Hükümet, 2-B Yasası’nda Sezer’in vetosunu aşacak formülü buldu

Güncelleme Tarihi:

Hükümet, 2-B Yasası’nda Sezer’in vetosunu aşacak formülü buldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2005 00:00

Hükümet, Anayasa Mahkemesi’nin daha önce iptal ettiği 2 - B yasasını bu kez Anayasa değişikliği gerekmeksizin hayata geçirmeye çalışıyor. Bu amaçla yapılan yeni düzenlemede ‘orman köylüsünün kalkınması için bir kaynak aktarılması’ maddesi yer alıyor.

2-B olarak anılan, orman niteliğini yitirmiş arazileri satış planı ‘Köşk’ün vetosundan dönen, ancak bu yolu tekrar denemek isteyen hükümet, Anayasa değişikliği gerektirmeksizin yeni bir yasa çıkarmanın formülünü buldu. Yeni düzenlemede, ‘orman köylüsünün kalkınması için bir kaynak aktarılması’ maddesi yer alacak.

475 bin hektar araziyi 25 milyar dolara satmayı hedefleyen hükümet, çözümü, Anayasa Mahkemesi’nin aynı konuda üç yıl önce aldığı iptal kararının gerekçeleri ile Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in vetosundan yola çıkarak bulmayı deniyor. Önceki düzenlemenin iptal gerekçelerinden biri de sağlanacak gelirlerin orman köylüsünün kalkınmasında kullanılmayacak olmasıydı.

Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü, yeni tasarı çalışmalarında yer almak üzere bir öneri paketi hazırladı. Paket aynen tasarıya konulup benimsenirse, 2-B arazilerinin satışına imkan verecek yeni yasal düzenlemede, olası bir iptal ve veto kararını önlemek için ‘sigorta’ olarak düşünülen maddeler şöyle olacak:

Orman vasfını yitirdiği halde, bugün itibariyle tekrar orman niteliğini kazanmış durumda olan arazilerin yeniden orman haline getirilmesi mümkün olabilecek.

Kamu hizmeti için ayrılması gereken alanlar için bedel alınacak.

Alınan bedeller, orman köylülerinin kalkınmalarında kullanılmak üzere fona aktarılarak, özel ödenek kaydedilecek.

Nakil, iskan ve ağaçlandırma işleri, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı’nca yapılacak. Satış işlemini Maliye Bakanlığı yürütecek.

Orman nitelikli arazileri tekrar orman niteliği dışına çıkarmayı zorlaştırıcı, caydırıcı yaptırımlar yer alacak.

Belediye ve mücavir alanlardaki yerlerden ecrimisil alınmasına imkan sağlanacak.

Haksahiplerine dağıtımdan sonra arta kalan yerler değerlendirilecek.

2-B kapsamına giren 475 bin hektarlık arazinin büyük bölümünün İstanbul, İzmir ve Antalya il sınırlarında olduğu belirtiliyor. Bu yasanın Türkiye’de yaklaşık 17 bin orman köyünde 9 milyon vatandaşı ilgilendirdiği ifade ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!