Hollywood yönünü yılda 3.2 milyar bilet satılan Bollywood’a çevirdi

Güncelleme Tarihi:

Hollywood yönünü yılda 3.2 milyar bilet satılan Bollywood’a çevirdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2010 00:00

ABD sinema endüstrisinin merkezi Hollywood’da faaliyet gösteren film yapımcısı şirketler, geçen yıl 3.2 milyar bilet kesilen Hindistan pazarına yönelik film çekmeye başladı.

ABD ve Kanada’daki toplam bilet satışlarını ikiye katlayan Hindistan sinema pazarının 2013 yılında da 3 milyar dolarlık bir hacme ulaşması bekleniyor. Twientieth Century Fox şirketinin, Avatar filmindeki görsel efektlerden hiç birine yer vermediği bir filmle büyük başarı yakalaması diğer Hollywoodlu şirketleri de harekete geçirdi.

Avatar’a yaklaştı

News Corp’un sahibi olduğu Walt Disney ve Time Warner bünyesindeki Warner Bros gibi şirketler de Hintli oyuncuları kullanarak yerel dilde yaptığı filmlerle yüksek potansiyele sahip bu pazardan pay kapmayı hedefliyor. Neredeyse tüm film şirketlerinin Hindistan’da birer stüdyoya sahip olduğu belirtilirken, burada çekilen filmlerin şirket gelirlerinde büyük paya sahip olduğu ifade edildi. 11 Eylül’de San Fransisco’da yaşayan Müslüman bir gencin hayatını anlatan Fox-Star India yapımı ‘My Name is Khan’ filmi, düşük bütçesine rağmen 23 milyon dolarlık gişe hasılatıyla, Hindistan’da 26 milyon dolar gelir elde eden Avatar’ın hemen ardından ikinci oldu.

Hollywood’u üçe katladı

2008 yılında 1325 filmin çekildiği Hindistan, bu rakamla 463 filmin çekildiği Hollywood’u ciddi bir farkla geride bıraktı. Çin ve Hindistan pazarı, hızlı büyüyen ekonomileri nedeniyle de film stüdyolarının dikkatini çekerken, Çin hükümeti yılda sadece 20 yabancı filmin ülkedeki sinemalarda yayınlanmasına izin veriyor. Hinidistan’da geçtiğimiz yıl 60 yabancı film gösterime girerken, ülkede ortalama 55 sent olan bilet fiytları da ortalama 7.5 dolarlık bilet fiyatına sahip ABD sinemasıyla karşılaştırıldığında bu ülkede beyaz perdeye olan ilginin en büyük sebebi olarak gösteriliyor. Çin hükümetinin film sayısına kısıtlama getirmesinin Hindistan’a ilginin daha fazla artmasını sağladığını belirten sinema analistleri, Rupert Murdoch’ın sahibi olduğu Fox-Star Stüdyoları’nın yılda 6’dan fazla Hintçe film yapmayı hedeflediğini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!