Başkan Recep Altepe: Yüksek katma değerli ürünler üreterek dünyaya satalım

Güncelleme Tarihi:

Başkan Recep Altepe: Yüksek katma değerli ürünler üreterek dünyaya satalım
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2017 17:38

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın bir üretim merkezi olması gerektiğini söyledi. Bunun için de adımlar attıklarını belirten Altepe, “Yerli üretim için tramvay ve uçak üretimi konusunda önemli adımlar attık. Bunları Bursa’daki firmaların da üretebildiğini gösterdik. Yüksek katma değerli ürünleri üretmemiz gerekiyor. Şimdi ihracatın kilogramı 4 Euro ise tramvay ile 54 Euro olacak. Bunun için yeni fabrikalar kurmamıza gerek yok. Merkez Bursa olsun, gelişsin, üretecek çok konu var” dedi.

Bursa’nın birikimli, altyapısı çok güçlü bir kent olduğunu ifade eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın tarihi bir başkent olduğunu, verimli toprakları ile dünya çapında dikkat çektiğini söyledi. İpek ve baharat yolu üzerinde olan Bursa’nın bir ticaret şehri olduğuna dikkat çeken Altepe, “Ayrıca çok önemli bir termal kaplıca şehri ve çok önemli bir sanayi şehriyiz. Üretim şehriyiz. Baskın kimliğimiz endüstri ve üretim şehri olmamız. Merkezinin tamamı üretimle uğraşan önemli bir şehir” dedi.

Bursa’nın her alanda yüksek katma değerli ürünler üretmesi gerektiğinin altını çizen Recep Altepe, “Bursa sanayisi üretiminin yüzde 80’ini ihraç ediyor. Tarım üretimi de öyle. Potansiyeli değerlendirmek, daha yüksek teknoloji üretmek, verimli çalışarak ülkenin geleceğine katkı vermek istiyoruz. Bursa ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Bursa’nın ortada bir başarısı var. 30 sene sonra da başarılı olmak için konuşuyoruz. Bu bizim için motivasyon kaynağı. Gelişen konjonktüre göre pozisyon alabilen sanayiye sahibiz” dedi.

Bursa’daki sanayicilerin dış dünyaya açık olduğunu belirten Başkan Recep Altepe, “1000’ün üzerinde yabancı ortaklı firma var. Aynı zamanda teknoloji organize sanayi bölgesi ile 20 sene sonra da Bursa’nın geleceğe hazırlanması için ciddi çalışmalar var. 25 milyar dolarık bir yatırımdan bahsediyoruz. Böyle kaç yatırım var. 150 bin istihdam sağlanacak. Tek bir projede böyle bir istihdam sağlayabilecek bir yer var. 40 milyar dolar sadece bu bölgeden ihracat bekliyoruz. Ne kadar bir vizyoner il olduğumuzu buradan görebiliyoruz. Yüksek teknoloji organize sanayi bölgesi Doğu’da yapılsa ne kadar karşılık bulabilir. Bu tip yatırımlar yerinde ve zamanında yapılmalı. Bu proje ancak Bursa’da olabilir. Bu projeyi kamuoyuşa paylaştığımızdan beri sanayiciler ‘ne zaman teklif toplayacaksınız’ diyor. Birçok kişi de beklenti oluştu. Bursa büyürse Türkiye büyür. Şehrin sanayisinden aldığımız güç ve inovasyonla projeleri hayata geçirmek istiyoruz. Bu kadar problemsiz bir şehir var. Bizim istediğimiz başka bir şey Ankara’nın bizim vizyonumuzla, bize destek olması ve önümüz açması. Sanayiciler olarak biraz önde gidiyoruz. Bursa’nın büyümesi Türkiye’nin büyümesi olacak” diye konuştu.

Ülke olarak sesimizi duyurmak için dostlarla kenetlenilmiş olunması gerektiğine vurgu yapan Başkan Altepe, “Birçok firma Türkiye’ye ürettikleri ürün daha ucuza mal ettikleri için geliyor. Burada sanayi arsaları da çok uygun. Giden geri geliyor. Burada üretilen araçlar arıza yapmıyor diye Bursa üretimi araçlar satın alınmak isteniyor. Biz artık diğer yakıtlı araçları üretmek için çalışıyoruz. Durmazların ürettiği metro ve tramvay vagonu için 460 milyon TL ödeme yaptık. Eğer onlar olmasaydı yabancı firmaya 900 milyon TL ödeyecektik. Türkiye’nin imkanları kısıtlı kısa zamanda büyük mesafe almak gerekiyor. Birbirimize çelme takmayalım yeter. Bursa gibi bir ilde savunma sanayini de hızlandırmamız gerekiyor. Başka illerde fabrika kurmaya gerek yok. Burada üretim yapılabilir. Diğer bölgelerde de üretim yapılabilir. Onlar da Bursa’daki üretime destek olur. Çünkü Bursa’da yüksek katma değerli üretim yapabilmek için herşey hazır” diye konuştu.

Bursa’da hızlı bir gelişme ve kalkınma olduğunu dile getiyen Başkan Recep Altepe, “Türkiye’nin lokomotifi İstanbul ve Bursa’dır. Bursa pilot bölge olur ve desteklenirse diğer illerde kalkınır. Bu pilot bölgelerle Türkiye hedeflerine ulaşma yolunda daha hızlı adımlar atabilir” dedi.

Dünyada ekonomik sıkıntılar yaşandığını dile getiren Başkan Altepe, “Türkiye hızla gelişmeye devam ediyor. Türkiye bu zor şartlarda büyümeye devam ediyor. İnsanlar buna şaşırıyor. Etrafımızdaki ateş çemberine rağmen Türkiye’nin iş yaptığı, mal sattığı, gelir elde ettiği bölgelerin kaynamasına rağmen Türkiye dimdik ayakta. Türkiye’de bir istikrar var. Türkiye bu istikrarla büyüyor. İnşallah alınacak kararlarla bu istikrara daha da gelişecek. Bu istikrarla köprüleri, havalimanları, tüneller yapılıyor. Bu köprüleri kendi bütçemizle yapsak işler yürümez. Bunlar hep dış yatırım, kredi ve risklerle oluyor. Türkiye büyüdükçe bunlar devam edecek” diye konuştu.

15 Temmuz’da 40 yıllık ihanetin gerçekleştirilmek istendiği bir darbe girişimi yaşandığını belirten Başkan Recep Altepe, “İstediklerini yapamadılar. Başarılı olamadılar. Düşmanlarımızı mutlu etmedik. Türkiye’den çok büyük beklenti var. Bu millet dünyaya hep hizmet etti. Oralara güzellik taşıdı. Son 200 yılda bizle çok uğraştılar. Daha çok üretmeli ve güçlenmeliyiz. Dünyanın her yerinde biz varız. Sadece ülke olarak değil belediyeler olarak da dünya çapında çalışıyoruz. Balkan ülkelerinde varız. Ortadoğu’da varız. Her yerde Türkiye var. Türkiye tüm dünya mazlumlarına kucak açıyor. Bize çok çalışmak düşüyor. Artık büyüme, gelişme gerekli. Adımlar atmalıyız. Kısa zamanda büyük mesafe almalıyız” ifadelerini kullandı.

Marmara bölgesinde ekonominin yüzde 60’ının olduğunu söyleyen Recep Altepe, “Bu bölgedeki alt yapı ve güç çok daha iyi değerlendirilmeli. Yerli ve katma değerli ürünler üretilmesi gerekiyor. Örneğin Bursa’nın tramvay ve metro vagonuna ihtiyacı vardı. Biz de Türkiye’de üretilen ürünler kullanılmasını istedik. Bu işi kısa zamanda yapabilecek bir firmaya ihtiyaç vardı. Biz de Durmazlar’a gittik. Konuşmamızda ‘bundan sonra uçak yapacağız’ dedim. Ancak onların kafası metrodaydı. ‘Uçağı kime yaptırırsın bilmiyoruz ancak biz metroyu yapıyoruz’ dediler. 3.5 yıldır Bursa caddelerinde bu araçlar kullanılıyor. İşte bunların yapılması gerekiyor. Başka yerlerde fabrika kurmaya gerek yok. Burası merkez olsun. Tüm iller çalışsın” dedi.

Bursa’da havalimanın açıldığını hatırlatan Başkan Recep Altepe, “Bursa’da sanayi, üretim ve turizm gelişiyor. Buraya ulaşım gerekiyor. Özel uçakları ile insanlar Bursa’ya gelebilecek. Kent ekonomisine önemli bir katkı. Çiftçinin tarlasına giden yolu yapmak da ürününü pazarlamak da bizim işimiz. Ürün pazarlama ve toplama merkezleri yaparken, ürün depolama ve ihracat merkezi de yapıyoruz. Üretici, köylü üretsin ve kazansın. Kırsal kesim gelişsin. Kırsala destek veriyoruz” diye konuştu.

Bursa’nın termal bir bölge olduğunu ancak otomotiv üretimi nedeniyle ikinci planda kaldığına dikkat çeken Başkan Recep Altepe, “Yeni bir tesis yapıyoruz. Termal tesis olacak .Burada da belediye dönüşüm yapmış oluyor. Bursa şehrinin kalbinde önemli bir termal merkez. Dünyanın en vizyoner tesisin inşaatları başladı. Ayrıca fuarların da gelişmesi gerekiyor. Malların pazarlaması çok önemli” dedi.

BAKMADAN GEÇME!