Hindistan’da kurulacak dev baraja Türk imzası

Güncelleme Tarihi:

Hindistan’da kurulacak dev baraja Türk imzası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2006 00:00

Hindistan Hükümeti çıkardığı bir kararname ile zor doğa koşulları ve deprem riski bulunan Keşmir bölgesinde kurulacak Sawalakote isimli dev barajın gövde inşaatını Türk inşaat firması Özaltın A.Ş.’ye verdi.

Norveç firması SPAS, Avusturya firması Va-Tek ve Hindistan firması HCC ile kurduğu konsorsiyumla barajın yapımını üstlenen Özaltın, toplam 960 milyon dolarlık projenin yaklaşık 450 milyon dolar tutarındaki, 2.3 milyon metreküplük silindirle sıkıştırılmış baraj gövde betonu (RCC) ile tünellerini yapacak.

EN SON TEKNOLOJİ:

Baraj inşaatında Türkiye’nin en önemli firmalarından birisi olan Özaltın, Keşmir’deki deprem riskini dikkate alarak, inşaat sırasında en son teknolojiyi uygulayacak. Bu kapsamda barajın gövdesi en şiddetli depremlere karşı dayanıklı olacak.

198 METRELİK DEV:

Cenap Nehri üzerinde inşa edilecek 198 metre yükseklikteki Sawalakote Barajı’nın kurulu gücü 1200 megawatt (MW) olarak projelendirildi. Baraj faaliyete geçtiğinde yıllık üretimi yılda 6.5 milyar kilovatsaat olacak. Barajın bitimiyle birlikte bölgenin enerji açığı tamamen kapanırken, Hindistan’ın diğer bölgelerine de enerji verilecek. Baraj inşaatının yedi yıl içinde bitmesi planlanıyor. Bu süre içinde yaklaşık 2 bin kişi inşaatta çalışacak. Teknik ekipmanların çoğunluğu Türkiye’den sağlanacak. Ancak alt düzeydeki iş gücünün bölgeden karşılanması öngörülüyor. Hindistan’daki baraj yapımını alan Özaltın’ın uluslararası platformdaki başarısı ilk değil. Firma, yaklaşık 1.5 yıl önce de Ürdün-Suriye sınırındaki El Wahde barajının ihalesini kazanmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!