Hükümet'ten özel okullara teşvik

Güncelleme Tarihi:

Hükümetten özel okullara teşvik
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2005 18:53

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, özel okullaşmayı teşvik ettiklerini belirterek, “Eğitimin devlet bütçesine ne kadar yük getirdiğinin bilincindeyiz. Bu alanda ne kadar teşvik yaparsak, destek sağlarsak, devletin bu alandaki yükü de o nispette hafifleyecektir” dedi.

Haberin Devamı

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, toplantıda, 2006 Bütçe Kanun tasarılarını ele aldıklarını belirterek, TBMM'ye sevk edildiğinde, bu konuda Maliye Bakanlığı'nın ayrıntılı bilgiyi vereceğini söyledi.
Toplantıda ayrıca Özel Okullar Kanun Tasarısı'nı değerlendirdiklerini anlatan Çiçek, 625 sayılı Özel Okullar Kanunu'nu kökten değiştiren bir tasarının imzaya açıldığını ifade etti.

Tasarı ile önce özel okullar dışındaki özel eğitim kurumlarının açılış izinlerinin Milli Eğitim Bakanlığı'ndan alınarak valiliklere verileceğini belirten Çiçek, bununla bürokrasinin azaltılmasının amaçlandığını belirtti. Özel Eğitim Kurumları'nın açılışlarında aranan en az ödenmiş sermaye ve mal teminat şartlarının kaldırıldığını anlatan Çiçek, yabancılar tarafından açılan okulların tadilatları için alınacak izinlerin de Milli Eğitim Bakanlığı yerine valiliklerce verileceğini bildirdi. Çiçek, özel eğitim kurumlarında çalışan öğretmenlerin sendika kuramayacakları veya üye olamayacaklarıyla ilgili hükmün de yürürlükten kaldırıldığını söyledi.

REKLAM VE İLAN VERİLEBİLECEK

Özel eğitim kurumlarınca reklam ve ilan verilebilmesi için valilikten izin alınması şartının da kaldırıldığını belirten Çiçek, özel okullarda öğrenim gören öğrenciler için belirlenen ücretlerin yarısın geçmemek üzere ücretlerin devletçe karşılanmasına imkan getirildiğini söyledi.

Çiçek, özel okulların su, doğalgaz ve elektrik ücretlerinin, resmi okullara uygulanan tarife üzerinden alınmasına olanak sağlanacağını dile getirdi. Çocuklarını özel okullara gönderen, Emekli Sandığı, Bağ-kur ve SSK'ya bağlı olanların, ödedikleri öğretim ücretinin tamamının gelir vergisinden düşürülmesinin sağlanacağını kaydeden Çiçek, ayrıca özel okullarda okuyanların velilerine, öğrencilerin öğrenim süresi kadar devlet tarafından düşük faizli, uzun vadeli kredi verilmesi imkanının getirildiğini bildirdi.

Cemil Çiçek, tasarı ile ayrıca, özel öğretim kurumlarında ücretsiz eğitim görecek öğrenci sayısının yüzde 2'den yüzde 3'e, bu okullarda okuyacak yabancı uyruklu öğrenci oranının da yüzde 20'den yüzde 30'a çıkarıldığını ifade etti.

Çiçek, Başbakanlık Merkez Bina'daki Bakanlar Kurulu'nun ardından, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
Toplantıda özel okullara yönelik vergi indiriminin konuşulup konuşulmadığı sorusu üzerine Çiçek, özel okullar konusunda, öğrenci velilerine kredi verilmesi, özel okul kontenjanlarının bu anlamda artırılması ile resmi okullarla özle okullar arasında doğalgaz, su ücreti gibi konulardaki fiyat farklılıklarıyla ilgili bazı tedbir ve teşviklerin konuşulduğunu, ancak vergi indiriminin konuşulmadığını bildirdi.

“TEKRAR DÖNÜŞÜ OLACAK BİR SİSTEM”

Çiçek, “Özel okullar tasarısıyla fakir öğrencilerin okutulmasına ilişkin bir düzenleme mi geliyor?” şeklindeki soruyu şöyle yanıtladı: "Bir kısım öğrenciler vardır. Bunlar belki fakir öğrencilerdir. Onların bir kısmını devlet karşılayabilir. Kredi verilecek öğrenciler farklıdır. Bugün nasıl yükseköğrenimde harç kredisi, öğrenim kredisi varsa, bunu biraz daha aşağıya çekiyoruz. Özel okullarda okuyanlara da getiriyoruz. Neticede kredidir. Tekrar dönüşü olacak bir sistem getirmektedir.”

“Öğrencilere burs mu verilecek?” sorusu üzerine Çiçek, “Bursla kredi farklıdır. Kredi neticede borçtur. Velisi ödeme güçlüğü çekiyor, talep ediyorsa, okul ücretlerinin ödenmesi, öğrenim giderlerinin karşılanabilmesi açısından... Bu okullarda okuyanlar 18 yaşından küçük olacağı için, borç edinme ehliyetleri söz konusu değil. Mecburen bu ödeme velisine yapılacak, veli borçlanacaktır. Burs ise karşılıksız bir olaydır. Benim söylediğim krediyle alakalıdır. İkisini birbirinden ayırt etmek lazımdır” diye konuştu.

“ÖZEL OKULLAŞMAYI TEŞVİK EDİYORUZ”

Çiçek, bir başka soru üzerine, özel okullaşmayı teşvik ettiklerini belirterek, “Eğitimin devlet bütçesine ne kadar yük getirdiğinin bilincindeyiz. Bu alanda ne kadar teşvik yaparsak, destek sağlarsak, devletin bu alandaki yükü de o nispette hafifleyecektir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!