Hediye sınırı 1000 liraya iniyor

Güncelleme Tarihi:

Hediye sınırı 1000 liraya iniyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2012 00:00

12 bin liralık üst sınırı Meclis Başkanı Cemil Çiçek de çok bulunca aşağı çekme kararı çıktı. Meclis Etik Komisyon Başkanı Köksal Toptan, “Germenin anlamı yok, minimize edip bin liraya çekmek gerekir, hatta tümüyle kaldırılmasını da önereceğim” dedi.

Haberin Devamı

KAMUOYUNDA tartışma yaratan milletvekili hediyesinin 12 bin liralık üst sınırı aşağı çekiliyor. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, bu rakamı çok yüksek bulurken, Meclis Etik Komisyon Başkanı Köksal Toptan, “Germenin anlamı yok, minimize edip bin liraya çekmek gerekir, hatta tümüyle kaldırılmasını da önereceğim” dedi.

SALI GÜNÜ GÖRÜŞÜLECEK

Milletvekillerinin uyacakları etik kuralların belirleneceği “Siyasi Etik Yasa Taslağı”na salı günü son şeklinin verilmesi bekleniyor. Yılbaşından önce Meclis Başkanı Çiçek’e sunulacak taslağa ilişkin Toptan, 12 bin liralık hediye tartışmasıyla ilgili Hürriyet’e şöyle konuştu:

“Mevcut uygulamada, yurtiçinde milletvekilleri için hediye almada bir sınır yok. Yasada sadece kamu görevlileri için böyle bir sınır var, o da asgari ücretin 10 katı. İncelediğimiz dünya örneklerinde buna benzer limitler var. Biz de bir limit getirmek istiyoruz. Bir aylık milletvekili aylığı olarak düşünüldü, ama kamuoyu hassasiyet gösteriyor bu konuda. Onun için germenin anlamı yok. Bunun minimize edilmesi gerekiyor. Ben bin lirayı geçmesin diye önereceğim. Uzlaşma sağlanabilirse tümüyle da kaldırılabilir.

Haberin Devamı

120 BİN TL’LİK GELİR BEYAN DIŞI

Toptan, ziraat, kira ve faiz gelirinin 120 bin liraya kadar olan bölümünün beyan edilmemesine ilişkin düzenlemeye de açıklık getirdi. Toptan, “Malvarlığı Yasasına göre milletvekilleri mallarını zaten beyan ediyorlar. Ama adamın mesela ziraat, kira, faiz gibi gelirleri varsa, mevcut uygulamada bunların beyanına ilişkin bir düzenleme yok. Biz bir limit koyarak bildirim zorunluluğu getiriyoruz. Bu limit de 120 bin TL. Bunu aşan gelir de yine beyan edilecek. Sonuçta bu işi kayda kuyda bağlamak gerekiyor, bu yapılıyor” dedi.

MHP’li komisyon üyesi Sümer Oral da Hürriyet’e, “Geçmişte bakan sıfatıyla çok sık yurtdışı seyahatlere gitmiş biri olarak bana da sorarsanız çok yüksek bir rakam, bunun aşağı çekilmesi gerektiğine inanıyorum. Salı günü arkadaşlarla konuşacağız. 12 bin lira zaten nihai bir rakam olarak söylenmedi. Makul, kimseyi rahatsız etmeyecek bir rakama çekilir” dedi.

Haberin Devamı

ALMA DİYECEK MEKANİZMA YOK

BDP’li komisyon üyesi Adil Kurt da Hürriyet’e, bunun kesin bir rakam olmadığını, konu tartışılırken yolluk ve ödenekler üzerinden değerlendirilsin dendiğinde çıkan bir rakam olduğunu anımsattı. Kurt, şöyle devam etti:

“Mevcut yasa yurtdışı hediyeleri kapsıyor. Milletvekili sadece yurtdışında mı hediye alıyor, hayır. Bu haliyle bıraktığınızda, bir işadamı villa, daire, araba hediye etse milletvekiline ‘alma’ diyecek, ‘niye aldın’ diyecek bir mekanizma yok yasal olarak. Düzenlemenin de kaçınılmaz olduğunu düşünüyoruz. Bu Meclis’in prestij yasası olacak. Meclis, kendisine sınırlama getirerek tarihe geçmiş olacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!