Hoş geldin zam!

Güncelleme Tarihi:

Hoş geldin zam
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2014 01:08

Yeni yılın ilk saatleri zamma çalıştı. Otomobil, içki, sigara ve ‘cep’te ÖTV arttırıldı, zamlar yüzde 10’u aştı. Böylece son dönemde kur darbesi yiyen otomobil, cep telefonu gibi ürünlerin üzerine şimdi bir de vergi yükü bindi. Zamlar kapıda.

Haberin Devamı

2014 yılı yeni vergi artışlarıyla geldi. Otomobil, sigara, içkiden alınan vergi ile yurtdışından ithal edilen cep telefonlarının sabit vergisi arttırıldı. Otomobillerden alınan Özel Tüketim Vergisi oranları yüzde 40-130 aralığından, yüzde 45-145’e çıkarıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni artışlara göre; 1600 silindir hacmini geçmeyen otomobiller için uygulanan ÖTV yüzde 40’dan 45’e çıkarıldı. 1600 silindir hacmi ile 2000 silindir hacmindeki arabaların ÖTV oranı yüzde 80’den 90’a, 2000 silindir hacmini aşan otomobillerde ise vergi oranı yüzde 130’dan yüzde 145’e yükseltildi. Vergi artışından önce fiyatı 65.5 bin lira olan 1600 silindir hacimli bir arabanın yüzde 40’lık ÖTV’li halinde ÖTV 15 bin 861 liraya denk geliyordu. Otomobillerin çıplak fiyatına önce ÖTV ekleniyor, ÖTV’li fiyat bulunduktan sonraki fiyat üstüne yüzde 18 KDV hesaplanıyor. Yüzde 40 ÖTV varken, ÖTV’li fiyat 55 bin 513 lira oluyordu, KDV de eklendikten sonra fiyat 65.5 bin liraya çıkıyordu. Şimdi 68 bin liraya yükselecek. Otomobillerde fiyat farkı 3 bin lirayı bulabilecek. İthal araçlara bir de kur farkı nedeniyle ek zam uygulanacak.

Haberin Devamı

6 LİRANIN ALTINDAKİ SİGARALAR

ARTIŞ, daha çok fiyatı 8 liradan 6 liraya düşürülen sigaraları olumsuz etkileyecek. Sigarada vergilemede önce nispi oran uygulanıyor. Bu oran yüzde 65.25. Artışla en düşük vergi 3.88 liraya çıkarıldı. 6 liranın altındaki sigaraların vergisi 3.88 lira olacak.

BİRANIN VERGİSİ YÜZDE 14 ARTTI

BİRADAN alınan maktu vergi 0.63 liradan 0.74 liraya yükseltildi. Böylece biradan alınan vergi yüzde 15 arttı. Rakının vergisi 81.01 liradan 89.11 liraya yükseltildi. Votkada vergi 85.54 liradan 94.09 liraya çıkartıldı. İçkiye yüzde 10-15 arası zam gelecek.

BİR ZAM DA ENFLASYONLA GELECEK

DAHA önce ve içkide yeni bir sisteme geçilmişti. Yeni sisteme göre içki ve sigara 6 ayda bir enflasyona endeksli olarak artırılıyor. Bu durumda 3 Ocak Cuma günü açıklanacak aralık enflasyonu ile birlikte tekrar bir artış da gündeme gelebilecek.

Haberin Devamı

SİGARADAN 3.5 MİLYAR LİRA EK GELİR HEDEFİ

İÇKİ, sigara, otomobil ve cep telefonuna yapılan vergi artışlarından yaklaşık 5.5 milyar liralık bir ek gelir bekleniyor. En çok gelir getirici kalem sigara olacak. Sigaradan 3-3.5 milyar lira otomobillerden de 1 milyar ile 1.2 milyar lira gelir gelecek.

OTOMOBİL SATIŞLARI GERİLEYECEK

OTOMOBİLDE vergi artışı nedeniyle satışlarının gelecek yıl 500-600 binler seviyesine gerileyeceğini dile getiren Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt, sektör için kritik sınır olan 700-800 bin altı satışların ulaşması durumunda giderlerin karşılanmasında sıkıntı yaşanabileceğini söyledi. Bozkurt, “Kurlardaki yükselişin yanında, ÖTV artışı ve BDDK’nın otomobil kredilerine getirdiği düzenlemeyi cari açığın azaltılmasına ve tasarrufa yönelmesine yönelik bir uygulama olarak görüyorum. Bugün ülkemizdeki vergilerin yüzde yüzde 20’sini otomotiv ve otomotivle bağlantılı sektörler oluşturuyor. Sektör başta olmak üzere ekonomideki yavaşlatma ve soğutma çalışmaları aynı zamanda istihdamı da doğrudan etkileyebilir. Toyota ve sektörümüzdeki tüm markalar 2014 yılı için belirledikleri stratejilerini yeniden gözden geçireceklerdir” diye konuştu.

Haberin Devamı

VERGİ ARTIŞI YERİNE KAÇAKLA UĞRAŞILMALI

IMPERIAL Tobacco Türkiye Genel Müdürü Gürhan Pasinli, devletin ÖTV artırmak yerine kaçakla mücadele etmesi gerektiğini ifade etti. Her yıl kaçak sigaradan 3 milyar TL’lik vergi kaybı yaşandığına dikkat çeken Pasinli, bunun kontrol edilemez boyutlara ulaşılabileceği konusunda uyardı.
Pasinli “Türkiye’nin doğudaki komşularında sigara fiyatları ortalama 1 dolarken iken sürekli enflasyonun üzerinde vergi artırılması haksız gelir sağlayan çevreleri daha da cesaretlendiriyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!