Hollanda'da Finansbank'ın hiç Türk müşterisi yok

Güncelleme Tarihi:

Hollandada Finansbankın hiç Türk müşterisi yok
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2001 02:18

Finansbank'ın Hollanda'da kurduğu Finansbank Holland'ın 160 bin müşterisi arasında tek bir Türk yok. 2.4 milyar euroluk bilanço büyüklüğü ile Avrupa'da faaliyet gösteren en büyük Türk bankası olan Finansbank Holland'ın Genel Müdürü Turhan Cemal Beriker, ‘‘Hedefimiz orta büyüklükte Avrupa lideri olmak’’ dedi.

FİBA Holding'e bağlı Türkiye'de faaliyet gösteren Finansbank, Fransız BNP Paribank ile ortaklık görüşmeleri yaparken, Avrupa'da faaliyet gösteren Finansbank Holland ise Avrupa'nın lider bankalarından biri olmayı hedefledi. 94 yılında Hollanda'da kurulan ve bugün 2.4 milyar euroluk bilanço büyüklüğü ile Avrupa'da faaliyet gösteren en büyük Türk bankası olan Finansbank Holland'ın Genel Müdürü Turhan Cemal Beriker, ‘‘Türk kökenli banka değil Avrupa Bankası olmak istiyoruz. Bizim hedefimiz orta büyüklükte Avrupa lideri olmak’’ dedi.

Finansbank Holland'ın Avrupa'daki faaliyetleri ve hedefleri hakkında bir açıklama yapan Beriker, faaliyet gösterdikleri Hollanda, Almanya ve Belçika'da müşteri tabanlarının 160 bini aştığını belirterek, ‘‘160 bin bireysel müşterimiz içinde bir tek Türk yok. Bu tamamen tesadüf, özel bir çabamız olmadı’’ dedi.

Beriker, yurtdışında hiç bir zaman etnik bankacılık yapmama kararı aldıklarını söyleyerek, Türkiye'den gelen vatandaşları hedeflemediklerini ve büyüme stratejilerinde bu hedefin olmadığına dikkat çekti. Beriker, ‘‘Türkler zaten biz faaliyete başladığımızda kapılmıştı. Bu müşterileri kapmak için ekstra masraf yapmak yerine yeni müşteriler bulduk’’ dedi.

94 yılında 6.5 milyon euro sermayeyle kurulduklarını hatırlatan Beriker, 2001 yılı sonu itibarıyla sermaye tabanlarının 190 milyon euroya çıktığını, bilançolarının ise 2.4 milyar euroyu aştığını kaydetti. 3 ülkede sadece 251 çalışanla bu başarıyı elde ettiklerini söyleyen Beriker şöyle konuştu:

‘‘Biz Avrupa'da şubeleşmeye dayanan bir strateji geliştirmedik. Sadece Almanya'da 4 şubemiz var. Bunun sebebi de Almanya'da direkt bankacılık şubeleşme olmadan yapılamıyor. Biz yatırımlarımızı şubeleşmeden çok teknoloji ve insan kaynağına yaptık. 97 yılına kadar kurumsal bankacılık yaptıktan sonra bireysel bankacılığa geçtik ve 160 binin üzerinde müşteri tabanına ulaştık. Müşterilerimizin yüzde 45'i internet, yüzde 25'i şubeler yüzde 30'i ise çağrı merkezleri yoluyla bizi seçti. 2002 yılından itibaren tam kapsamlı internet bankacılığına da başlayarak daha başarılı olacağız’’

TAM SERVİS YAPACAĞIZ

Finansbank Holland'ın yalnız mevduat bankacılığı yapan marjinal bir banka olmayacağını belirten Beriker, Avrupa'da bankacılığa direkt bankacılık içinde devam ederek kredi satan, değişik platformlarda ürün sunan ve çeşit yaratan bir yapıya gireceklerini söyledi.

Tam servis veren bir bankaya dönüşmeyi hedeflediklerini belirten Beriker, ‘‘Biz bugüne kadar kendimizi telefon bankacılığı üzerinde yoğunlaştırmıştık. Bundan böyle internet üzerinden de bankacılık hizmetleri vererek müşteri tabanını canlı tutacağız’’ dedi.

Beriker, 2002 yılının kendileri için büyüme yılından çok yatırım yılı olacağını ifade ederek, müşteri sayısı ve bilançoda çok fazla büyüme öngörmediklerini belirtti.

Hollanda Merkez Bankasıyla ilişkilerinin mükemmel olduğunu kaydeden Beriker şunları söyledi: ‘‘Türkiye'de meydana gelen kriz yabancı yatırımcıların bakışlarını olumsuz etkiledi ancak Merkez Bankası'nın bize güveni devam etti. Biz burda Türkiye'nin yavaş yavaş yol aldığı Avrupa Merkez Bankacılığı içinde faaliyet gösteriyoruz. Avrupa Merkez Bankası kurallarına göre oynarsanız büyürsünüz. Bizden istenen rasyolar diğer Avrupa bankalarından istenen rasyolardan farklı değil.’’

Türkiye'de zor günler daha bitmedi

Türkiye'nin zor dönemden geçtiğini ve geçeceğini söyleyen Finansbank Holland Genel Müdürü Turhan Cemal Beriker, ‘‘Daha zor dönemlerin sonunu görmedik. Türkiye'de bankalar yok oluyor ama biz en kötü zamanlarında bu kurumlara destek veriyoruz’’ dedi.

Türkiye'deki kurumlara destek için sendikasyonlara girdiklerini hatırlatan Beriker, ‘‘Bizde krizden etkilendik ama son derece iyi bir kredi politikamız olduğu için bunun meyvelerini yedik. Sorunla karşılaşmadık. Likiditeye önem vererek fırtınalı dönemi geçirdik. Rüzgar hala esiyor ama güzel hava gözüküyor’’diye konuştu. Türkiye'yi arka bahçeleri olarak gördüklerini kaydeden Beriker, ‘‘Ancak biz uluslararası ticarette yanlız Türkiye'de olmak ve yalnızca Türkiye'yle çalışmak istemiyoruz’’dedi. 2002 yılında bankacılık açısından konsolidasyon yılı olmaya devam edeceğini söyleyen Beriker, ‘‘2002 yılında stabilizasyon devam edecek. Ülkenin tekrar büyümesi 2002 yılının ortasından sonra küçülmeyi sıfırlayıp artıya geçmesiyle başlayacak. Bizim hızlı bir beklentimiz yok’’diye konuştu. ‘‘Bu işin artık dönüşü yok’’ diye konuşan Beriker, ‘‘Cumhuriyet tarihinin en ciddi dönemi yaşanıyor. Ancak hala radikal adımlar atılmış değil’’ dedi.

Almanya operasyon merkezi oluyor

Hollanda merkezli Finansbank Holland'ın 2002 yılından itibaren operasyon merkezinin Almanya'nın Frankfurt şehrine geçeceğini söyleyen Beriker, ‘‘Biz önümüzdeki dönemde bir Avrupa Bankası olarak masraflarımızı düşük tutup pazar payımızı artırmayı hedefledik. Bu bağlamda da müşteri tabanımız Almanya'da olduğu için Avrupa'daki tek üretim ve operasyon merkezi olarak Almanya'yı seçtik. Üç ülkenin tüm işlemleri bu merkezden yapılacak’’dedi. Her ülkede ayrı ayrı kaleler kurmak yerine böyle bir yönetimi belirlediklerini belirten Beriker, ‘‘Hollanda'da genel müdürlüğümüz kalacak. Buraya servis merkezi olarak görebilirsiniz’’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!