Hazine'den ‘bıyıklı yabancı’ yorumu

Güncelleme Tarihi:

Hazineden ‘bıyıklı yabancı’ yorumu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

HAZİNE Müsteşarı Selçuk Demiralp, ‘‘bıyıklı yabancı’’ diye nitelenen Türk yatırımcılarının yurtdışında Türkiye tahvilleri almasının normal olduğunu söyledi.

HAZİNE Müsteşarı Selçuk Demiralp, Türkiye'nin dış borç açısından dünyada en çok ilgi çeken ülkelerden biri olduğunu bildirdi. Demiralp, ilk üç aydaki dış borç hedeflerinin 1.5 milyar dolar olduğunu, ancak 2.5 milyar dolar borçlanıldığını söyledi. Demiralp, buna ek olarak Japonya'dan 400 milyon dolarlık bir borçlanma yapmayı düşündüklerini, böylelikle borçlanmanın toplam 3 milyar dolara ulaşacağını söyledi.

Demiralp, Avrupa Yatırım Bankası'ndan sağlanan deprem kredisinin imza töreninden sonra gazetecilerin sorularını yanıtlarken, yurtdışına yapılan Euro tahvil ihracında ‘‘Bıyıklı yabancıların, diğer bir deyimle Türk bankalarının da tahvil aldığı’’ iddialarının hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

‘‘Bu ekonomik bir olaydır. Kárlı geliyorsa, bunu Türk bankaları niye almasın. Türk bankaları kár etmez diye bir olay yok. Eğer bu işte kár realizasyonu varsa mutlaka girerler. Bu çok cazip bir olgu. Öncelikle 750 milyon Euroluk bir tahvil satışı vardı. Bunu 1 milyara çıkardık. İsteseydik daha fazlaya çıkarabilirdik. Çünkü fazla talep vardı.’’

Hazine Müsteşarı Demiralp törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Dünya Bankası'nın kredisi ile senkronize biçimde, Japonya'dan da 750 milyon dolarlık bir ‘co-finansman’ sağlanacağını açıkladı. Bu konudaki görüşmelere mart ayında başlanacağını belirten Demiralp, Dünya Bankası'yla ekonomik reformlar için sürdürülen 750 milyon dolarlık kredi görüşmelerinin tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.

Avrupa'dan deprem kredisi

AVRUPA Yatırım Bankası'nın deprem felaketinin yol açtığı harcamaların finansmanında kullanılmak üzere açtığı 600 milyon Euro'luk kredinin ilk dilimi olan 150 milyon dolarla ilgili anlaşma dün Ankara'da imzalandı. Anlaşmaya Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp ile Avrupa Yatırım Bankası Başkan Yardımcısı Panagiotas Loukas Gennimatas imza koydu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!