Hazine'den 10 milyonu olana ‘iyi faiz’li tahvil

Güncelleme Tarihi:

Hazineden 10 milyonu olana ‘iyi faiz’li tahvil
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bugüne kadar sadece bankalar ve büyük yatırımcılara ihale ile satılan enflasyona endeksli tahviller 6 Ağustos'ta halka da satılacak. 10 milyon liralık küpürlerle satılacak olan bir yıl vadeli tahvillerin reel getirisi enflasyonun 20 puan üzerinde olacak.

Hazine Müsteşarlığı, daha önce ihale yoluyla bankalara ve büyük yatırımcılara sattığı enflasyona endeksli tahvilleri, şimdi de halka satmaya hazırlanıyor. Hazine, önümüzdeki hafta halka arz yoluyla satacağı 1 yıl vadeli tahvilleri alan vatandaşlara, enflasyonun 20 puan üzerinde reel faiz verecek.

DİE'nin tüketici fiyat indeksinini baz alarak satışa sunacağı enflasyona endeksli tahviller, talep toplama yöntemiyle, 6 Ağustos Perşembe günü satılacak. Hazine Müsteşarlığı Kamu Finansmanı Genel Müdürü Emin Dedeoğlu, halka arzedilecek tahvillerin yüzde 20 reel faizli olacağını açıklarken, ‘‘Halktan büyük talep gelmesini bekliyoruz’’ dedi.

Tahvillerin tanıtımını yapan Dedeoğlu, bunun yeni bir tahvil olmadığını, ancak tahvilin farklı tarafının, doğrudan halka arz yoluyla satılması olduğunu kaydetti. Daha önce TEFE+6 ve TEFE+10 gibi enflasyona endeksli enstrümanların çıkarıldığını ancak yeterince ilgi görmediğini hatırlatan Dedeoğlu, bunların talep görmemesinin nedenlerini araştırdıklarını, daha önceki sakıncaları gidererek bu enstrümana karar verdiklerini söyledi.

REEL GETİRİ SABİT

Bu deneyimlerden sonra, mümkün olduğunca basit olan yeni sisteme gelindiğini ifade eden Dedeoğlu, şöyle konuştu: ‘‘Enflasyon ne olursa olsun reel getiriyi sabitleyen bir formülasyona dönüştürdük. Getiri baştan gerçekleşiyor. Dünyada çok az böyle enstrüman var. Bireysel yatırımcılar için mükemmel bir yatırım aracı olarak görüyoruz.’’

Dedeoğlu, ‘‘Enflasyonla mücadele programı çerçevesinde verilen faizin, nasıl bir etkisi olacağı’’ yönündeki bir soru üzerine, enflasyonun ani inişlerinde ciddi reel faizler ödemek zorunda kalındığını belirterek, bunun için, ileriye dönük endeksli bir kağıdın ihracını, politikaları açısından uygun bulduklarını söyledi.

ÖNCE TALEPLER

Arz miktarı konusundaki soruya karşılık Dedeoğlu, bunun belli olmadığını, 3, 4, 5 Ağustos tarihlerinde, tahvillerden almak isteyenlerin gazete ilanlarında duyurulacak bankalara başvurarak, almak istedikleri miktarı ayırtabileceklerini söyledi.

Bundan önceki halka arzlarda, tahvillerin bulunamadığı, buna karşılık bankaların vatandaşa kendi ellerindeki kağıtları teklif ettikleri yönünde şikayetler geldiğini hatırlatan Dedeoğlu, önceden teklif alma metoduyla bu sakıncayı da ortadan kaldırmak istediklerini belirtti.

Tasarruf sahiplerinin, ayırttıkları miktarı 6 Ağustos tarihinde paralarını yatırarak alabileceklerini ifade eden Dedeoğlu, teklif vermeyenlerin ise 6 Ağustos tarihinde, ancak teklif sahiplerinin almaması durumunda tahvil satın alabileceklerini kaydetti.

Sürenin uzatılmayacağını söyleyen Emin Dedeoğlu, gelen tekliflerin tümünü karşılayacaklarını, bu nedenle de şimdiden çıkarılacak tahvil miktarının belli olmadığını söyledi.

Hazine'nin halka arz edeceği enflasyona endeksli bir yıl vadeli tahvilleri, aracılık ederek satacak banka ve aracı kurumlar da belli oldu. Kağıtları satmak için 22 bankanın yanısıra, 6 aracı kurum da seçildi.

Aracılık edecek bankalar şunlar: Bank Kapital, Demirbank, Emlakbank, Esbank, Finansbank, Garanti Bankası, İktisat Bankası, İnterbank, Kentbank, Koçbank, Osmanlı Bankası, Pamukbank, Tarişbank, T. Ekonomi Bankası, T. İş Bankası, T. Ticaret Bankası, Toprakbank, Vakıflar Bankası, Yapı Kredi Bankası, Yaşarbank, Yurtbank, Ziraat Bankası.

Kağıtları satacak aracı kurumlar ise şunlar: Ak Menkul, Alfa Menkul, Eczacıbaşı Menkul, Finans Yatırım A.Ş., Yapı Kredi Yatırım, Yatırım Finansman.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!