Hükümete iletilen rapora göre tek paket bakkalları vuracak

Güncelleme Tarihi:

Hükümete iletilen rapora göre tek paket bakkalları vuracak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2018 15:08

Meclis'te görüşmeleri başlayan sağlık paketinde yer alan sigaraya düz paket uygulaması, sigara üreticilerini harekete geçirdi.

Haberin Devamı

SİGARA Sanayicileri Derneği ve sigara firmaları tarafından  hükümet yetkililerine iletilen raporda söz konusu düzenlemeyle ilgili itirazlar yer aldı. Rapora göre, uygulama en çok bakkalları vuracak, vergi gelirlerini de 11 milyar TL’ye kadar düşürülebilecek. 

SORUNLAR VAR

Dünyada ilk olarak Avustralya’nın 2012’de marka yasaklamayı uygulamaya başladığı, ardından 2017 yılı Ocak ayı itibarıyla Fransa’da, Mayıs 2017 itibarıyla İngiltere’de ve Eylül itibarıyla da İrlanda’da tütün mamulleri tek tip düz paketlerde satılmaya başlandığı belirtilen raporda, şöyle denildi:

“Avusturulya’da tek tip düz paket, tüketim üzerinde hedeflenen etkiyi yaratmadığı gibi, bir takım olumsuz sonuçlara da yol açtı. Fiyat, rekabetin temel unsuru haline gelince düşük fiyatlı ürünlere kayış gerçekleşti. Ayrıca, marka yasaklarıyla birlikte bir ada ülkesi olmasına rağmen Avustralya’da yasa dışı ticarette yüzde 20 artış gözlendi. Fransız Sağlık Bakanı Agnès Buzyn Parlamentoda yaptığı konuşmasında tek paket uygulamasının sigara içme oranlarını düşürmediğini bizzat ifade etti. Çok sayıda ülke marka yasaklama uygulamasına topyekün karşı çıktı. Avrupa Birliği’nde aralarında İtalya, Almanya, Belçika gibi ülkelerin de yer aldığı bir çok üye ülke marka yasağı uygulaması teklifleri aleyhinde detaylı görüşler sundular. Almanya Federal Gıda Bakanı ‘Federal Hükümetin sigaraların marka logoları olmayacak şekildeki tek tip paket uygulamasını istemediğini’ belirtti.”

Haberin Devamı

11 MİLYARA KADAR ÇIKABİLİR

Tek paket uygulamasının Türkiye ekonomisinde de ciddi etkileri olacağı belirtilen raporda, “tüketicinin düşük fiyatlı ürünlere yönelmesi bekleniyor. Tüketici tercihlerindeki bu değişiklik, fiyatın yüzde 82’sinin vergi olduğu ve bu verginin %78’inin nispi olduğu ülkemizde, en çok kamu gelirlerini olumsuz etkileyecek ve 4 milyar TL’ye yakın bir vergi kaybı yaşanması oluşturacak” ifadeleri kullanıldı. Tek paketin yasa dışı tütün ticaretini de artıracağı savunulan raporda, “Kaçak oranının son 5 yılın ortalaması olan yüzde 15’e yükselmesi halinde ise, bu durumdan Maliye’nin toplam 7 milyar TL’yi aşkın bir vergi kaybı olacak” vurgusu yapıldı.

Haberin Devamı

YÜZDE 70 GELİRLERİ SİGARA

Tek tip düz paket uygulaması sonucunda sigara üretiminde kalite düşüşü olacağı ifade edilen raporda şöyle devam edildi:

“Türkiye’de üretilmekte olan kaliteli şark tipi tütüne olan talebin azalmasıyla tütün üreticisinin geliri önemli ölçüde azalacak. Yasa dışı ticaretteki artıştan ve perakendecilerin kâr marjlarının azalmasından dolayı, toplam cirolarında çok önemli bir payı olan sigara gelirlerinin önemli ölçüde düşmesi öngörülüyor. Bazı şehirlerimizde bakkallar toplam cirolarının yüzde 70’i aşan kısmını sigaradan elde ediyor. Dolayısıyla tek tip düz paket uygulaması özellikle küçük esnaf açısından çok ciddi gelir kaybı yaratacak.”

 

Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!