HÜRDANIŞ

Güncelleme Tarihi:

HÜRDANIŞ
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2016 09:32

HÜRDANIŞ sorularınızı yanıtlıyor...

Haberin Devamı

BORÇLANMAYI VERGİDEN NASIL DÜŞÜREBİLİRİM

Kamil Kurban – Almanya

Yurt dışı borçlanma kapsamında Türkiye’ye yatırdığınız parayı, sigortalı olarak çalışıp vergi mükellefi olduğunuz Almanya’da yaptığınız yıllık vergi denkleştirmesinde beyan etmenize rağmen, vergi dairesi bunu dikkate almadığı gibi yaptığınız itiraza da Alman maliye makamlarının kayıtsız kaldığını belirtiyorsunuz. Konuyu avukata danışmak için yurtdışı borçlanmayı vergiden düşürmeye imkân sağlayan yasal dayanağın ne olduğunu merak ediyorsunuz. 

SGK’ya yatırdığınız emeklilik primlerini, Alman Gelir Vergisi Kanunu’nun 10. maddenin 1. fıkrasının 2a bendine göre, ‘özel harcama kalemi’ (Sonderausgaben) olarak Almanya’da vergiden düşürebilirsiniz.
HANGİ BELGELER GEREKLİ
Bazı vergi daireleri, vergi denkleştirmesinde kullanılan matbu formda, yatırılan borç miktarının yazılmasını ve formun ekinde banka dekontu gibi paranın SGK hesabına yattığına ilişkin kanıtlayıcı belgelerin ibraz edilmesini kafi görüyor. Bazı vergi daireleri ise vergi denkleştirme formunun yanı sıra özel harcama kalemi için ayrı bir dilekçe yazılmasını, ekinde de SGK tarafından gönderilen borç tahakkuk cetvelinin yanı sıra banka dekontunun tasdikli tercümesini talep edebiliyor. Bunun yanı sıra Türkiye’ye gönderilen paranın kaynağının ne olduğuna dair kanıtlayıcı evraklar da istenebiliyor; Parayı kendi bankanızdan çektiyseniz, ilgili bankadan bir dekont veya kredi çektiyseniz, kredi sözleşmesi gibi evrakların ibraz edilmesi gerekiyor bu durumda.
DİLEKÇE ÖRNEĞİ
Frankfurt’lu vergi danışmanı Ali Tekin’e konuyu danıştım ve kendisi bana vergi denkleştirme formuyla birlikte yurtdışı borçlanma kapsamında yapılan ödemelerin vergi dairesi tarafından dikkate alınması için şöyle bir dilekçe örneği verdi. Bu dilekçe örneğinde yer alan tarih ve rakamları, kendi durumunuza göre uyarlamanız gerekiyor;

Haberin Devamı

Sehr geehrte Damen und Herren,

Ich/wir habe/n freiwillige Versicherungsbeiträge in die gesetzliche Rentenversicherungen (hier: staatliche Rentenversicherungen der Türkei SGK) entrichtet. Laut § 10. Abs. 1 Nr. 2a sind diese Beiträge zur Altersvorsorge in Sonderausgaben abzugsfähig.
Anbei ist das Schreiben der SGK vom 00.00.20.. darüber, dass der Antrag vom 00.00.20.. angenommen wurde. Ich soll innerhalb von 3 Monaten den Beitrag auf die Kontoverbindung der Sozialversicherungsanstalt (SGK) einzahlen.
Den Betrag in Höhe von (z.B. 60.000 TL) Wert in Euro 20.000, habe ich am 00.00.20.. über Ziraat Bank International AG auf die Kontonummer der türkischen SGK überwiesen.
Zwei Schreiben der türkischen Sozialversicherung liegen diesem Schreiben in beglaubigter Übersetzung, und ebenso die Überweisung über Ziraat Bank in Kopie vor.
Die Finanzierung erfolgte über die Auszahlung eines Verbraucherkredits in Höhe von 10.000 Euro und Festgeldkontos bei der …. Bank (siehe Kopie der Kontoauszüge über Auszahlungen).

Haberin Devamı

Ich/wir bitten um deren Berücksichtigung
Unterschrift, Datum: …..

HÜRDANIŞ

44 aylık sigortalı süremi nasıl değerlendirebilirim

Hüseyin Yesari Gülel – Hannover/Almanya

Türkiye’de 20.03.1998’den bu yana Milli Eğitime bağlı öğretmenlik yaptığınızı, memurluk hayatınızdan önce 1991-1998 yılları arasında Almanya’da bulunup bu süre içinde sigortalı olarak çalıştığınız 44 ay ve geride kalan işsizlik sürelerinizi emeklilik açısından nasıl değerlendirebileceğinizi soruyorsunuz.
Almanya’daki geçen sigortalı sürelerinizi 3201 sayılı kanun kapsamında borçlanarak, bu sürelerin Türkiye’de çalışılmış süre gibi kayıtlara geçilmesini sağlayabilirsiniz. 44 ay sigortalı sürenizin yanı sıra 12 aya kadar olan işsizlik sürelerinizi, borçlanabilirsiniz. İşsizlik döneminin akabinde sigortalı bir işte çalıştıktan yeniden işsiz kaldıysanız, o zaman işsizlik parası almaya hak kazandığınız ve adınıza emeklilik primi yattığı 12 aylık işsizlik dönemini de borçlanabilirsiniz.
ÜÇ AYLIK SÜRE
Nihai olarak kaç gün borçlanabileceğinizi, Alman hizmet cetvelinde kayıtlı olan ve Almancası ‘versicherungspflichtige Zeiten’ olarak geçen prim ödeme sürenizden görebilirsiniz. Bu süreyi, bıraktığınız derece ve kademeye göre belirlenecek günlük borçlanma miktarı ile çarparak hesaplanacak olan borç miktarını size verilecek üç aylık süre içinde ödemeniz halinde, borçlanacağınız yurtdışı süresi, Emekli Sandığı’na tabi hizmetlerinize eklenecektir. Bu sayede, emekli olmak için aranan 25 yıllık hizmet süresi şartını daha erken yaşta yerine getirebilirsiniz.
SANDIK BORCU NASIL HESAPLANIR
Emekli Sandığı, 4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) sigorta kolları için geçerli olan 17.57 TL tutarındaki günlük borçlanma miktarını, yurtdışı borçlanmalarında esas almıyor. Emekli Sandığı, yukarıda da belirttiğim gibi, Türkiye’de bıraktığınız derece ve kademe, yurtdışı sürelerinizin intibakı ve tahsil durumunuza göre belirlenecek bir günlük borçlanma miktarına göre size borç tahakkuk ettirecektir.

HÜRDANIŞ

Haberin Devamı

50 yıl sonra sürem tespit edilebilir mi

Metin Şahingiray – Berlin

İSTANBUL Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde elektrik teknikeri ve santral operatörü olarak 1963 yılından itibaren 1 yıl 8 ay ve 18 günlük hizmetinizin olduğunu, sigorta tescil ve sicil numaranızın tespiti için Emekli Sandığı’na müracaat ettiğinizi belirtiyor, ancak aradan geçen 50 yıldan sonra hizmetlerinizin tespit edilememesi halinde, nereden nasıl emekli olabileceğinizi öğrenmek istiyorsunuz.

1965 yılında geldiğiniz Almanya’da 2000 yılından bu yana emekli olduğunuza ve size Türkiye’den Emekli Sandığı’na tabi hizmetlerinizden dolayı kısmi aylık bağlanmadıysa, o zaman büyük bir ihtimalle hizmetleriniz ortaya çıkmayacaktır.
Buna rağmen Türkiye’den kolay yoldan emekli olabilirsiniz. Bunun için ilk etapta Türkiye’ye bizzat gidip 4/a sigorta koluna tabi bir işyerinde kısa süreliğine çalışarak sigorta girişi yapmalısınız. Ardından yurtdışında geçen sigortalı sürenizden 10 yılı, yani 3 bin 600 günü SGK’ya borçlanabilirsiniz. Size bildirilecek olan 63 bin 252 TL tutarındaki borcu yatırdıktan hemen sonra aylık talebinde bulunabilirsiniz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!