Haziran sanayi üretimi açıklandı

Güncelleme Tarihi:

Haziran sanayi üretimi açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2012 10:05

Türkiye İstatistik Kurumu, Haziran'da sanayi üretiminin yıllık bazda yüzde 2.7 arttığını açıkladı. Piyasa beklentisi artışın yüzde 2.8 olması yönündeydi.

Haberin Devamı

Açıklanan verilere göre Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksinde yüzde 4,6, imalat sanayi sektörü endeksinde yüzde 1,8 ve elektrik, gaz, buhar-iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde yüzde 9,2 artış kaydedildi.

Takvim etkisinden arındırılmış endeks Haziranda 2011'in aynı ayına göre yüzde 2,7 artarken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi bir önceki aya göre yüzde 2 azaldı.

EN YÜKSEK ARTIŞ ARA MALI İMALATINDA

Ana Sanayi Grupları Sınıflamasına göre, Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 6,3 ile ara malı imalatında görüldü. Bunu, yüzde 6,1 ile enerji izledi. Sermaye malı imalatı yüzde 2,4, dayanıklı tüketim malları imalatı yüzde 2,2 ve dayanıksız tüketim malı imalatı ise yüzde 0,1 azaldı.

Haberin Devamı

BEKLENTİNİN ALTINDA

Ata Yatırım Kıdemli Ekonomisti Özlem Derici, haziran ayı sanayi üretim verilerinin piyasa beklentisinin biraz altında geldiğini söyledi.

TÜİK tarafından açıklanan sanayi üretim verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Derici, sanayi üretim verilerinin kendi beklentilerinin üzerinde fakat piyasa beklentisinin ise biraz altında geldiğini ifade etti.

Haziran verisinin çeyreklik detayı tamamladığı için önemli olduğuna dikkati çeken Derici, sanayi üretiminin 2'inci çeyrek ortalamasının 3,4 ile geçen çeyreğin biraz üzerinde ve olumlu bir durum olduğu kaydetti.

2'inci çeyreğin 1'inci çeyrekten zayıf olmasının beklendiğini ancak bunun bu şekilde gerçekleşmeyeceğini kaydeden Derici, yavaşlamanın hem iç talep hem de ihracat artış hızı yavaşlamasından kaynaklandığını ve bu durumun da üretim tarafına yansıdığını belirtti.

ZAYIF RAKAMLAR DEVAM EDECEK, TOPARLANMA 3'ÜNCÜ ÇEYREKTE

Önümüzde dönem için bir parça toparlanma beklediklerini ama baz etkisi geleceğini ifade eden Derici, “Sanayi üretiminde zayıf rakamlar görmeye devam edeceğiz. Yıl sonuna kadar çok güçlü sanayi üretim rakamları görmeyeceğiz. Dolayısıyla 2'inci çeyrek itibariyle toparlanma bekliyoruz ama asıl toparlanma 3'üncü çeyrekte gelecek” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Mevsimsellikten arındırılmış verinin negatif gelmesinin olumsuz bir gelişme olduğunu kaydeden Derici, bu durumun devam etmesinin önümüzdeki dönemlerde GSYH'ya zarar verecek bir durum olduğunu, sanayi üretim verilerinin büyümeye yansımasının geçen çeyreğin biraz üzerinde olacağını ve baz etkisine rağmen toparlanma beklediklerini söyledi.

SANAYİ ÜRETİMİ 2012'DE İLK DEFA EKSİDE

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi 2012 Haziran'da eksi yüzde 2 oranına gerileyerek, 2012 Ocak'tan beri ilk defa negatif değer aldı. 2012 Ocak ayından beri yükseliş seyri devam eden mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi haziran ayında piyasa beklentileri doğrultusunda gerçekleşti.

Haberin Devamı

2012 Ocak ayında yüzde 76,7 ile 2012 yılı ilk yedi ayının en yüksek seviyesinde olan kapasite kullanım oranı da ocak ayından itibaren kademeli olarak azalarak haziran ayında yüzde 73'e geriledi ve temmuz ayında da yüzde 73 seviyesinde seyretti.

Uzmanlar, sanayi sektörünün öncü göstergesi kapasite kullanım oranı ocak ayından bu yana düşüş trendinde olduğunu belirterek, yılın ilk ayında yüzde 76,7 olan düzeltilmiş kapasite kullanım oranının altı ay boyunca düşmeye devam ederek haziran itibarıyla yüzde 73'e gerilediği ve temmuz ayında ise paralel bir seyirle yüzde 73 olarak gerçekleştiği hatırlattı. Bu oranın Ekim 2010'dan bu yana en zayıf görünüme işaret ettiği vurgulandı.

Haberin Devamı

Grafikte kapasite kullanım oranında 2012 yılı ocak ayından bu yana görülen belirgin ve istikrarlı düşüşün henüz sanayi üretim verilerine yansımadığına işaret eden uzmanlar, kapasite kullanım oranlarındaki yavaşlamanın er ya da geç sanayi üretimi verilerine de yansıyacağını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!