Hedef yüzde 3 enflasyon

Güncelleme Tarihi:

Hedef yüzde 3 enflasyon
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 1997 00:00

Haberin Devamı

Önceki akşam YPK toplantısında 1998 yılı bütçesini görüşen Hükümet, enflasyonla mücadelede kararlı olduğunu ortaya koydu. 1998 sonu için enflasyon hedefini yüzde 50 olarak belirleyen Hükümet, 2001 yılına yüzde 3'lük yıllık enflasyonla girecek istikrar programı hazırlıyor.

Hükümet , başta Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyeliği başta olmak üzere Türkiye'yi çağdaş dünyadan uzaklaştıran ve gelir dağılımını bozan en önemli unsur olan enflasyonla mücadelede kararlı gözüküyor. Hükümet, 1998 yılı için hazırladığı ‘‘istikrar bütçesi’’ ve buna bağlı hazırlanan makro ekonomik programı, 3 yıllık bir orta vadeli programa dönüştürme kararı aldı. Bu program ile birlikte ekonomik dengelerin kurulması için gereken bütün reformların hayata geçirilmesi ve buna bağlı olarak enflasyon oranının üçüncü yılın sonunda yüzde 3'e düşürülmesi hedefleniyor.

1998 yılı ekonomik dengeleri ve bütçesinin hazırlandığı Yüksek Planlama Kurulu (YPK) toplantılarında, aşamalı bir biçimde 2000 yılı sonunda enflasyon oranının yüzde 3'e düşürülmesi ve 21. yüzyıla gelişmiş ülkelerin sahip olduğu enflasyon oranıyla girilmesi için Hükümetin karar aldığı öğrenildi.

MUTABAKAT TAMAM

YPK toplantılarında Başbakan Mesut Yılmaz ve Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'in 1998 yılı için hazırlanan bütçe ve programın, seçim ihtimaline rağmen kararlılıkla uygulanması ve 1998 programının 3 yıllık bir orta vadeli programın ilk ayağı olması konusunda mutabakata vardıkları belirtildi.

YPK toplantısında ayrıca, bütçe yasa tasarısının 17 Ekim'de TBMM'ye verilmesi nedeniyle Maliye Bakanı Zekeriya Temizel tarafından düzenlenecek basın toplantısında, bütçe ve program hedeflerine uyulması için tasarıda yeralacak ek önlemlerin açıklanması kararlaştırıldı. Bütçenin TBMM'ye verilmesinin ardından ise Başbakan Mesut Yılmaz'ın kapsamlı bir basın toplantısı düzenleyip, ‘‘uygulanacak 3 yıllık orta vadeli programın hedefleri ve bu hedeflere ulaşılması için alınacak tedbirleri’’ açıklaması üzerinde de mutabakata varıldı. Bu toplantının 20 Ekim civarında bir tarihte yapılması bekleniyor.

Başbakan Mesut Yılmaz, dün ANAP Başkanlık Divanı toplantısından sonraki konuşmasında, üç yıllık istikrar programı üzerinde durdu ve enflasyonun 1999'da yüzde 20'lere, üç yılın sonunda da tek haneli rakamlara düşürlmesinin hedeflendiğini açıkladı. Sosyal güvenlik ve vergi alanında yapılacak işleri olduğunu da bildiren Yılmaz, 98 yılında seçim olsa da olmasa da bu 3 yıllık programın uygulanması gerektiğini bildirdi. 3 yıllık program için siyasi iradelerinin olduğunu söyleyen Yılmaz, enflasyonu yenmek için bundan ezilen herkesin desteğine gerek olduğunu anlattı.

ÖZELLEŞTİRME BÜTÇE DIŞI

Hükümet, 1998 yılı bütçe ve program hedeflerinin gerçekçi ve güvenilir olması için bürokratların önerisini kabul edip; yapılacak özelleştirmelere ilişkin gelirleri bütçeye almadı. Aynı şekilde yapılacak vergi reformu ve SSK reformuyla sağlanacak gelir ve tasarrufların da bütçeye dahil edilmediği belirtildi. Hükümetin elde edilecek özelleştirme gelirlerini, yatırımları artırmakta kullanacağı belirtildi. Başbakan Yılmaz'ın toplantıda bu konu üzerinde de duracağını kaydeden yetkililer, ‘‘Özelleştirme gelirleri yatırıma gidecek, ek istihdam olacak’’ sloganının işleneceğini ve böylece özelleştirme hareketine karşı olan muhalefetin de bir ölçüde yumuşatılabileceğini söylediler. Yetkililer, böylece 1998 için belirlenen yüzde 3'lük büyüme rakamının da yukarı çıkacağını, ilerki yıllarda da aynı prensibin geçerli olacağını kaydettiler.

Üç yıllık orta vadeli program hazırlanıyor

Bürokratlar, bütçe ve 1998 yılı program hedeflerinin önceki gece Hükümet tarafından kesinleştirilmesinden sonra bir yandan KİT dengesi, harcama ve gelirlerin alt kalemleri konusunda çalışmalarına başlarken öte yandan da ‘‘3 yıllık orta vadeli program hedefleri’’ üzerinde çalışmaya başladılar.

ENFLASYON:

1998 yılı sonunda yüzde 50'ye çekilmesi öngörülen enflasyon oranının 1999 sonunda yüzde 15-20 arasına, 2000 yılı sonunda da yüzde 3'e indirilmesi üzerinde mutakabata varıldığı, orta vadeli program hedeflerinin buna göre oluşturulmasına çalışıldığı kaydedildi.

SSK VE VERGİ REFORMU:

Hükümet üyeleri YPK Toplantılarında bürokratlar tarafından gündeme getirilen ‘‘piyasalarda hedeflere olan güveni sağlayıp, olumlu beklentilerin oluşturulması için SSK, vergi reformu, bankalar yasası gibi yapısal tedbirlerin hemen hayata geçirilmesi’’ önerisini benimsediler.

AB'YE UYUM YASALARI:

Başbakan Yılmaz, önümüzdeki yıl içinde de gereken diğer yapısal tedbirlerden olan ‘‘AB'ye uyum yasaları’’, finans kesimine ilişkin reform, tarımsal sübvansiyonlar gibi konularda yasal düzenlemeler yapılacağını açıklayacak ve bunlar için takvim verecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!