Hisarcıklıoğlu: "Krizin dibi belli değil"

Güncelleme Tarihi:

Hisarcıklıoğlu: Krizin dibi belli değil
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2008 15:12

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, dünyadaki global krizin tanımlanmasında ekonomistlerin dahi güçlük çektiğini belirterek, “Şu anda dünya, krizin hangi safhasında olduğu, nerede duracağı, ne zaman biteceği konusunda bir yorum yapamıyor. Krizin dibi belli değil. Bunun olumsuz etkisinin dünyadaki ekonomilere sirayet ettiğini gördük. Türkiye’yi etkilememesi mümkün değil. Türkiye’yi etkilemedi demek de yanlış” dedi.

Rıfat Hisarcıklıoğlu, TOBB kuruluşu Gümrük İşletmeleri A.Ş. tarafından Kapıkule Gümrük Kapısı yenileme işlemlerini yerinde izlemek üzere dün gece Edirne’ye geldi. Saat 24.00'ten sonra kapalı olan Selimiye Camii’ni açtıran TOBB Başkanı Hasarcıklıoğlu, burada namaz kıldı. Hisarcıklığolu Fatih Sultan Mehmet’in doğduğu ev olan ve daha sonra otel olarak işletilen Taş Odalar'da konakladı.

Edirne Valisi Mustafa Büyük ile Taş Odalar'da sabah kahvaltısı yapan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, daha sonra yenileme çalışmaları süren Kapıkule’ye geçerek makam otomobilinden inmeden inşaatı gezdi. İnşaatın şantiyesinde gazetecilerin ekonomik kriz konusundaki sorularını yanıtlayan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, üç gün önce İngiltere Eski Başbakanı Tony Blair’in kendisini ziyarete geldiğini ve ekonomik kriz üzerinde sohbet ettiklerini açıkladı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Yemekte Blair bana ‘Hayatım boyunca görmediğim bir ekonomik kriz var. Şu anda dünya, krizin hangi safhasında olduğu, nerede duracağı, ne zaman biteceği konusunda bir yorum yapamıyor. Krizin dibi belli değil’ dedi. Bunun olumsuz etkisinin dünyadaki ekonomilere sirayet ettiğini gördük. Türkiye’yi etkilememesi mümkün değil. Türkiye’yi etkilemedi demek de yanlış” diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN BÜYÜMESİNİ ETKİLEYECEK

Türkiye’nin büyümesinin ihracata bağlı olduğunu ve ihracatta en büyük pazarımızın Avrupa Birliği üye ülkeleri olduğunu hatırlatan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, “İhracatımız bu ülkelere geçen yıl yüzde 60’lar seviyesindeydi. Şimdi yüzde 55’ler seviyesine düştü. Yani toplam ihracatımızın içinde yüzde 5’lik bir kayıp söz konusu. Buradaki TIR trafiğinden de bunu görüyoruz. Türkiye’nin büyümesi, ekonomisi ihracata bağlı. Bu kriz dünyadaki pek çok ülkenin büyümesini etkilediği gibi Türkiye’nin de büyümesini etkileyecek” dedi.

SIKI PARA POLİTİKASI DEVAM ETMELİ

Krizin olumsuz etkilerini en aza indirmek için sıkı para politikalarına devam edilmesi gerektiğini kaydeden Başkan Hisarcıklıoğlu, bunun yanında özel sektörün rekabet gücünü artıracak önlemlerin de alınmasını istedi. Rıfat Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:
“İstihdam, enerji maliyetleri üzerindeki yüklerin üzerimizden alınması lazım. Bugün tam zamanıdır. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da sıkı para politikalarının takip edileceğine dair taahhüttü var. Sıkı para politikasından vazgeçilmemesi gerekir, 2001 krizinin bize büyük bir dersi oldu. Sıkı para politikaları, sıkı mali politikalarla kamunun borç oranı aşağı indirildi. Bu müthiş başarıdır. Başbakanımız da ifade etti, sıkı disiplinli politikalara devam edileceğini taahhüt etti. Eğer bunlara devam edersek krizden en az etkileniriz.”

Kapıkule Gümrük Kapısı’nın 15 Aralık tarihinde tamamlanacağını da açıklayan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, halen 900 olan TIR çıkış sayısının 2 bine ulaşacağını kaydetti.

Kapıkule inşaatının şantiye binasının önünde bulunan yıpranmış Türk Bayrağı, uyarılar sonrasında hemen değiştirildi. Yeni asılan bayrak da, TOBB ve inşaat şirketinin flamasından küçük olunca üzerine ikinci kez değiştirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!