun. Hürriyet Gazetesi’nin güvenirliğine de çok ihtiyacımız var.”

Şehrin büyümesi ve daha çok turist çekebilmesi için ortak çalışmalar yapıldığını anlatan Recep Gürkan, “Edirne’de çok kullandığım biz söz vardır. Hepimiz akıllı insanlarız. Ama hiç birimiz hepimiz kadar akıllı değiliz. İşte bu yüzden ortak akıl gerekiyor. Zirve de bir anlamda bu ortak akıl arayışının bir sonucu. Ben bu zirveden önemli sonuçların çıkacağına inanıyorum. Önemli tespitlerin ve saptamaların yapılacağına inanıyorum” diye konuştu.

İLK ÖNCE EDİRNE UYGULADI
Birçok ilki önce Edirne’de yaptıklarının da altını çizen Recep Gürkan, “2015 yılında çocuk ve kadınlarla ilgili suç işlemiş kişilerin Edirne’de toplu taşıma araçlarında çalıştırılmayacağını duyurduk. Daha sonra 2016’da kadınların gece saat 22.00’dan sonra durak harici istediği yerlerde inmelerini sağlayacak çalışma yaptık. Bunlar çok önemli çalışmalardı. Kısa süre sonra farklı beledeyelerde de uygulanmaya başlandı” diye konuştu.

Edirne’nin daha fazla turist çekmesi için birçok farklı çalışmalar gerçekleştirdiklerinin altını çizen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Dünyanın önde gelen araştırma şirketi Euromonitor International, ‘Dünyanın en çok turist alan 100 şehri’ raporunda Edirne, 3 milyon 190 bin 400 turist sayısı ile 61’inci sırada yer aldı. Türkiye’de; Muğla ve Antalya’da turist sayısı 2014 yılına oranla düşüş yaşarken, Edirne turist sayısını bir önceki yıla göre yaklaşık 100 bin daha attırdı. Turizmin gelişmesi için birçok farklı çalışma yapıyoruz. Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali’nin en iyi şekilde tanıtılması, festivalin tasarlanması, tasarıların uygulanması ve gerçekleştirilmesi konusunda çalışmalarımız da bulunuyor” şeklinde konuştu.

ÖDÜLLÜ PROJELER
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne’yi geleceğe taşıyacak projeleri hayata geçirdiklerini söyledi. Edirne’nin tarihine kültürüne sahip çıktıklarını anlatan Gürkan, “Kentimizde turizm potansiyelini artıracak yani destinasyon alanları yaratıyoruz. Projelerimiz, Türkiye’nin en önemli iki birliğinde de ödüle layık görüldü” dedi.

* 1930 yılında İtalyanlar tarafından yapılan ve jeneratörler vasıtasıyla 1980 yılına kadar Edirne’nin elektrik ihtiyacını karşılayan Tarihi Elektrik Fabrikası’nı; Kültür Merkezi ve Nikah Salonu olarak Edirne Halkı’nın kullanımına açtıklarını belirten Gürkan, “Atıl durumda bulunan Tarihi Elektrik Binası’nı tekrar işlevsel hale getirdik. Edirne, muhteşem bir binaya kavuşuyor. İlk defa tescilli eserlerden birini restore etmenin mutluluğunu ve sevincini yaşadığımız bu projemiz Sosyal Demokrat Belediyeler Birliği (SODEM) tarafından Bilim-Tarih Ödülüne layık görüldü” dedi.

* Gürkan, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Mimar Sinan’ın ‘Ustalık Eserim’ dediği Selimiye Cami’nin çevresini değiştirecek, başta Edirne olmak üzere tüm Trakya’daki turizm potansiyelini arttıracak ‘Selimiye Camii Çevresi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi’nin Türkiye’nin en önemli iki birliğinden de birincilik ödülü aldığını söyledi. Marmara Belediyeler Birliği’nin bu yıl 6.’sını düzenlediği Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri’nde İmar Şehircilik ve Estetik kategorisinde birinci olan ‘Selimiye Camii Çevresi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi’ aynı zamanda Tarihi Kentler Birliği’nin 2016 Yılı Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nda 83 proje içinde birinci olduğunu belirten Gürkan, “Söz konusu projemiz ile UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kültürel varlık olarak dahil edilen Osmanlı Dönemi’nin en önemli yapılarından biri olan Selimiye Camii’nin çevresiyle de bir bütün olmasını hedefledik. Selimiye Camii Çevresi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi’yle yerli ve yabancı turistlerin ziyaret edebileceği kimlikli bir turizm destinasyonunun yaratılmasını sağlayacağız. Oluşturulacak alanlar ve sunulacak hizmetlerle Trakya Bölgesi yeni bir kazanıma sahip olacak” diye konuştu.

* Gürkan, “Sular Üstünde Yükselen Şehir; Tunca” temasıyla gerçekleştirdiğimiz Kırkpınar Alanı Rekreasyon Projesi’yle Edirne’ye yeni bir destinasyon merkezi daha kazandırmayı hedeflediklerini söyledi. Projenin yaklaşık 10 milyon TL’lik bütçeye sahip olduğunu anlatan Gürkan, “4 bin 900 dönümlük bir alanda 86 dönümlük bir göl, has bahçe, liman, yüzen havuz, kumsal, bisiklet ve koşu yolu, kafeler ve restoranlar yer alacak. Bölgenin dünya çapında tanınırlığının arttırılmasına katkı sağlayarak, Edirne’yi marka şehir haline getirecek bu proje, Tarihi Kentler Birliği’nin 2016 Yılı Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nda jüriden en yüksek puanı alarak birincilik ödülüne; yine Marmara Belediyeler Birliği tarafından 6.’sı düzenlenen Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri Yarışması’nda “Yeşil Alan ve Çevre Yönetimi Hizmetleri” kategorisinde ikincilik ödülüne layık görüldü. Edirne’ye yeni bir yaşam merkezi kazandıracak olan bu projenin en önemli özelliği ise hiç betonarme yapının olmaması ve yaşanması muhtemel nehir taşkınlarında tüm alanın dubalar sayesinde yükselecek olmasıdır” dedi.

* Gürkan, Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Hakları Geliştirmesi Ortak Programı kapsamında Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme Projesi’nde 11 pilot il arasına girip kadına yönelik gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla en başarılı belediyelerden biri olduklarını söyledi.

 

BAKMADAN GEÇME!