Her gün dinleniyor, 30 milyon kişi para ödüyor

Güncelleme Tarihi:

Her gün dinleniyor, 30 milyon kişi para ödüyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2016 05:01

Son yıllarda korsanın etkisiyle zor günler geçiren müzik sektörü kullanıcıya direkt ulaşmayı seçti. Şu ana kadar Türkçe karşılığı tam bulunamayan ‘stream’ yani dijital ortamlarda yasal yollarla müzik dinleme oldukça ilgi görüyor. İsveç’te iki yıllık beta sürüm ardından 10 yıl önce yedi ülkede başlayan müzik uygulaması Spotify, şu anda 75 milyon kişiye ulaşmış durumda ve 30 milyon kişi her ay müzik dinlemek için para ödeyip bundan şikayet etmiyor. Tüm detaylarıyla dijital müzik sektörünü Spotify Türkiye Müdürü Ergül Çivi ile görüştük.

Haberin Devamı

Dünyada 10 yıldır satışta olan müzik dinleme uygulaması Spotify, Türkiye’de 2,5 yıldır aktif olarak var ve şirketin yetkililer Türkiye’yi en dinamik ülkelerden biri olarak gösteriyor.

Spotify Türkiye Müdürü Ergül Çivi ile yaptığımız röportajda, şirketin Türkiye’deki varlıklarından yeni planlarına, dünya genelinde her gün ücretli abone sayılarının artmasından, bugüne kadar hiç negatif yorum almamalarına kadar kapsamlı bir söyleşi gerçekleştirdik.

Her gün dinleniyor, 30 milyon kişi para ödüyor

Çivi, şirketin Türkiye varlığını şöyle özetliyor, “Türkiye’de, 2013 Eylülünde yapıldı lansman. 2,5 yıldır Türkiye’deyiz. Spotify şu anda 58 ülkede var. 56’ya çıkarken Türkiye’yi de kattık. Yeni ülke seçimlerinde komşu komşu gitmek yerine müzik pazarlarının genişliğine, genç nüfusa bakıyoruz. O anlamda Türkiye çok doğru bir seçim. Dijital reklam pazarı büyüyen bir ülke çok büyük değildi bundan bir 11 sene önce. Potansiyeli çok yüksek çok hızlı büyüyor. Neyle kıyasladığımıza da bağlı. Avrupa ile kıyasladığımızda birim maliyetlerde çok düşük kalırız ama potansiyel dediğim gibi büyük ve genç nüfus çok büyük. Avrupa ile kıyaslıyorum yine hatta en yüksek. Bu yüzden de Türkiye’de var olmamak mantıksız olurdu.”

Haberin Devamı

YENİ ÜLKELER DE GELİYOR

Çivi, “Bir süredir ülke katılımında bir bekleme vardı şimdi yeni ülkeler geliyor. Şu anda yeni ülkeler için hazırlıklar yapılıyor. İsimlerini açıklayamıyorum ama hazırlıklar devam ediyor” diye devam etti.

SOSYAL MEDYADA TAKİPÇİSİ VE HAYRANLARI ÇOK FAZLA

Özellikle genç kesim ve çalışanlar arasında çok popüler olan uygulamaya son dönemde en popüler uygulamalardan birine dönüştü.

Çivi de bu durumdan şirket olarak çok mutlu olduklarını söyledi ve “Spotify’in sosyal medyada takipçisi ve yorumcusu çok fazla. Sosyal medyadan takip ettiğinizde o kadar çok komik şeyler yazıyorlar ki görmeniz gerekir. Örneğin her pazartesi “haftalık keşfim” ile evlenmek istiyorum yazanlar var. Haftalık keşfimle yemek yemek istiyorum diyenler de artışta. Özellikle Ekşi Sözlük’te 300 sayfa filan yazı oldu sanırım. Ben özellikle Twitter üzerinden de takip ediyorum. Oradan da çok komik şeyler yazıyorlar” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

ÜCRETLİK ÜYE SAYISI 30 MİLYONA YAKIN: HİÇ NEGATİF YORUM ALMIYORUZ

Çivi, resmi olarak açıklanmasa da Spotify CEO’su Daniel Ek’in son verdiği rakamlara göre her ay 9,99 TL ödeyerek ücretli üye olanların sayısının 30 milyon olduğunu söyledi.

Resmi olarak açıklanmadığı için sayı konusunda temkinli olmayı tercih eden Çivi, “Şu anda ayda 9.99 TLücretle“Premium” üye olmak ve bir telefon operatörünün kampanyasıyla üye olanların sayısı artışta. Hiç negatif yorum almıyoruz. Tabii paralı üyeliklerde bir takım şikayetler alabiliyoruz ama bunlar dünyanın her yerinde paralı üyelikle ilgili yaşanabilecek sıkıntılar aslında.  Müşteri hizmetlerimiz de çok şirin. İngiltere’den yönetiliyor. Oradaki Türkler, Türkiye için çalışıyor. Müşteri hizmetlerinde sorun yaşandığı zaman kullanıcılara kesinlikle neşeli geri dönüşler yapılıyor. Müşterilere Müzik Listeleri atılıyor, bekleme anlarında dinlemelerim için jestler yapılıyor” diye devam etti.

Haberin Devamı

Her gün dinleniyor, 30 milyon kişi para ödüyor

NE KADAR ÇİRKİN BİR UYGULAMA DİYEN OLMADI

Çivi şöyle devam etti:

Genelde ‘Denedim ne kadar çirkin bir uygulama’ diyen olmadı. Kullanıcılara çok kolay bir ara yüz sunuyoruz ve kullanıcıların hareketlerine göre kendimizi geliştiriyoruz. Spotify’da yaptığın her hareket bir aksiyon aslında yani bir data. "Big data" dediğimiz şey bu. Atıyorum mesela siz bir müzik dinlediniz. O müzik listesinin içinde ne kadar kaldılar? Siz diye bilmiyoruz. Kimsenin ismi değil kullanıcı olarak değerlendiriliyor. İki yönden yapılan bir araştırma var. Haftalık keşif sizin zevklerinize göre belirleniyor ama özellikle listelerde kullanıcılar bir listede ne kadar kalmış mesela 90 dakikalık bir listede 7’inci dakikada çıkmış, demek ki listenin akışı hoşuna gitmemiş diyoruz ve o listede değişiklik yapmamız gerektiği sonucuna varıyoruz.”

Haberin Devamı

2 MİLYARIN ÜZERİNDE LİSTE VAR

Çivi, şu anda gençler arasında kişisel müzik listeleri yapmanın eskilerin karışık kasetleriyle aynı şey olduğuna işaret etti ve “Şu anda 2 milyarın üzerinde liste var. Ama genel eğilim güzel listeler sevildiğinde, ona önem veriyoruz” şeklinde konuştu.

SADECE PLAYLİST İLE DEĞİL

Spotify Türkiye müdürü Çivi, kullanıcılara sadece listelerle değil, somut olarak da her alanda ulaşmayı hedeflediklerini bu alanda adımlar attıklarını söyledi.

Çivi, uygulamanın cep telefonu ile aynı anda diğer cihazlarda da kullanılabildiğini ve hatta Uber uygulamasıyla ortak olarak, çağırdığınız arabalarda bile kesintisiz olarak dinlenebileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Çivi, “Spotify Connect sadece müzik listeleriyle değil somut olarak da bir kullanıcısının hayatının her anına kendisini somut olarak entegre etmeye çalışıyoruz. Uber’lerde var. Şöyle oluyor. Sen bir uber çağırdın, o sırada da müzik dinliyorsun, eğer orada varsa ve de sürücüden rica edersen o da sana o anda açıyor ve kulağındaki müziği arabanın içinde de dinlemeye devam ediyorsun” dedi.

Çivi, “Playstation oyun konsolunun içinde var. Oyun oynarken istediğiniz müziği dinleyebiliyorsun. Oyun oynarken müzik dinleme ihtiyacı diye bir şey var. Ben de bilmiyordum. Bu özellik özellikle oyun severler için bir nimet gibi oldu” diye devam etti.

Her gün dinleniyor, 30 milyon kişi para ödüyor

PEKİ NASIL PARA KAZANIYOR?

Çivi şirketin kazancını nasıl elde ettiğini ise şöyle açıkladı:

“Listeler satılmıyor ama markalara özel müzik listeleri hazırlıyoruz. Mesela bir lokanta. Beraber çalışıyorsak o lokanta bize reklam verebiliyor. Biz o lokantaya göre listeler hazırlayabiliyoruz. O lokantanın müşterilerine ulaşıp onların isteklerine göre listeleri şekillendirebiliyoruz.”

ÜCRETSİZ ÜYELİKLER DE REKLAM ŞİKAYETLERİ

Çivi, uygulamada ücretsiz üyeliklerde yayınlanan reklamlardan sanıldığı kadar çok şikayet gelmediğine işaret etti ve şöyle dedi:

“Radyolarda saatte 12 dakika reklam var. Bizde bu sadece iki dakika. Çok uzun dinleniyor tabii. Günlük ortalama dinleme süresi 148 dakika. İnanılmaz uzun bir süre. Herhangi bir platformda iki buçuk saat anlamına geliyor. Ülkelere göre bir iki dakika değişebiliyor ama ortalamamız 148. Reklamverenlerimiz açısından da koruyoruz bu rakamları. Sonuçta bu dinlenen bir platform. Sürekli ekrana bakmıyorsa ona göre sesli reklamlar veriyoruz. Sürekli açıp tutup bırakanlara sürekli olarak reklam vermiyoruz.”

3 MİLYAR DOLAR TELİF ÖDEDİ

Uygulama temelde korsana karşı savaşmak için geliştirildi. Çivi de temel hedeflerinin korsana karşı sanatçıların da telif ücretlerini alabildikleri bir platform olmak olduğunu söyledi.

Çivi telif ücretleriyle ilgili olarak, “Ülkelerdeki telif katkısına bakmak lazım. Çünkü biz bundan son sene önce ciddi anlamda korsanla savaşan bir pazardı. 500 milyon kişinin korsan kullandığı bir dönemdi. Oradan bugüne kadar Spotify’ın telif ödemesi 3 milyar dolar. 3 milyar dolar demek bu sektör için çok ciddi bir katkı. Gittikçe de büyümeye devam edecek. Spotify’ın bir çok ülkede müzik indirme pazarını geçtiğini de gördük” dedi.

‘STREAM’ NEDİR?

Son dönemde dijital müzik mecralarında en çok kullanılan kelime “stream” etme, sektörün önde gelenlerince de Türkçe karşılığı bulunamayan bir kelime.

Çivi de gittikleri üniversite konferanslarında gençlerden yardım istediklerini ve bulana ciddi ödül vereceklerini söyledi ve “Şu aşamada tek kelime karşılığı bulunamıyor. Türkçede tek kelime bulmak zor. Dinlemek değil, akış gibi ama net kelimeyi de bulabilmiş değiliz” dedi.

ÖZKÖK ZUCKERBERG’İ GEÇTİ

Spotify’da en çok takipçisi olan kişilerden biri de Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök.

Çivi, Özkök’ün şu anda Spotify üzerinden Facebook patronu Mark Zuckerberg’den daha fazla kullanıcısı olduğunu belirtti.

DÜNYA DEVİNİ GEÇEYİM DEMİŞTİ- ERTUĞRUL ÖZKÖK

Çivi, “Ertuğrul bey ilk günden bu yana çok seviyor bizi. Bir kere ofisimize gelmişti. Eski ofisimiz 27 metrekareydi. 3 kişiydik o zaman. Ertuğrul bey de gelince 4 kişi orada oturduk. Bütün gün muhabbet ettik. Şu anda herkesten daha iyi biliyor” dedi.

APPLE MUSİC NE YAPACAK?

Çivi yakın zamanda Türkiye’de lansman yapan Apple Music ile ilgili olarak şöyle dedi:

“Apple Music ile ilgili olarak yorum yapmam biraz garip olur aslında. Rakiplerimiz hakkında genel olarak yorum yapmıyoruz. O yüzden bekleyip görmemiz lazım. Diğer ülkelerde var neticede. Biz de geç lansman yaptılar. Bir Pazar var biz Pazar büyütmeye çalışıyoruz, asıl hedefimiz korsanı yasala çekmeye çalışıyoruz. Bu yüzden de rakiplerdense ana alanımıza yönelmemiz gerektiğine inanıyoruz.”

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!