Herkesi dinleriz kararı biz veririz

Güncelleme Tarihi:

Herkesi dinleriz kararı biz veririz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2014 01:26

FAİZ oranları nedeniyle Başbakan Tayyip Erdoğan’ın eleştiri oklarının hedefi olan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, bankanın bağımsızlığına vurgu yaparak “Biz herkesi dinleriz, söylediklerini dikkate alırız ve 7 üyeyle birlikte kararımızı veririz” dedi.

Haberin Devamı

Haydarpaşa Garı’nda düzenlenen “Geleceğin Şehirleri Forumu: New York’tan İstanbul’a Mega Şehirler ve Finansal Merkezler Paneli”nde konuşan Başçı, Türkiye’deMerkez Bankası’nın maliye politikası hakkındaki görüşlerini, hükümet üyelerinin de para politikası hakkındaki görüşlerini açıkça ifade edebildiğini belirterek “Bu ifadeleri karşılıklı olarak kullanmak sorun değil hatta sağlıklı bir şeydir” dedi.

HERKESİ DUYARIZ, DİNLERİZ

Önceki gün beş üst düzey yönetici görevden alınan Merkez Bankası Başkanı Başçı “Merkez Bankası’nın bağımsızlığının tartışıldığına” ilişkin bir soru üzerine şunları kaydetti: “Halihazırda biz hem hukuken hem fiilen bağımsız ve şeffaf bir şekilde çalışmaktayız. Pek çok ülkede bunları birlikte bulmak kolay değildir. Merkez Bankası her zaman Hükümetin maliye politikasında temkinli davranmasını tavsiye etmiştir. Benzer şekilde Hükümet üyeleri de Merkez Bankası’na eleştiri ve tavsiyede bulunabilmektedir. Türkiye’de işadamları, gazeteciler ve köşe yazarları para politikasını rahatlıkla eleştirebilmektedirler. Herkes görüşlerini belirtebilir. Bu alanda tam bir şeffaflık söz konudur. Merkez Bankası ise enflasyonu düşürmek için gerekli tedbirleri Para Politikası Kurulu’nda (PPK) alır. Biz herkesi duyarız ve dinleriz. Söylediklerini dikkate alırız. Eğer parasal aktarım mekanizmamızda ele almadığımız bir husus varsa bunu ele alırız ve 7 üyemizle birlikte en doğru kararı vermeye gayret ederiz.”

Haberin Devamı

ŞEFFAFLIK GÜÇLÜ NOKTAMIZ

Merkez Bankası’nın bağımsızlığını halka sorduğunuz zaman bunun normal bir prosedür olduğunu ve Merkez Bankası’nın bağımsızlığı konusunda en ufak bir şüpheleri olmadığını söyleyeceklerini belirten Başçı “Uluslararası finans piyasası ve medya için de bu böyle olmalıdır. Bizdeki şeffaflığı dünyada başka yerde pek bulamazsınız. Bu güçlü olan noktamızdır. Türkiye’de Merkez Bankası maliye politikası hakkındaki görüşlerini Hükümet üyeleri de para politikası hakkındaki görüşlerini açıkça ifade edebilmektedir. Bu ifadeleri karşılıklı olarak kullanmak sorun değil hatta sağlıklı bir şeydir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!