Hazine: Tüpraş parası duruyor, istenirse hemen iade ederiz

Güncelleme Tarihi:

Hazine: Tüpraş parası duruyor, istenirse hemen iade ederiz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2006 00:17

4.1 milyar dolara özelleştirilen Tüpraş’la ilgili yargı kararından sonra bu paranın ne olacağı tartışılıyor. Hazine yetkilileri ÖİB’in geçen hafta parının tamamını değil 2,5 milyar dolarlık kısmını kendilerine aktardığını belirterek, "Rezervlerimiz sağlam, para da kasada duruyor. Hukuki durum netleştiğinde ÖİB bizden bu parayı isterse geri aktarma yapılır" dediler.

TÜPRAŞ’ın yüzde 51 hissesinin 4,1 milyar dolar karşılığında satışıyla ilgili Danıştay kararının ardından, özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın(ÖİB) hazineye aktardığı paranın ne olacağı tartışılmaya başlandı. Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu yürütmeyi durdurma kararı açıklandıktan sonra bazı hukukçular, para ödenip devir gerçekleşmiş olsa bile; Tüpraş’ın geri alınıp Koç-Shell ortaklığının ödediği ve ÖİB’in de Hazine’ye aktardığı paranın geri istenmesi gerektiği görüşünü savunuyor.

2,5 MİLYAR DOLAR: ÖİB’in Hazine’ye geçtiğimiz hafta yapılan devir teslimin ardından satış bedelinin tamamını değil 2,5 milyar dolarlık kısmını aktardığı öğrenildi. Bu paranın da halen Hazine’nin Merkez Bankası nezdindeki hesabında "Aynen durduğu" herhangi bir borç servisi kullanılmadığı belirtildi. Hürriyet’in edindiği bilgiye göre Tüpraş satışından aktarılan 2,5 milyar dolarla birlikte Hazine’nin Merkez Bankası’ndaki hesabında toplam 10 milyar dolar bulunuyor. Bu tutar, Hazine’nin rezervlerini ifade ediyor. Hürriyet’e bilgi veren yetkilililer, Hazine rezervlerinin halen "pozitif durumda" olduğunu vurgulayarak şu değerlendirmeyi yaptı:

ÖİB İSTERSE GERİ VERİRİZ: "ÖİB’in aktardığı Tüpraş parası, Hazine tarafından geçen haftadan bu yana herhangi bir borç servisinde kullanılmadı. kullanılsa bile çok önemli değildi. Çünkü rezervlerimiz sağlam. Tüpraş kararından sonra ÖİB’den bize (parayı geri verin şeklinde) bir talep gelmedi. Hukuki durum netleşir de paranın iedesi yönünde bir gereklilik ortaya çıkarsa iade yapılır."

KARAR BİZE ULAŞMADI: Bu arada Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Tüpraş ihalesine ilişkin Borsa’ya bir açıklama gönderdi. Açıklamada, Koç Holding ve Aygaz A.Ş. hisse senetlerinin işlem sıralarının halen kapalı olduğu ve söz konusu mahkeme kararı ile ilgili olarak bundan sonra İdare’ce yapılacak işlemlere ilişkin kamuya duyurulmasını teminen, İMKB Başkanlığı’na gönderilmesi ve konu hakkında her aşamada bilgi verilmesinin talep edildiği anımsatıldı. Basında yer alan söz konusu karar ve gerekçesi ile ilgili İdare’ye henüz resmi tebligatta bulunulmadığı belirtilen açıklamada, "Söz konusu gerekçeli kararın İdaremize tebliğinden sonra gerekli hukuki değerlendirme yapılacak ve kamuoyuna duyurulacaktır" denildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!