Hollanda, 10 milyar Euro verdi, ING’yi ’emniyet’e aldı

Güncelleme Tarihi:

Hollanda, 10 milyar Euro verdi, ING’yi ’emniyet’e aldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2008 00:00

Hollanda Hükümeti, Oyakbank’ı alıp Türkiye’ye de girmiş olan bankacılık devi ING’ye 10 milyar Euro aktararak, kriz ortamında ’emniyet’e alma yolunu seçti. ING CEO’su Michel Tilmant, "Piyasalarda şartlar ve beklentiler çok değişti" dedi.

HOLLANDA’nın halka açık en büyük bankası ING, Hollanda hükümetinden 10 milyar Euro (13.5 milyar dolar) sermaye yardımı alması ve üst yönetim için prim ödemelerine son vermesi sonrasında devletten fon isteyen Avrupa bankaları arasına katıldı. ING, hisselerinin geçen cuma günü yüzde 27’nin üzerinde değer kaybetmesinin ardından hafta sonu gerçekleşen görüşmelerde sermayesinin güçlendirmeye ve yatırımcıların güveninin tekrar sağlanmasına çalıştı.

Şartlar çok değişti

ING CEO’su Michel Tilmant, "Piyasalardaki şartlar son iki haftada çok değişti. Ülkelerin bankalarına yaptığı büyük sermaye yardımlarının ardından banka sermayeleri hakkında beklentiler değişti" dedi. Hollanda Maliye Bakanı Wouter Bos ve Merkez Bankası Başkanı Nout Wellink ile ortak düzenlenen basın toplantısında konuşan Tilmant "Bu durumu ve sonuçlarını kabul ediyoruz. Hollanda devletinin kararını memnuniyetle karşılıyoruz" dedi. Bos ve Wellink’in konuşmaları ise bankanın müşteri ve hissedarlarını güven aşılama yönündeydi.

Şirket kurtarma değil

Wellink "Şu anda kötü durumdaki bir şirketi kurtarıyor değiliz, sağlıklı bir şirketin geleceğini emniyete alıyoruz" dedi. Hollanda Hazinesi’nin sermaye yardımı, ING’nin yeni ihraç edeceği 10 milyar Euro değerinde menkul kıymetin Hollanda devleti tarafından alınmasıyla olacak. İşlem sonrasında Hollanda devletinin hakları adi hisse sahiplerinin haklarına benzeyecek. İşlem hissedarların bankadaki payını azaltmayacak şekilde gerçekleştirilecek.

İki üyeyi hükümet seçecek

Ancak en az yüzde 8.5 düzeyindeki kupon ödemelerinin ve bankanın istediği zaman ihraç fiyatının yüzde 150 seviyesinde geri alma veya adi hisseye çevirme hakkının, alınan borcun hızlı ödenmesine teşvik etmesi bekleniyor. 12 Kasım’a kadar tamamlanması beklenen sermaye yardımı anlaşması sonrasında yönetim kurulunun iki üyesi de Hollanda hükümeti tarafından belirlenecek. Sermaye yardımı sonrasında ING’nin çekirdek seviye 1 (tier 1) sermayesi yüzde 8’e yükselecek ve grubun borç sermaye oranı yüzde 15’ten yüzde 10 seviyesine inecek.

Zarar açıklamıştı

ING’nin piyasa değeri cuma seansındaki sert düşüşün ardından 15.3 milyar Euro seviyesine kadar gerilemişti. Şirket, hisselerinin cuma günü keskin değer kaybetmesinin ardından üçüncü çeyrek bilançosuna ait bazı rakamlar hakkında bilgi vermiş ve 1991’de kurulan grubun ilk defa 500 milyon Euro civarında zarar etmeyi beklediğini açıklamıştı. Açıklama sonrasında ING hisselerinde değer kaybı yüzde 27.5’e ulaşmış ve son 13 yılın en düşük seviyesine gerilemişti. ING sene içinde açıkladığı çeyrek raporları bankanın kredi krizine karşı Belçika- Hollandalı Fortis ve diğer rakiplerinden daha dayanıklı olduğunu gösteriyordu. ING’nin Hollanda hükümetinden 10 milyar Euro sermaye alacağının açıklanmasından sonra ise borsada işlem gören hisseleri cuma günkü kaybı telafi ederek yüzde 22’nin üzerinde arttı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!