Hollanda'dan tarımda işbirliği teklifi

Güncelleme Tarihi:

Hollandadan tarımda işbirliği teklifi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2010 13:00

Hollanda'nın Türkiye Büyükelçisi Jan-Paul Dirkse ve İzmir Fahri Konsolosu Karel Dutilh ile Hollanda Tarım Bakanlığı yetkilileri İzmir Ticaret Odası (İZTO) ve İzmir Valiliği'ni ziyaret ett

İlk olarak İZTO'da temaslarda bulunan Büyükelçi Dirkse ve yanındaki heyeti, İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Jak Eskinazi ve Akın Kazançoğlu ağırladı. Ziyarette konuşan Hollanda'nın Türkiye Büyükelçisi Jan-Paul Dirkse, ‘Sera Culture’ adlı bir proje başlattıklarını, proje kapsamında Türkiye ile işbirliği yapmak istediklerini söyledi.

Proje hakkında bilgi veren Hollanda Tarım Bakanlığı üst düzey yetkilisi Marcel Vernooy, seracılık, tohumculuk ve enerji gibi alanlarda uzman olan Hollandalıların işbirliği yapmak istediğini belirtti. İki ülke girişimcileri arasında bir köprü oluşturmak için Türkiye'yi ziyaret ettiklerini anlatan Vernooy, projeyi İzmir'den başlattıklarını açıkladı.

DENEYİMLERİNİ PAYLAŞACAKLAR

Yatırımların özel sektörden gelmesi gerektiğini, bahçecilik konusunda karşılıklı yatırımlar planladıklarını aktaran Vernooy, Hollanda hükümetinin de kendilerini desteklediğini dile getirdi. Vernooy, İzmir'de çok güzel bir yatırım ortamı olduğunu vurgulayarak, “Sürdürülebilir ve güvenli gıda üretimi yapmak istiyoruz. Burada yenilikçi bir merkezin oluşturulması tarım sektörüne de fayda sağlayacaktır. Proje kapsamında seralarda termal enerji kullanmak istiyoruz. Bu bölgede bahçecilik konusunda gelişimler sağlamak için ekonomik analizler yapıyoruz. Aynı zamanda Türk ortaklarımıza teknoloji alanında da destek vermek istiyoruz” diye konuştu. Bir yatırım kuruluşu değil proje üreticisi olduklarına işaret eden Vernooy, hasat sonrası durumla ilgili deneyimlerini de Türkiye ile paylaşmaktan memnuniyet duyacaklarını kaydetti.

İZTO Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi de, projenin Hollanda hükümeti tarafından desteklenmesinin olumlu olduğuna dikkat çekerek, “Bu projenin İzmir'den başlaması da çok önemli” dedi.

SEFERİHİSAR'DA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Daha sonra İzmir Valisi Cahit Kıraç'ı ziyaret eden Hollanda heyeti, burada da özellikle jeotermal enerji kullanımı konusundaki düşüncelerini paylaştı. Jeotermal enerjinin değerlendirilmesi için Seferihisar'daki kaynaklarla ilgilendiklerini ve çalışmaların son aşamasında olduğunu belirten Büyükelçi Dirkse, jeotermalin turistik, konut ısıtması ve enerji üretiminde kullanılabileceğini aktardı.
İzmir Valisi Cahit Kıraç da, İzmir'le ikili ilişkilerin geliştirilmesi için gerekli alanlarda konuşmalar yaptıklarını, turizmin ağırlıklı olarak yer aldığını dile getirdi. Kıraç, tarım konusunda da görüşmeler yaptıklarını aktararak İzmir'in bitkisel ve hayvansal üretim açısından önemli bir bölge olduğunu vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!