HÜRDANIŞ

Güncelleme Tarihi:

HÜRDANIŞ
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2016 12:26

HÜRDANIŞ sorularınızı yanıtlıyor...

Haberin Devamı

 

TÜRK OLARAK ÇALIŞTIĞINIZ SÜRE 12 YILI GEÇMİYOR

Mehmet Ucar – Almanya

VERDİĞİNİZ bilgiye göre, 2003 yılında Alman vatandaşlığına geçmenizden dolayı borçlanabileceğiniz yurtdışı süreniz (Türk vatandaşı olarak geçen) 12 yılı geçmiyor. Bu sürenizden 10 yılı SGK’ya borçlanırsanız, 3.600 gün ve 60 yaş şartına göre Türkiye’den emekli olabilirsiniz. Ödeyeceğiniz borç miktarı da size 63.252 lira olarak tebliğ edilecektir.
Almanya’daki maluliyetiniz yüzde 70 de olsa, SGK bunu kabul etmeyecek ve sizi sağlık kuruluna davet edecektir. Sağlık kurulunun vereceği rapora göre Türkiye’de malul sayılıp sayılmayacağınız belirlenecektir. Türkiye’den malulen emekli olmak için en az yüzde 60 iş kaybınız olmalı. Ancak Almanya’daki yüzde 70 işgücü kaybınız Türkiye’de yüzde 60 altında kalma ihtimali yüksek. Dolayısıyla malulen emekli olmak için zaman kaybetmektense, ki alınan duyumlara göre 1-2 yıl sürüyormuş, 3.600 gün borçlanarak 60 yaş şartının tamamlamasını beklemeniz daha uygun olacaktır.

Haberin Devamı

YA EMEKLİ AYLIĞI YA DA YETİM AYLIĞI

Süheyla – Almanya

GÖNDERMİŞ olduğunuz sorudan, babanızdan dolayı SGK’dan yetim aylığı, İller Bankası’ndaki çalışmanızdan dolayı da tarafınıza Emekli Sandığı’ndan kısmi aylık aldığınız anlaşılıyor. Borçlanma başvurunuza istinaden borç tahakkuk cetveli beklerken, size SGK’dan bir yazı gönderilerek, yetim aylığı ile Emekli Sandığı’ndan bağlanan kısmi aylık arasında tercih yapmanız istenmiş. Emekli Sandığı’ndan aylık almak istemediğinizi belirti, bunun için ne yapabileceğinizi merak ediyorsunuz.

Emekli Sandığı’ndaki kısmi aylık bağlandıktan sonra başka bir sigorta kolunda örneğin 4/a veya 4/b’ye tabi çalışsanız ve yurtdışı borçlanması ile kısmi aylığınızı tam aylığa yükseltmek isteseniz dahi, bu başvurunuz, kısmi aylık bağlanan sigortalılık statüsüne göre, yani Emekli Sandığı’nda sonuçlandırılmaktadır. Dolaysıyla Emekli Sandığı’ndaki kısmi aylığınızdan kurtuluş şansınız yok. 

Haberin Devamı

SGK’nın, 4/a sigorta kolundan bağlanan yetim aylığını, Emekli Sandığı’ndan kısmi aylık aldığınız gerekçesiyle kesmesi de yasalara uygun. Tersi durum olsaydı, yetim aylığınız kesilmezdi. Yani yetim aylığını bağlayan kurum Emekli Sandığı olsaydı, 4/a veya 4/b sigorta kolundan kısmi veya tam aylığa rağmen, kendiniz memuriyet statüsünde olmadığınız sürece yetim aylığınız kesilmezdi.
Bu durumda, Emekli Sandığı’ndan bağlanan kısmi aylık ile eski adıyla SSK’dan bağlanan yetim aylığı arasında tercih yapmanız gerekiyor.
Emekli Sandığı’ndaki kısmi aylığı tam aylığa yükseltmek için yurtdışı borçlanması yapabilirsiniz. Bunun için Ankara’daki Yurtdışı Borçlanma ve Tahsis İşlemleri Daire Başkanlığı’na başvurmanız gerekiyor.

 

Haberin Devamı

BORÇLANMA FORMUNDAKİ YANLIŞ DÜZELTİLİR Mİ

Sevinç İğde – Almanya

ALMANYA’daki sigorta başlangıcınız 1982 yılı olmasına rağmen, Konsolosluk aracılığıyla doldurduğunuz borçlanma formunda sigorta başlangıcınız 11.11.1991 tarihi yazıldığını belirtip başvurunuzu iptal edip edemeyeceğinizi öğrenmek istiyorsunuz.
Bir kere başvuru formundaki tarih yanlışlığından dolayı emeklilik şartlarınızda bir değişiklik olmayacaktır. Zira Almanya’daki sigortalı işe başlamadan önce Türkiye’de 1980’de SSK girişiniz olduğundan, emeklilik şartlarınız 1980’deki sigortalılığınıza göre belirlenecektir. Başvurunuzda borçlanmak istediğiniz 5000 günün ait olduğu çalışma döneminin 1991-2004 yılları arasında olması, aylık bağlama aşamasında aylığın miktarında kendini hissettirecektir. Çünkü 2000 yılından sonra ne kadar çok süre borçlanırsanız, aylık bağlama oranı o denli düşecektir.
İPTAL KAÇA PATLAR
Dolaysıyla 5.000 günün tamamını 2000 yılından önceki sigortalılık sürelerinizden borçlanmak varken, aylık oranının düşük olduğu 2000 yılından önceki döneme ait sürelerinizi neden borçlandırıldığınızı sorgulamanız ve başvurunuzu iptal edip yeniden borçlanma talebinde bulunmayı düşünmenizde haklısınız. Ancak şu durumu da gözardı etmemelisiniz; yeniden borçlanma başvurusunda bulunursanız, sigortalı günleriniz, yeni yıldan itibaren geçerli olan 17.57 lira tutarındaki günlük borçlanma miktarı üzerinden hesaplanacağını unutmamalısınız. Bu da bugünkü aktüel döviz kuruna yaklaşık 6 dolar yapıyor. Yani gün başına 2.5 dolar fazladan ödeme yapmanız gerekir. Bu durumda atacak kurşunun vuracağınız kuşa değip değemeyeceğini iyi karar vermelisiniz.
Ama genel olarak şunu belirtmeliyim; yaptığınız borçlanma başvurusuna istinaden size çıkarılan borcu yatırmış olmanıza rağmen aylık talebinde bulunmadığınız sürece başvurunuzu iptal edip yaptığınız ödemenin iadesini talep edebilirsiniz. SGK, başvuru formundaki tarih yanlışlığını düzeltme yoluna gideceğini düşünmüyorum. Söz konusu tarih yanlışlığını illa düzeltmek istiyorum diyorsanız, o zaman eski başvurunuzu iptal edip yeniden başvurmanız gerekir.

Haberin Devamı

EN ERKEN 2024 YILINDA EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ

Ali Çevik – Ulm/Almanya

VERDİĞİNİZ bilgilere göre, borçlanabileceğiniz yurtdışı süreniz, 18 yaşı tamamladığınız 1982’den itibaren Alman vatandaşlığına geçtiğiniz 2004 yılına kadar geçen döneme ait olacak. Bu dönemde de sigortalı olarak çalıştığınız 10 yılın yanı sıra çalışma aralarında bir yıla kadar olan işsizlik sürelerinizi de borçlanabilirsiniz.

Türkiye’de gerek 1985 yılında gerekse, 2015 yılında sigortalı çalışma süreleriniz olduğu için yurtdışındaki süreleriniz 4/a sigorta kolunda değerlendirilecektir. Özetle Almanya’da geçen sürelerinizden borçlanabileceğiniz 3.600 güne sahip olduğunuzdan, karşılığında 63.252 TL ödemek koşuluyla 60 yaşında SGK’dan emeklilik hakkı kazanabilirsiniz. Bu şekilde borçlanma yaparsanız, günümüzün şartlarına göre 1.300 TL civarında emekli aylığı bağlanır. 60 yaşında aylık talebinde bulunacağınız için, Aralık 2024’e kadar yapılacak zamların yansıtılacağı bir aylık bağlanır size.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!