Her önüne gelen bakkal olamayacak

Güncelleme Tarihi:

Her önüne gelen bakkal olamayacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2013 00:57

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, büyük tartışma yaratan yeni perakende yasa taslağını dün görüşmeye başladı.

Haberin Devamı

Yeni yasaya göre artık her isteyen bakkal, kasap ve manav dükkânı açamayacak. Bunun için komisyon izni gerekecek.

İSTEDİĞİN yere bakkal açma dönemi sona eriyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından dün görüşe açılan perakende yasa taslağı ile artık kimse istediği yere bakkal, kasap, manav dükkânı açamayacak. Bunun için komisyonun izin vermesi gerekecek. Komisyon da izin verirken, aynı muhitte bulunan diğer esnafın işlerinin nasıl etkileneceğine bakacak. Esnaf, dükkânını açmak için ısrarlı olursa da hiçbir şekilde teşvik veya vergi indirimi alamayacak.

TİCARET KOMİSYONLARI

“Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı” içinde en önemli değişikliklerden birini bu düzenleme oluşturuken, kimin nerede ne dükkanı açabileceğine vali başkanlığındaki o ilin Ticari Komisyonları karar verecek. Komisyon da karar verirken, il için oluşturulan ticari plana dikkat edecek. Ticari plana göre, küçük esnaf dükkân açmak için geldiğinde kendisine uygun görülen yerler bildirilecek. Böylece istediğin yere istediğin dükkanı açma dönemi bitecek. Burada amaçlananan hedefin “mevcut küçük esnafın iş kaybı yaşamaması” ve “yeni açılacak dükkânın iş yapma potansiyeli olması” olduğu belirtiliyor.

AVM’LERİ DE KAPSIYOR

Taslağın yasalaşması ile birlikte, AVM ve hipermarketler için de bir dizi kural gelecek. Hazırlanacak ticari planlarda diğer AVM’lerin ve küçük esnafın durumu da dikkate alınarak, yeni alişveriş merkezlerinin nerelerde olabileceği belirtilecek. Her ilde artık planla belirlenmiş yerler dışında AVM açılamayacak. Bu kapsamda yeni AVM ancak, listelenmiş ve ilan edilmiş yerlerden birini seçerek başvuru yapabilecek.

Haberin Devamı

Tüm başvurular tek merkeze

TASLAK ayrıca başvuru süreçleriyle ilgili de yeni bir düzenleme getiriyor. Bu uygulamayla tüm başvuru işlemleri Bakanlığın kuracağı internet sitesi üzerinden başlatılacak. Perakende Bilgi Sistemi (PERBİS)ismini taşıyacak bu sistemle belediye, il özel idaresi ile diğer pek çok kurum ve kuruluşa ayrı ayrı başvuruda bulunmak zorunda kalan bütün perakende işletmeler, artık bu sistem üzerinden başvurarak izinlerini tek elden alacaklar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!