Hükümetten son dakika şeker hamlesi

Güncelleme Tarihi:

Hükümetten son dakika şeker hamlesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2018 19:08

MUHALEFETİN hedefi olan ve kamuoyunda da büyük yankı uyandıran şeker fabrikalarının özelleştirilmesi tartışmasıyla ilgili hükümetten son dakika hamlesi geldi. Meclis’te görüşmeleri süren torba tasarıda yapılan değişiklikle, nişasta bazlı şeker (NŞB) kotası yüzde 10’dan yüzde 5’e çekilirken, özelleştirilecek fabrikalarda üretim eksikliği olması halinde bu eksikliğe karşılık gelen kotaları Türkiye Şeker Fabrikaları’na devredilecek.

Haberin Devamı

Hükümetten son dakika şeker hamlesi

KOTA YÜZDE 5’E İNDİ

AK Parti’nin önergesiyle, Şeker Yasası’ndaki, “Nişasta kökenli şekerler için belirlenecek toplam A kotası, ülke toplam A kotasının yüzde 10’unu geçemez” ifadesindeki yüzde 10 ibaresi yüzde 5 olarak değiştirildi. Buna göre, Bakanlar Kurulu bu oranı yüzde 7,5’a yükseltmeye ya da yüzde 2.5’a indirmeye de yetkili olacak. Bu değişikliğin ilk sinyalini, geçen hafta Türk-İş’i ziyaretinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan vermişti. Erdoğan, NŞB kotasının yüzde 10’dan yüzde 5’e çekileceğini söylemişti.

EKSİK ÜRETİMDE KOTA DEVRİ

Torba tasarıda yapılan bir başka değişiklikle de, özelleştirilecek şeker fabrikalarında üretim eksikliği yaşanması halinde bunların kotaların Türkiye Şeker Fabrikaları’na devredilmesi öngörüldü. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle şeker üretiminin azalacağı yönünde muhalefetten gelen eleştirileri hedefleyen bu değişiklik önergede, “Özelleştirilme öncesi fabrikalara tahsis edilen kotalar herhangi izin ve onaya gerek kalmaksınız devir tarihinde alıcıya aktarılacak. Özelleştirme sözleşmelerinde üretim taahhüdünün alıcı şirketlerin 5 yıl boyunca her pazaralama yılında kendilerine tahsis edilen kotalardan yüzde 90’nın altında arz sağlamaları halinde ilgili pazarlama yılının kotasının yüzde 90 ve fazla kota hakları Türkiye Şeker Fabrikalarına aktarılır. Buna karşı herhangi bir talepte de bulunulamaz” şeklinde gerekçelendirildi.

Haberin Devamı

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, özelleştirmeye muhalefetten gelen eleştirilere yönelik, “AK Parti, 16 yıldan bu yana iktidarda ve özelleştirme yaklaşımını bu milletin çıkarları bakımından daha değerli, rasyonel buluyor. Herkesin çıkarına daha uygun olduğunu düşünüyor” dedi.
Bu değişiklikler torba tasarının kalan maddelerinin görüşmelerinin de tamamlanıp yasalaşmasının ardından hayata geçecek.

 

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

BAKMADAN GEÇME!