Hazine'nin işi çok zor

Güncelleme Tarihi:

Hazinenin işi çok zor
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Piyasalar haftaya Ankara'da bir haftadır süren darbe tartışmalarının gölgesinde başladı. Ay ortası olması nedeniyle maaş ödemelerinin de etkisiyle artan nakit sıkıntısı, faizlerde geçen hafta başlayan düşüş trendini tersine çevirdi. Dün 198 trilyon lira düzeyinde eksi rezervle açılan piyasayı Merkez Bankası'nın APİ yoluyla fonlamasının da rahatlattığı söylenemez.

Dahası, geçen hafta sonuna doğru yüzde 75'li seviyeye kadar gerileyen gecelik oranlar, dün tekrar yüzde 80'in üzerine çıktı. Gecelik repo oranları da Merkez Bankası'nın da desteği ile yüzde 85'e kadar yükseldi.

Geçen hafta yüzde 113'e gerileyen bono oranları de dün yüzde 115'e yükseldi. Bugünkü üç aylık ihale öncesinde bono oranlarının tekrar yükseliş eğilimine girmesi, Hazine'nin işini zorlaştırıyor.

Yarına 585 trilyon liralık itfası bulunan Hazine, bugünkü ihalede en az 500 trilyon liralık para toplamayı hedefliyor. Faizlerde dün başlayan yükseliş eğilimi bugünkü ihalede de kendini gösterebilir.

Fakat borçlanma miktarının yüksekliğini dikkate alarak Hazine'nin vadeyi kısa tutması, işin püf noktası olmalı. Üç aylık bonolara yerlilerin yanısıra, yabancıların da döviz bozdurarak katılımı bekleniyor.

Belki Ankara'daki darbe söylentilerinin de etkisiyle dövizde de dün gözle görülür bir talep dikkati çekti. Dış borsalarda dolar, 1.82 mark seviyesinde kalmasına karşın içerde, Türk Lirası karşısında prim yaptı. Serbest piyasada haftayı 235 bin 750 liradan kapatan dolar, dün 236 bin liranın üzerine çıktı. Bankalararası döviz piyasasında da 236 bin 700 liraya kadar yükseldiği gözlendi. Borsa ise umutsuz seyrini sürdürüyor. Biraz parasızlığın, biraz da siyasi cephedeki olumsuzlukların etkisiyle borsa dün de düştü. Borsa endeksi günü binde 3'lük gerileyerek, 3 bin 377 puandan kapattı. Bayram tatiline kadar borsanın bu seviyelerde yatay seyrini sürdürmesi bekleniyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!