Hisarcıklıoğlu Bahreynlileri Türkiye'de yatırıma çağırdı

Güncelleme Tarihi:

Hisarcıklıoğlu Bahreynlileri Türkiyede yatırıma çağırdı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2006 15:45

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk firmalarının Bahreyn’e yapacakları yatırımlarla Ortadoğu ve komşu ülke pazarlarına ulaşabileceğini, Bahreynli işadamlarının da Türkiye’de yatırım yaparak, Avrupa ve Orta Asya’ya rahatlıkla açılabileceklerini vurguladı.

Bahreyn Başkanı Sheikh Bin Khalifa Bin Salman Al-Khalifa TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun düzenlediği çalışma yemeğine katıldı. Yemekte Başbakan Yardımcısı Shaikh Mohammed Bin Mubarek Al-Khalifa, Dışişleri Bakanı Shaikh Khalid Bin Ahmed Al-Khalifa, Sanayi, Ticaret Bakanı Hassan Bin Abdulla Fakhro’nun yanı sıra Sanayi Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve işadamları bulundu.

Hisarcıklıoğlu, Körfez İşbirliği Konseyi’nin etkin üyelerinden biri olan Bahreyn’in ekonomik potansiyeli ve stratejik konumuyla tüm dünyanın ilgisini çeken önemli bir yatırım ve finans merkezi olduğunu vurguladı. Bahreyn’in istikrarlı bir gelişme gösterdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, çok geniş bir yelpazeyi kapsayan iki ülke arasındaki işbirliği alanlarının, somut projelerle ortak kazançlara dönüştürmenin amaçlandığını kaydetti.

Geçen yıl kasım ayında Bahreyn’e yapılan ziyarette imzalanan çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşması ve Türk- Bahreyn İş Konseyi Kuruluş Anlaşması’nın ilişkilerin gelişimine önemli katkı sağladığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Yatırımların Karşılıklı Korunması ve Teşviki Anlaşması’nın, Gümrük İdarelerinin Yardımlaşması Anlaşması ve Türk-Bahreyn İş Konseyi Protokolünün de bu ziyaret sırasında imzalanmasıyla Türk-Bahreyn ticari ve ekonomik ilişkilerinin kalıcı ve verimli olarak zenginleşeceğine inandığını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye’den 3 saatlik bir uçuş mesafeli yarı çap içinde 51 ülkenin yer aldığını belirterek, "Bu mesafe içinde 1 milyar kişiye ulaşılmaktadır. Bu ülkelerde üretilen mal ve hizmetlerin toplam değeri 10 trilyon dolardır ki bu dünya gelirinin yüzde 30’unu oluşturmaktadır. Ticaret hacmi 5 trilyon dolar tutarındadır ki bu dünya ticaret hacminin yüzde 40’ına eşittir. Türkiye, son yıllarda önemli yapısal reformlar gerçekleştirmiş, ekonomisini güçlendirmiş ve hızlı bir büyüme sürecine girmiştir" dedi.

AB ile Türkiye arasında müzakere sürecinin başladığının altını çizen Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin AB üyeliğinin bölge için de büyük fırsat olacağını belirtti. Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin "2005 yılında yaklaşık 350 milyar dolara ulaşan gayri safi milli hasılasıyla Doğu Avrupa ve Ortadoğu’nun en büyük, dünyanın ise 20’inci büyük ekonomisi, AB’nin altıncı büyük ticaret partneri" olduğunu kaydetti.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören şirketlerin piyasa değerinin, son 4 senede 40 milyar dolardan 160 milyar dolara yükseldiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, bu hisselerin de üçte ikisinin yabancı yatırımcıların elinde olduğunu vurguladı.

Uluslararası pazardaki yoğun rekabet ortamında Türkiye’nin önemli başarılara ulaştığnı belirten Hisarcıklıoğlu, Türk firmalarının, Bahreyn’e yapacakları yatırımlarla, Ortadoğu ve komşu ülke pazarlarına ulaşabileceğini ve Bahreyn’li işadamlarının da, Türkiye’de yatırım yaparak, Avrupa ve Orta Asya’ya rahatlıkla açılabilecekğini vurguladı.
Bahreyn Ticaret ve Sanayi Odasının, TOBB’un Orta Asya ve Avrupa Bölgesi Başkan Vekilliğini yürüttüğü İslam Ticaret ve Sanayi Odası’nın yeni olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, TOBB’un, İslam ülkeleri özel sektör üyelerini birleştirici ve bütünleştirici bir misyon üstlenen İslam Odasının çalışmalarını desteklediğini de kaydetti.

Bahreyn Başbakanı Şeyh Halife Salman El Kalife, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirmesinin yanı sıra ticari işbirliğinin de geliştirilmesi için temaslarda bulunulduğunu belirtti. Bahreyn’de 13 Türk bankasının faaliyet gösterdiğini kaydeden El Khalifa, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 50 milyon dolar seviyesinde bulunduğunu ve bunun arttırılmasının hedeflendiğini vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!