Her 100 liranın 11 lirası Visa ile harcandı

Güncelleme Tarihi:

Her 100 liranın 11 lirası Visa ile harcandı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2006 00:00

Türkiye'de 2005 yılında yapılan her 100 liralık harcamanın 11 lirasının VISA kartlarıyla ile yapıldığı bildirildi. VISA Güney Avrupa’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mark Antipof ve İstanbul Ofisi Genel Müdürü Berna Ülman, 2005 yılı faaliyetleriyle ilgili olarak bir basın toplantısı düzenlediler. Ülman, Türkiye’de geçen yıl yüzde 31 artarak 35 milyona ulaştan VISA kart sayısının, Avrupa’da genelinde ise 10.5 oranında artarak, 296.6 milyon olduğunu belirtti.

HIZLI BÜYÜYEN PAZAR:

Türkiye’nin büyüme hızının Avrupa’ya oranla daha yüksek gerçekleştiğine dikkat çeken Ülman, hedeflerden birinin de gelecek yıl Türkiye’de banka kartlarının alışverişlerde kullanımını yüzde 25 oranında arttırmak olduğunu kaydetti. Türkiye’deki tüketicilerin halen banka kartlarını yalnızca para çekmekte kullandığına işaret eden Ülman, "Nakitle olan savaşta banka kartının da alışverişe yönlendirilmesi önem taşıyor" dedi. Ülman, tüm kişisel harcamalar içinde VISA kart kullanım oranının bir önceki yıla göre 1.9 puan artarak yüzde 10.9’a, VISA kredi kartlarının alışverişte kullanım oranının yüzde 41’e çıktığını bildirdi. Ülman VISA Electron banka kartlarının kullanımının yüzde 90 artarak 464 milyon YTL düzeyine ulaştığını açıkladı. 2005 yılında Visa kartlarının kullanım hacmi yüzde 34.2 artarak 74.7 milyar YTL’ye çıktı. Bu kapsamdaki alışveriş harcamaları ise yüzde 41.3’lük büyümeyle 34,9 milyar YTL olurken, toplam işlem sayısı 814.9 milyona, alışveriş işlem sayısı ise 559.7 milyona yükseldi.

HERKESİ KAPSAMALI:

Kredi kartlarına ilişkin yapılacak yasal düzenlemenin tüm tarafları kapsayacak şekilde hazırlanması gerektiğini ifade eden Ülman, "Toplam harcamanın yüzde 11’inin düzenlenmek istenmesi son derece doğaldır" dedi. Kredi kartlarının yastık altı paraları piyasaya çektiğini, üye işyerlerinin cirolarını kart kullanımı sayesinde artırdığını vurgulayan Ülman, buna karşılık sorunlu kart oranının toplam oranla karşılaştırılması gerektiğini hatırlattı. "Bütün tarafların ve ekonominin büyümesinin göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünüyoruz" diyen Ülman, modern ve teknoloji tabanlı bir ekonominin hedeflenmesi gerektiğini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!