Herkes vergi dairelerine koştu

Güncelleme Tarihi:

Herkes vergi dairelerine koştu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2011 15:03

Kamuoyunda vergi barışı olarak bilinen kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması başvurularında bugün son gün olması nedeniyle vergi dairelerinde büyük bir yoğunluk yaşanıyor. Fırsattan yararlanmak isteyen vatandaşlar vergi dairelerinde uzun kuyruklar oluşturdu. Gelir İdaresi ise az önce yaptığı açıklamada vergi dairelerinin gece 24.00'e kadar açık olacağını duyurdu.

Haberin Devamı

Gelir İdaresi Başkanı Metin Kilci, "Bu gece 24.00'e kadar gerek internet ortamında gerekse elden başvurular  kabul edilecek. Bugün itibariyle postaya verilen başvuruları da elimize hangi  tarihte ulaşırsa ulaşsın geçerli sayacağız ve değerlendirmeye alacağız. Şöyle bir yanlış algılama da var; vergi dairelerinde sıraya giren bazı  vatandaşlar bugün ödeme için de son gün olduğunu zannediyor. Ödemeler, 30  Haziran'a kadar yapılabilecek. Bizim için bugün başvurunun yapılması ve yeniden  yapılandırma talebinin kayda girmesi yeterli, ödeme için daha önümüzde zaman  var."
         
SONUÇLAR, PERŞEMBE GÜNÜ AÇIKLANIYOR
         
Kanunun kesinleşmiş alacaklar, kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunan  amme alacakları, gelir, kurumlar ve katma değer vergisi matrah artırımı ile gelir  ve kurumlar vergisinde stopaj artırımlarıyla ilgili hükümlerinden yararlanmak  isteyenler, yeniden yapılandırma için başvurabiliyor.

Haberin Devamı

Yasada, uygulama için 2 Mayıs 2011 tarihine kadar başvurma hakkı  tanınmıştı. Ancak daha sonra kanunun Bakanlar Kuruluna verdiği yetki  çerçevesinde, söz konusu süre, 31 Mayıs 2011 tarihine kadar uzatılmıştı.

Bu arada kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması başvurularında  vergiyle ilgili sonuçlar, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından 2 Haziran  Perşembe günü düzenlenecek bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıklanacak.  Toplantının, Batman'da yapılması bekleniyor.

HANGİ TARİHE KADAR OLAN BORÇLARI KAPSIYOR?

31 Aralık 2010 tarihine kadar ödenmemiş vergiler ile bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları, idari para cezaları, gümrük vergileri; belediyelerin beyannamelere ilişkin vergileri, 2010'da tahakkuk eden vergileri, ödenmemiş ücret, su kullanım, büyükşehir belediyelerinin su ve atık su bedeli alacakları yeniden yapılandırma kapsamında olacak.

YASA KAPSAMINDAKİ BORÇLAR

Yasayla, belediye ve gümrük vergileri dahil, tüm vergiler, TEDAŞ ve özel dağıtım şirketlerine olan elektrik, belediyelere olan su ile oda ve borsalara olan aidat borçları yeniden yapılandırılıyor. Trafik cezaları, öğrenim kredisi borçları ve TRT'nin elektrik payı ve bandrol ücretinden kaynaklı alacakları da kapsamda.

Haberin Devamı

Uygulamadan yararlanmak isteyenlerin dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları gerekecek. Ödeme peşin ya da vergi borçları için kredi kartı da kullanarak taksitle yapılabilecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!