Hedef 5 milyar dolarlık ihracat

Güncelleme Tarihi:

Hedef 5 milyar dolarlık ihracat
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2014 01:43

AĞAÇ mamulleri ve orman ürünleri sektörü (mobilya, kâğıt ve mamulleri, ağaç ve ağaç mamulleri ve odun dışı orman ürünleri) 2014’te 5 milyar dolarlık ihracat bekliyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin yatırımları, istihdamı ve ihracatı en hızlı büyüyen sektörlerinden ‘Ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörü (mobilya, kâğıt ve mamulleri, ağaç ve ağaç mamulleri ve odun dışı orman ürünleri) 2014 için 5 milyar dolarlık ihracat hedefi koydu. Sektör 2013te yüzde 15.3’lük ihracat artışı sağladı. Türkiye toplam ihracat artışının yüzde 0.01 olduğu dikkate alınırsa çok yüksek bir performans sergiledi. Sektörün en katmadeğerli ürünleri mobilyadaki başarı ise göz doldurdu.Bir taraftan yeni markalar ortaya çıkarken yurtdışında da ‘Türk mobilya markalarının mağazalarının sayısı’ hızla yükseldi.

2.5 MİLYAR DOLAR

Hedef 5 milyar dolarlık ihracat
Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu ve İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Abdullah Tever, sektörün durumuyla ilgili şu bilgileri aktarıyor: “İhracatımız 2012’de 3 milyar 865 milyon dolarken; 2013’te 4 milyar 458 milyon dolara çıkmıştı. Sektörün Stratejik İhracat Planı çerçevesinde hazırladığı ve 5 yıldır takip ettiği 2023 raporuna göre; 2023 yılına kadar her yıl büyümememiz gereken oran yüzde 13.7. Geçmiş dönemde her yıl bu artış oranı yakalandı veya geçildi. 2014 yılında sektör ihracatı 5 milyar doların üzerinde olacak. Mobilyada ise; Türkiye geneli mobilya sektörü ihracat rakamı 2013’te 2 milyar doları aştı. Bu rakamın içerisinde sektörümüz bünyesinde yer alan ahşap mobilyalar ayrıca demir ve demir dışı metalalerden mobilyalar ile plastik maddelerden mobilyalar yer alıyor. Mobilya ihracatındaki yıllık artış yüzde 15.7. Bizim iştigal sahamız içindeki ahşap mobilya artışı da yüzde 15.3, geçen sene 1.285 milyar dolardan bu yıl 1.485 milyar dolara yükselmiştir. Metal mobilya ihracatı 2013 yılında ortalama yüzde 21 artışla 390 milyon dolara; plastik mobilya ihracatı ise 125 milyon dolara yükseldi. Ahşap dışı mobilya ihracatı 515 milyon dolar. 2014 yılı sonu itibari ile 2.3–2.5 milyar dolar bandında bir ihracat öngörüyoruz.

195 ÜLKEYE ÜRÜN

Sadece mobilya ihracatı yapılan ülke sayısı ise; 2010’da 187, 2011’de 177, 2012’de 186 oldu. Bu rakamı 2013’de 195’e çıkardık. İthalat konusunda da geçen yıllara göre ciddi düşüş yaşandı. Bu da sektörümüzün ülkemizin en önemli risk konusu olan cari açığa neden olmayan bir sektör olduğunu gösteriyor. Mobilya sektörümüzün ülkemiz ekonomisine katkısı artık yadsınamaz. 7.5 milyar dolarlık da bir iç pazarımız var. 2013 verilerine göre Türkiye’deki perakende ve mağazalar ile birlikte yaklaşık 62 bin işletmemiz var.
Bu işletmelerde yaklaşık 260 bin kişi istihdam edilmiş durumda. Mobilya ihracatında 2023 yılı ihracat hedefimiz ise 6 milyar dolar.”

Haberin Devamı

Sorunumuz standart mekanizması

ABDULLAH Tever, Türk mobilya sektöründe hijyen, sağlık ve teknik kalite başta olmak üzere ‘standart dışılıkları’ önleyecek herhangi bir mekanizmasının bulunmadığı belirtiyor ve bunun en önemli sektör sorunu olduğunu anlatıyor. Tever, “Firmalar, yurtdışındaki alıcıların kontrol için istedikleri belgeleri temin edemiyor. Türk mobilya sektörü standartlara uyum sağlamalı” diyor. Tever şunları söylüyor: “Avrupa Birliği, Rusya Federasyonu gibi birçok ülke, mobilya sektöründe aldığı ürünlerde yangın ve akustik gibi bazı sertifikalar talep ediyor. Sertifikaları talep eden ülkelere ihracat yapan firmalar, test için yurt dışındaki laboratuarlara bağımlılar. İnegöl ve Atatürk Havalimanı’nda iki tane belge veren labarotuar var. Zaman kaybının minimize edilebilmesi için labaratuvar sayı artırılmalı.”

Haberin Devamı

Rekor talep var, İSMOB 60 bin metrekareye yayılıyor

Hedef 5 milyar dolarlık ihracat

TÜRKİYE Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) tarafından düzenlenen İstanbul Mobilya Fuarı (İSMOB), bu yıl 28 Ocak 2014’te kapılarını açıyor. İSMOB’ta, 2014 yılı tahmini mobilya ihracat rakamının yaklaşık 500 milyon dolarlık kısmının bağlantısının yapılması bekleniyor. Fuarda bu sene rekor katılımla 400 firmanın temsil edileceği bildiriliyor (Geçen yıl 320 firma katılmıştı). 10’uncusu düzenlenecek olan İSMOB 2014, İstanbul Fuar Merkezi-CNR Expo’da gerçekleşecek. İSMOB 2014’e yoğun talep nedeniyle fuara alanı, 48 bin metrekareden 60 bin metrekareye çıkarıldı. MOSDER Başkanı Ahmet Güleç, fuarla ilgili şu açıklamaları yaptı: “Yıllık ihracat hedeflerimizin ortalama yüzde 25’ini oluşturan İSMOB 2014, sektör için büyük güç kaynağı. Sektörde artık tasarım ve teknolojinin ağırlığı hissediliyor. Mobilya üretimi ülkemizin her bölgesine yayıldığından sektör, ‘Türkiye bir mobilya ülkesidir’ ifademiz doğrultusunda gelişimini sürdürüyor. Avrupa’daki sektör temsilcilerinin de merak ettiği konu, ülkemizin gelişiminin bu seviyelere nasıl ulaştığı. Dünyaca kabul görmüş CSIL Raporu’nda, 2012 yılında Türkiye’nin ihracat sıralamasında 21’inci sıradan 15’inci sıraya yükseldiğini gördük. İSMOB 2014’te bu ilerlemenin altını dolduracak faaliyetlere imza atılacak.”

HEYETLER GELİYOR

Fuara bu yıl 400 firma ve binden fazla marka katılacak. Ziyaretçi olarak da 100 binin üzerinde kişi bekleniyor. İSMOB 2014, Türk markalarının dünyaya sunulan vitrini olacak. İSMOB 2014’ü ziyaret edecek ve alım yapacak heyetler şöyle; ABD, Angola, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bulgaristan, Cezayir, Fransa, Gana, Güney Afrika, Hollanda, İran, Kenya, Libya, Lübnan, Mısır, Nijerya, Romanya, Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan, Ürdün ve Yunanistan.

Haberin Devamı

Kapı fuarına 160 firma katılıyor

DOOR Fair Turkey; mobilya kapı mağazaları, zincir mağazalar, toptancılar, dağıtıcılar, ithalatçılar, ihracatçılar, mimarlar, iç mimarlar, dekoratörler, endüstriyel tasarımcılar, ve mobilya yan sanayi üreticileri başta olmak üzere kapı sektörü ile ilgili tüm profesyonelleri bir araya getirecek. Fuarda bina kapılarının yangına dayanıklılık konusunda ziyaretçileri bilgilendirmek amacıyla Kapılarda Yangın Dayanım Testleri ve Safe4Fire Belgelendirme Semineri de 17 Ocak Cuma günü düzenlenecek. Demos Fuarcılık Genel Müdürü Hüseyin Aslan “19.230 profesyonel ziyaretçi tarafından gezilen 7. Uluslararası Kapı Fuarı, katılımcısına ve ülke ekonomisine büyük katkı sağladı. 1987 Yabancı ziyaretçiyle uluslararası kapı ticaret platformu haline gelen Kapı Fuarı 2014 hazırlıklarını tamamlandı.Fuarımız, 16-19 Ocak 2014 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi Yeşilköy’de 3 salonda gerçekleşecek” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!