Hedefler rahat tutar

Güncelleme Tarihi:

Hedefler rahat tutar
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2019 08:30

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ‘AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog Toplantısı’ AB’nin halen daha Türkiye’ye verdiği vize serbestisi, mülteci yardımı, Gümrük Birliği gibi konularda sözünü tutmadığını söyledi. Albayrak, Türkiye ekonomisinde ise şubat verileriyle birlikte enflasyonun hedeflenen düzeye gittiği yönünde çok net sinyaller aldıklarını vurguladı.

Haberin Devamı

HAZİNE ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Şubat ayında açıklanacak enflasyonla birlikte sahadan aldığımız hem para hem mali politikaların uyumu ile bağlı olarak aldığımız bilgiler ışığında hedeflediğimiz düzeyde gittiği yönünde çok net sinyaller alıyoruz. Ocak-şubat performansı ve ilk çeyrekle birlikte özellikle ikinci çeyrekten sonraki sürecin baz etkisiyle hedefleri çok rahat tutturacağımızı ve ötesinde bir performansla bu yılın enflasyonunu ortaya koyacağımızı düşünüyorum” diye konuştu. AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog Toplantısı, Dolmabahçe Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisinde gerçekleştirildi. Toplantıya, Albayrak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanı sıra AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, AB’nin Ulaştırmadan Sorumlu Komiseri Violeta Bulc, Avrupa Komisyonu Kabine Başkanı Matej Zakonjsek katıldı.

Haberin Devamı

SÖZLER HENÜZ TUTULMADI

Toplantının açılışında konuşan Albayrak, bugünlerde ticaret savaşlarıyla ilgili herkesin endişesi olduğunu ve ekonomik iş birliği, serbest ticaret gibi konuların her taraf için sinerji oluşturabileceğini dile getirdi. Albayrak, Türkiye’nin son 15 senesinde AB ile ilişkilerin, ticaret hacminin anlamlı şekilde arttığını ve işbirliğinin, bölgedeki herhangi bir ülkeden çok daha fazla entegrasyon oluşturduğu önemli bir sonuç oluşturduğunu aktararak, “Bu nedenle, 3’üncüsü düzenlenen bu yıllık toplantılar yine Türkiye-AB ekonomik ilişkisinin geleceği açısından bize önemli bir yol haritası gösteriyor. İşte bu yüzden bugün bir araya geldik. Türkiye ile AB’nin ekonomik ilişkileri diyaloğu iş dünyası ve devlet sektörü arasındaki bu önemli görüşmeleri ve tartışmaları yaptıktan sonra, iş birliğinin her boyutunda ve seviyesinde önemli bir katkı oluşturacağını umuyorum” diye konuştu.

Albayrak, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen’in konuşması esnasında kendisine daha sık ve direk görüşmek için cep telefonu numarasını vermesine ilişkin, “Teşekkür ederim. Ben de size cep numaramı vermek isterim böylece beni direkt arayabilirsiniz. Bence telefonda daha sık görüşmeliyiz çünkü birbirimize doğru bilgileri aktarmamız gerekiyor. Türkiye-AB ilişkisi çok önemli, ancak birbirimizi çok doğru bir şekilde beslememiz daha önemli” dedi. Katainen ise Bakan Albayrak’a cep telefonunu numarasını gerektiği zaman görüş alışverişinde bulunmak ve direkt bağlantı da olmak açısından vermek istediğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin hukukun üstünlüğünden bir gün bile taviz vermeden son 2-3 yıldır demokrasisini çok daha güçlü bir şekilde yeniden canlandırdığını aktaran Albayrak, “Maalesef AB mültecilere yardım, vize serbestisi ve Gümrük Birliği gibi konulardaki sözünü henüz tutmadı” dedi.

AB TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK TİCARET ORTAĞI

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen ise bu etkinlik için bir araya gelmekten dolayı memnuniyet duyduğunu belirterek, “Buradaki toplantımızda birçok özel sektör temsilcisinin de bulunmasından dolayı memnuniyet duyuyorum. İş dünyası için de önemli bir toplantı ve bu mesajların dinlenmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi. AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog Toplantısı ile ekonomik ilişkilerin derinliklerine ineceklerini ve iş birliğinin nasıl devam ettirileceği konusunu ele alacaklarını ifade eden Katainen, şunları kaydetti: "Aslında her zaman karşılıklı konuşmak birbirimiz hakkında konuşmaktan daha iyidir. AB olarak iş birliğini ilerletmeye ve Türk makamlarıyla konuşmaya istekli olduğumuzu belirtmek istiyorum. Birbirimizi geçmişten tanıyoruz, ticaretimiz gelişmiş ve Türkiye AB’nin beşinci en büyük ticaret ortağı ve AB’de Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı. Dolayısıyla bunları bildiğimiz için biz birbirimizle konuşmaya devam etmeliyiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!