HÜRDANIŞ

Güncelleme Tarihi:

HÜRDANIŞ
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2016 14:32

HÜRDANIŞ sorularınızı yanıtlıyor...

Haberin Devamı

GÜNLÜK BORÇLANMA 17.57 TL’YE YÜKSELDİ

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, geçen hafta Çalışma Bakanlığı’nda yaptığı toplantıda, 2016 yılı için geçerli olacak asgari ücreti belirledi. Dördüncü toplantının sonunda açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 30.12.2015’te verdiği 2015/1 sayılı kararıyla, 1 Ocak 2016’dan itibaren geçerli olacak brüt asgari ücretin 1.647 TL, net asgari ücretin de 1.300 TL olduğunu açıkladı. Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren karar uyarınca, günlük brüt asgari ücret 54.9 TL tutuyor. 

NASIL HESAPLANIYOR
Yurtdışı borçlanmalarındaki günlük miktar, günlük brüt asgari ücretin yüzde 32’si tutarındadır. Geçen hafta belirlenen yeni asgari ücrete göre 2016’da geçerli olacak günlük borçlanma miktarı 17.57 TL olarak kesinleşmiş oldu. Böylece geçen yılın ikinci yarısında uygulanan 13.58 TL tutarındaki günlük borçlanma miktarı, yeni yıldan itibaren 3.99 TL zamlanmış oldu. Buna göre, emeklilik için gerekli olan en düşük borçlanma süresi olan 3 bin 600 gün için ödenecek borç miktarı 48.888 TL’den 63.252 TL’ye yükselmiş oldu. Yani, yeni yıldan itibaren en düşükten borçlanmak isteyenlerin cebinden fazladan 14.364 TL (yaklaşık 4.800 Euro) çıkacak.
Geçen yılın ikinci yarısı ile kıyaslamalı olarak, bu yıl bin 800 ile 9 bin arasında değişen çeşitli gün sayıları için geçerli olacak günlük borçlanma miktarları şu şekilde olacak:

Haberin Devamı

HÜRDANIŞ

 

EN KOLAY NASIL EMEKLİ OLURUM

NEŞET HIZIR - MAINZ / ALMANYA

GÖNDERMİŞ olduğunuz evraklar üzerinde yaptığım inceleme sonunda 3 bin 600 gün ve 58 yaş şartlarına göre emekli olabileceğinizi söyleyebilirim. En kolay yoldan emeklilik bu şekilde olur. Ödeyeceğiniz borç miktarı, başvuru tarihinde geçerli olan günlük borçlanma miktarı üzerinden hesaplanacaktır. Başvurunuzu artık 2016’da yapacağınıza göre, borcunuz yeni yıldan itibaren geçerli olan yeni günlük borçlanma miktarı üzerinden hesaplanacaktır. Borçlanacağınız gün sayısını, 01.01.2016’dan itibaren geçerli olan günlük 17.57 TL ile çarptığınızda, toplam 31.626 TL tutarında borç hesaplanacaktır. Hemen emekli olmak için 5 bin gün borçlanarak, karşılığında 87.850 TL ödeme yapmanız gerekir. 

Haberin Devamı

İster 3 bin 600 günden, ister 5 bin günden olsun, emeklilik için aranan yaş ve gün şartlarını tamamlamanızdan sonra Türkiye’den aylık bağlama aşamasına geldiğinizde Almanya’da sahibi olduğunuz işletmeyi devretmelisiniz. Aksi takdirde aylık bağlanmaz.

ANNEMİN DUL AYLIĞI KESİLİR Mİ

KIVANÇ LORAS - ALMANYA

TÜRKİYE ile Almanya arasındaki ikili Sosyal Güvenlik Sözleşmesi’ne göre, eğer anneniz yılın yarısından fazla bir süreyi Türkiye’de geçiriyorsa, sağlık tedavilerini, Almanya’dan aldığı dul aylığının yanı sıra kendisine aylık bağlayan SGK’nın karşılaması gerekiyor. Annenizin Almanya’daki ikâmet kaydını sildirirseniz, kendisine Alman Emeklilik Sigortası tarafından bağlanmış olan dul aylığı kesilmeyeceği gibi, kendisine yapılan emekli aylığı ödemesinden sağlık sigortası primi kesilmeyeceğinden, aylığında 70-100 Euro arasında artış bile olur.
T/A 11 FORMÜLERİ GEREKİR
Bu durumda Almanya’ya gelişlerinde, SGK’dan alacağı T/A 11 formüleri ile kısa süreli yurtdışı ikâmetlerinde ortaya çıkacak sağlık tedavilerini yaptırabilir. Uzun süreli yurtdışı ikâmetleri için annenizin SGK’dan bir yıla kadar geçerli olan T/A 21 formüleri temin etmesi gerekiyor.
Eğer anneniz, yılın yarısından fazla bir süre Almanya’da ikâmet ediyorsa, o zaman gerek Türkiye gerekse Almanya’daki sağlık tedavilerini Alman sağlık sigortası AOK tarafından karşılanır. Bu kez Türkiye’ye gittiğinde, AOK’dan alacağı A/T 11 formüleri (kısa süreli ikametler için) ile Türkiye’deki sağlık tedavilerini yaptırabilir. Bu durumda SGK annenizin sağlık tedavilerini üstlenmez.

Haberin Devamı

YÜKSEK KURDAN EMEKLİLİK İSTİYORUM

LAHDO SAĞ - ALMANYA

TÜRKİYE’den yüksek kurdan emekli olmanın yollarını sormuşsunuz. Elbette yurtdışında çalıştığınız siğortalı her bir gün için SGK’ya yapacağınız ödemede, günlük borçlanma miktarını en yüksekten seçip buna göre size tahakkuk ettirilecek borç miktarını yüksekten ödeyebilirsiniz. Ancak böyle bir yatırımın size ne kadar getirisi olacağını iyi düşünmeniz gerekiyor. Zira yeni yılla birlikte günlük asgari borçlanma miktarı 17.57 TL’ye yükseldi. Azami miktardan borçlanmak isterseniz, bu da asgari miktarın 6.5 katı, yani günlük 114.21 TL yapar. En az 3 bin 600 günden borçlanma yaptığınızı varsaydığımızda yapacağınız ödeme 411.138 TL’ye çıkar ki, karşılığında alacağınız emekli aylığı 3 bin TL’yi bulmaz. Özetle, asgari ve azami günlük borçlanma miktarı ile buna mukabil bağlanacak emekli aylığındaki artış doğru orantılı olmayacaktır. 

Haberin Devamı

Size tavsiyem, 3 bin 600 günü asgari miktar veya bunun biraz üzerinden ödeme yaparak, 58 yaş şartını tamamlamanız halinde, asgari emekli aylığı veya biraz üzerinde bir aylık bağlatmanızdır.

TÜRKİYE’DEN EMEKLİ OLMA ŞARTLARIM NEDİR

DERYA DEMİRKAYA / ALMANYA

ALMANYA’ya geldiğiniz 26.11.1996 tarihinden itibaren Alman vatandaşlığına geçtiğiniz 05.08.2005 tarihleri arasında geçen 3 bin 600 günü borçlanırsanız, 58 yaşını tamamlayacağınız 09.05.2030 tarihinde SGK’dan aylık talebinde bulunabilirsiniz. Tabi bunun şartı, Almanya’da sigorta başlangıcınızın olması. Çünkü Türkiye’de de sigorta başlangıcı sayılacaktır. Ev kadınlığı süreniz sigorta başlangıcı sayılamayacağından, sadece ev kadınlığı sürenizi borçlanmanız halinde, sigorta başlangıcınız, parayı ödeyeceğiniz tarihten itibaren geriye dönük olarak, borçlanacağınız ev kadınlığı süresi kadar geri götürülerek tespit edilecektir. Bu da daha fazla süre borçlanmak ve daha geç yaşta emekli olmak demektir. Ama bir gün dahi Almanya’da sigortalı çalışmışlığınız varsa ve çocuk doğumundan dolayı adınıza emeklilik primi yattıysa, bu süreden önceki ev kadınlığı sürenizi borçlanarak, Türkiye’deki sigorta başlangıcınızı öne çekebilir, 3 bin 600 gün ve 58 yaş şartına göre emeklilik hakkını kazanabilirsiniz. 3 bin 600 gün için yeni yıldan itibaren 63.252 TL ödemeniz gerekecektir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!