Hisarcıklıoğlu: ‘Mali disipline devam etmeliyiz’

Güncelleme Tarihi:

Hisarcıklıoğlu: ‘Mali disipline devam etmeliyiz’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2008 13:39

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yerel seçimler nedeniyle mali disiplinden vazgeçilmemesi gerektiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Şimdi işten değil, dişten artırmanın zamanı” dedi.

Bilecik'in Bozüyük İlçesi'nde Ticaret ve Sanayi Odası tarafından dün akşam düzenlenen ‘Dünyada yaşanan ekonomik kriz ve Türkiye'ye etkileri’ konulu konferansa konuşmacı olarak TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu katıldı. Çok sayıda sanayici ve işadamının izlediği konferansta dünyada yaşanan ekonomik krizi anlatan Hisarcıkloğlu, krizin Türkiye'de de etkilerinin görülmeye başlandığını söyledi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, yaklaşan yerel seçimler nedeniyle mali disiplinden vezgeçme endişesi yaşadıklarını belirtti. Mali disipline devam edilmesini isteyen Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:
“Yerel seçimler yaklaşıyor. Beklentilerin en yüksek olduğu bir döneme giriyoruz. Bu dönemde mali disiplinden vazgeçilir, gelir gider arasındaki farka bakmadan harcama yapılırsa borçlanma çoğalır. Para alma maliyeti yükselir ve 70 milyon olarak çok üzülürüz. Onun için mali disipline devam etmemiz gerekir. Mali disiplinimiz eskisine göre çok daha güçlü. 2001 krizi bizim için çok büyük ders oldu. O kriz ve sonrasında Türk bankacılığında 21 banka temizledik. Amerika’da bu gün 17'nci banka battı.
Onlar da yeni temizlemeye başladı. Seçim diye fazladan kesenin ağzını açmamak lazım. Yerel seçimler risk olmamalı. Bu dönemde sektörlerimizin borçlanmaya dikkat etmesi gerekir. Mal sattığımız pazarlar bizden ürün almaz oldu. Bu, bazı sektörlerimizin daralmasına neden olacak. Belirtileri otomotiv sektöründe baş göstermiş durumda. Yalnız bu krizin şöyle bir getirisi oldu. Şişirme hammadde fiyatları gerçek değerlerine ve aşağılara çekildi. Örneğin 140 dolara ulaşan ham petrol varil fiyatı şu an 70 dolar seviyelerine gerilemiş durumda.
Bu sayede ithal ettiğimiz bazı ürünlerin maliyeti düşmüş olacak ve cari açığımız azalacak. Mali disiplin sayesinde devletin borç alma durumu yok. Dövize güvenmeyerek borçların YTL üzerinden olmasına dikkat etmeliyiz. İçinde bulunduğumuz dönemde kredi imkanları kıt ve maliyetli olacaktır. Şimdi işten değil, dişten artırmanın zamanıdır. Ortaklık kültürünün de geliştirilmesi gerekir. Aynı işi yapanlar birlikte olmalı, aksi halde global şirketler karşısında varlık sürdürmek imkansız olacak. Krizden korunmak ve büyümek için kurumsallaşmalıyız, markalaşmalıyız ve de yenilikler yapmalıyız.”

Hisarcıklıoğlu, konferansın yapıldığı salonunun önüne gelen bir grup Toprak Holding fabrikalarında çalışan işçilerle de görüştü. İşçilerin yaklaşık bir aydır fabrikalarının kapalı olduğunu, çalışmak istediklerini söylemeleri üzerine Hisarcıklıoğlu, “Hep beraber ağlayıp hep beraber gülmeyiz.
Birisi ağlarken diğeri gülerse olmaz. Hepimizi aynı gemideyiz. İşçi kardeşim ağlıyorsa benim de içim kan ağlar. Bu gün artık Türkiye'de anlayış o kadar değişti ki bunda işçi sendikalarımızın büyük bir katkıları var. Esas devrimi onlar yaptı. 1 Mayıs kutlamalarında ‘işyerimi seviyorum’ yazılı pankartlar vardı. Çalışanlarımız işlerini ve işyerlerini seviyorlar. Bu olumlu bir zihniyet değişikliğinin bunun önümüzdeki dönemde güzel sonuçlar getireceğine inanıyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!