Hazine vade kısalttı faiz yüzde 91'e indi

Güncelleme Tarihi:

Hazine vade kısalttı faiz yüzde 91e indi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hazine eylül sonunda açıkladığı ekim ayına ilişkin borçlanma programında dün beklenmedik bir değişikliğe gitmesi faizlerde şok düşüşe yolaçtı. Hazine, daha önce 27 Ekim'de 30 Ekim valörlü olmak üzere 300-360 trilyon liralık 356 gün vadeli bono ihalesi yapacağını duyurmuştu. Şeffaf borçlanma programı çerçevesinde bankalar da, Hazine'nin yapmayı planladığı 356 günlük ihaleye göre pozisyon ayarlamasına gitmişti.

Fakat dün Hazine'den gelen şok edici açıklamanın, bankaların bu hesaplarını alt üst ettiği konuşuluyor. Hazine dün 356 günlük bono ihalesinde vadenin 111 güne indirildiğini duyurdu. Açıklamaya göre, söz konusu ihalenin tarihi ve valörü değiştirilmezken, toplanacak para miktarı 300-360 trilyon liradan 250-300 trilyon liraya indiriliyordu.

Hazine'nin bu açıklamasının ardından bono oranlarında 5-6 puanlık şok düşüş yaşandı. 29 Temmuz 1998 vadeli kağıtlarda sabah yüzde 97 düzeayinde seyreden oranlar, Hazine'nin açıklamasından sonra yüzde 91'e kadar geriledi. Böylece bono piyasasında, bir süredir taban olarak nitelendirilen alt limit de dün birden yüzde 90'a iniverdi.

Bankacılık çevreleri, Hazine'nin vadeyi beklenmedik bir şekilde kısaltmasının herkesi şaşırtığını ve tedirginliğe yolaçtığını belirtiyorlar. Hazine yetkilileri ise bankacılara, ihale programında önceden kamuoyuna açıklanmak suretiyle değişiklik yapılabileceği yolundaki duyurusunu hatırlatıyor. Piyasanın dün nakit açısından rahat olması gecelik oranlarda da düşüşe yolaçtı. Sabah saatlerinde yüzde 73 olan gecelik faizler öğleden sonra yüzde 60'a kadar geriledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!