Hisarcıklıoğlu'ndan kriz eleştirisi

Güncelleme Tarihi:

Hisarcıklıoğlundan kriz eleştirisi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2008 17:28

Hisarcıklıoğlu: "Krizi biliyorum diyen yalan söylüyor"

TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Denizli Ticaret Odası'nda faaliyete başlayan kısa adı ABİGEM olan Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi'nin açılışında işadamlarına ekonomi brifingi verdi. Hisarcıklıoğlu, yeni dönemde ortaklık kültürünün gelişmesi gerektiğini, ayrıca “İşten artmaz dişten artar” döneminin başladığını belirterek, ekonomik krizin boyutunun ne olacağını kimsenin bilmediğini, ben biliyorum diyenin ise, yalan söylediğini ifade etti.

Ticaret Odası'nda 100'den fazla işadamının dinlediği TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Ekonomik krizle ilgili yol haritası yeni tespit ediliyor. Bu yoldan nasıl çıkılacağını kimse bilmiyor. Kim biliyorum derse atıyor, yalan söylüyor. Dün bütün gelişmiş piyasaların, ülkelerin idarecileri bir araya geldi. Dünya liderleri bunları söylerken bizim farklı bir şey söylememiz mümkün değil. Bu iş bir ayda, iki ayda geçer diye tarif etmek mümkün değil” dedi.

Krizin ABD’den başlayarak, Avrupa kıtasına geçtiğini ve bütün dünyayı yavaş yavaş sarmaya başladığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:
“İşin diğer bir boyutu da, artık mali sektörden reel sektöre doğru bütün kriz geliyor. Önümüzdeki dönemde ihracat pazarımızda daralma olacak. Avrupa Birliği ve ABD pazarında daralma yaşanacak. Çünkü oradaki insanlar işsizlikten dolayı tüketmeyecek. Tüketmeyince bizim satışımızda da zorlanma olacak. İkinci zorluğumuz da bu. O zaman yeni pazarlara doğru yönelmemiz gerekiyor. Yeni pazarlar da, Güney Amerika, Afrika, Ortadoğu ve Uzakdoğu. Bu pazarlara doğru yönelmemiz lazım.”

Türkiye’de 2.5 milyon işsiz bulunduğunu, 2.6 milyon kişinin de iş aramaktan umudunu kaybettiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Her yıl 700 bin gence iş bulmamız gerekiyor. Yani bu şu demek oluyor. Kriz var tamam ama, bizim sürekli yatırım yapıp büyümemiz gerekiyor. Küçük olsun benim olsun anlayışı bitti. Türkiye'de ortaklık kültürünün oturması gerekiyor. Güçler birleştirilmelidir. İşimizi büyütemezsek bu sistemde ayakta durmak mümkün değil. Ne iş yaparsak yapalım büyüyelim” dedi.

Herkesin tasarruf yapması gerektiğini, “İşten artmaz dişten artar” döneminin başladığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, gelecek yıl Mart ayında yerel seçimlerin yapılacağını, Türkiye'de yerel seçimler öncesi popülizm yapılmaması gerektiğini söyledi.

Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer ise, yaptığı açıklamada, ABİGEM'in AB'ne tam üyelik hedefinde KOBİ'lere sağlayacağı destekle önemli bir görevi yerine getireceğini söyleyerek, “Küresel kriz sonrası yeni bir dünya düzeni ortaya çıkacak. Ortaya çıkan hasar ne olursa olsun, Türkiye daha zengin olmak zorunda. ABİGEM, başta KOBİ'ler olmak üzere girişimcileri destekleyecek” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!