Hummer'a ‘iş makinesi’ deyip vergisini düşürdüler

Güncelleme Tarihi:

Hummera ‘iş makinesi’ deyip vergisini düşürdüler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dünya sosyetesinin gözde arazi aracı Hummer'ın Türkiye'de ‘‘iş makinesi’’ diye satıldığı ve böylece yüzde 25'lik KDV avantajı sağlandığı ortaya çıktı. Normal vergileri ile fiyatı 62 milyar liraya çıkan Hummer, vergi ‘‘uyanıklığı’’ sonucu 31 milyara satılıyor.

Dünya jet sosyetesinin gözde 4X4 aracı Hummer'ın Türkiye'de ‘‘iş makinesi’’ diye satıldığı ortaya çıktı. Körfez Savaşı sırasında ABD ordusu tarafından stratejik bir savaş aracı olarak kullanılan Hummer, savaş sonrasında özellikle ABD'de Hollywood yıldızları ve jet sosyetenin ilgisini çekmeye başladı. Türkiye'de satış fiyatı normal vergileri ile 180 bin dolara (62 milyar lira) ulaşan Hummer, yeterli satış rakamını yakalayamayınca ithalatçı firma Rute Group, Hummer'ı satabilmek için bir uyanıklık yaptı. Hummer'ları Türkiye'ye ‘‘iş makinesi’’ olarak ithal etmeye başlayan Rute Group, böylece yüzde 40'lık KDV yerine yüzde 15'lik KDV ile Hummer satmaya başladı. Bunun sonucunda Hummer'ların fiyatı 90 bin dolara (31 milyar lira) kadar geriledi.

YÜZDE 15'LİK KDV

İthal araçlara uygulanan KDV, motor hacmine göre değişiyor. 1600-2000 cc. motor hacmi olan ithal otolar için yüzde 23 KDV uygulanırken, otomobilin motor hacmi 2000 ve üzerinde olanlar için de KDV oranı yüzde 40'a yükseliyor. iş makinesi olarak işlem görmeseydı motor hacmi 6 bin 500 cc, ağırlığı 3 ton olan Hummer'ın KDV'si de yüzde 40 olarak uygulanacaktı.

VERGİ ADALETSİZLİĞİ

Otomobilde vergi yükünün en ağır olduğu ülkeler arasında ilk sıralarda yer alan Türkiye'de bir vergi adaletsizliği yaşanıyor. Maliye, otomobillerde fiyat yerine ağırlığa göre vergi uyguluyor. Ağırlığı aynı ama fiyatları farklı araçlar için aynı oranda Taşıt Alım Vergisi ve Motorlu Taşıt Vergisi uygulanması, daha pahalı otomobile binenle, daha ucuz otomobile binenlerin aynı oranda vergi ödemesine yol açıyor.

Şimdi ise daha ilginç bir uygulama söz konusu. Fiyatı 31 milyar lirayı bulan lüks 4x4 Hummer iş makinesi gibi değerlendirildiği için, bütün vergilerden muaf olarak satılıyor.

Bir süre önceye kadar Türkiye'deki satış fiyatı 180 bin dolar olan Hummer, vergi avantajından sonra 85 bin 500 dolardan başlayan fiyatlarla satılıyor. Hummer'ın en pahalı modelinin satış fiyatı ise 109 bin 500 dolar.

Hummer'ın Türkiye Genel Distribütörü olan Rute Group'un sahibi Refik Tuncer, vergi avantajı nedeniyle Hummer'ların fiyatlarını ucuzlattıklarını söyledi. Hummer'ın ilk ithal edilmeye başlandığında fiyatlarının daha yüksek olduğunu belirten Tuncer, vergi avantajı nedeniyle 180 bin dolarlık Hummer'ın fiyatının 90 bin dolara kadar düştüğünü bildirdi.

Hummer'a artık lüks araç gibi değil iş makinesi gibi vergi uygulandığını belirten Tuncer, Hummer alacaklarının yüzde 40 yerine yüzde 15 KDV ödeyeceklerini söyledi. Tuncer, ‘‘Türkiye Gümrük Birliği'ne girdikten sonra Avrupa Birliği'nin gümrük ve yasaları uygulanmaya başladı. Diğer Avrupa ülkelerinde Hummer'a iş makinesi için geçerli olan vergiler uygulanıyor. Türkiye'de de AB, emsal teşkil ettiği için Hummer'ın vergilerinde bir avantaj söz konusu oldu. Bunu Gümrük Müdürlüğü ve Maliye Bakanlığı'na bildirdik’’ dedi.

Hummerseverlere düşük vergi mektubu

Rute Group, Hummer'ın yeni vergi avantajlarını potansiyel müşterilerine gönderdiği bir mektupla duyurdu. Ünlü işadamları ve sanatçılara gönderilen ve Hummer alacakların iş makinalarına özgü vergi avantajlarından faydalanma hakkına sahip oldukları anlatılan mektup şöyle:

‘‘6-7 ay öncesine kadar devamlı haberlerini görüp aşık olduğunuz Hummer'dan bir süredir fazla söz edilmedi. Dünyanın en iyi aracı ve ISO 9002 kalite standardına sahip tek araç olan Hummer'dan söz etmemek elbette olanaksızdı. Bunun tek nedeni sizler için elde edeceğimiz imkanların sonuçlarını beklememiz ve Hummer için yapacağımız yatırımları, gerek kullanım, gerek vergi bakımından en elverişli şekilde şirket giderlerinizden tenzil etmemiz için çalışmalarımızdı. Bizden Hummer alacak şirketlerin, bir otomobil gibi kullanabilecekleri, fakat iş makinalarına özgü tüm vergi avantajlarından faydalanma hakkına sahip olmalarını gerçekleştirebilmemizdi. Nihayet bu yoğun çalışmalarımızın sonucu, Hummer alıcıları artık sadece yüzde 15 KDV ödeyecek ve diğer vergilerden muaf olup hem otomobil, hem de eklenecek aksesuarlarla Hummer'ı iş aracı olarak kullanma ayrıcalığına sahip olacaklardır.’’

Hummer sahibi bazı ünlüler

Dünyada özellikle Hoollywood oyuncuları ve ünlü sporcuların tercih ettiği Hummer'ı, Arnold Schwarzeneger, Andre Agassi, Ted Turner, Mike Tyson, Carl Malone gibi isimlerin de aralarında bulunduğu bir çok ünlü kullanıyor. Türkiye'de ise Hummer kullananlar

arasında, Önay Bilgin, Bahattin Yücel, Cem Uzan, Ali Karacan, Dinçkök Ailesi'nin isimleri dikkat çekiyor.

En güçlü 4x4

Zorlu arazilerde kullanım için geliştirilen Hummer, otoyolda da otomobil konforunu aratmıyor. Hummer'da, radyo/kaset çalar, halojen farlar, ısıtmalı arka camlar, merkezi kilit sistemi, hidrolik direksiyon, otomatik camlar, klima, cd çalar gibi aksesuarlar bulunuyor. 4x4 olan Hummer'ın 6.5 litrelik V8 motoru 170 beygir gücünde. Hummer'ın 195 beygir gücünde bir başka motor seçeneği de bulunuyor. 60 derece yokuşa tırmanan, 40 derece yana yatabilen, yarım metre yükseklikteki engelleri rahatlıkla atlayan Hummer, bir metre derinliğindeki sulardan geçebiliyor. General Motors'un V8 silindirli 6.5 litrelik turbo dizel motoru kullanılıyor. 0'dan 100 km. hıza 18.4 saniyede çıkan Hummer, fabrika verilerine göre 134 kilometre son sürate sahip.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!