Hem kazandırıp hem kazandılar

Güncelleme Tarihi:

Hem kazandırıp hem kazandılar
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2017 21:01

2016 yılı bankacılık sektörü için iyi geçti. Gelir ve kâr arttı. Bankalar kadar banka yöneticileri de kazandı. Genel müdür ve müdür yardımcıları ve diğer kilit yöneticilerden oluşan üst yönetimler geçen yıl yarım milyar liralık kazanç sağladı.

Haberin Devamı

BANKALARIN kârları hep tartışma konusu. Nitekim, geçen yıl tek seferlik gelirlerle de olsa bankaların kârı yüzde 44 arttı ve 37.5 milyar lirayı aştı. Geçen yıl Visa birleşmesi nedeniyle 23 banka yaklaşık 2 milyar lira gelir elde etti, bu elbette kârları etkiledi. Bankalar, bunun yanı sıra kendilerini böylesi yüksek kâra taşıyan yöneticilerini de unutmadı.

Hem kazandırıp hem kazandılar

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Kurumsal Yönetim İlkeleri, bankalara, üst yönetimlerine yaptıkları ödemeleri ve sağladıkları tüm menfaatleri yıllık faaliyet raporlarında açıklama şartı koyuyor. 2016 faaliyet raporlarında da her banka genel müdür, genel müdür yardımcıları ve diğer kilit yöneticilerden oluşan ‘üst yönetime sağlanan mali hakları açıkladı. Bu haklarda açık ara birinci Garanti Bankası. Geçen yıl 5.1 milyar lira kâr eden Garanti Bankası, üst yönetime 101 milyon lira kazandırdı. İkincilik, Denizbank’ta. 1.4 milyar lira kârla 2016’yı kapatan Denizbank’ın üst yönetimi 71.8 milyon liranın sahibi oldu.

Haberin Devamı

SPK DÜZENLİYOR

Bankaların üst yönetimine yaptıkları ödemeler SPK tarafından düzenleniyor. Buna göre, üst yönetimin ücretlendirme esasları ortakların bilgisine sunuluyor ve pay sahiplerinin görüş bildirmesine imkan sağlanıyor. Bu amaçla hazırlanan ücret politikası da bankaların internet sitelerinde yayımlanıyor. Yönetim kurulu üyelerine ve üst düzey yöneticilere verilen ücretler ile sağlanan diğer tüm menfaatler, yıllık faaliyet raporuyla açıklanıyor. Üst yönetime sağlanan menfaatler SPK’da şöyle açıklanıyor;

“Yapılan ödemeler, maaş, ikramiye, diğer düzenli ve arızi ödemeler gibi nakdi, hisse senetleri, hisse senetlerine dayalı türev ürünler, çalışanları hisse senedi edindirme planları kapsamında verilen hisse alım opsiyonları, mülkiyeti verilen ve/veya kullanım için tahsis edilen ev, otomobil gibi gayri nakdi ödemeler ve sağlanan tüm menfaatleri kapsar.”  İşte bu ‘menfaat’ler, 2016’da gelen kârla birlikte arttı. Finansbank üst yönetimi 63.2 milyon, Yapı Kredi 48.1 milyon, Akbank 38.6 milyon lira aldı. Ziraat Bankası 29.1 milyon lira öderken, Türk Ekonomi Bankası (TEB) 27.9 milyon lira, İş Bankası da 23.6 milyon lira verdi. 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!