Hazine rekor vadeyle borçlandı

Güncelleme Tarihi:

Hazine rekor vadeyle borçlandı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2006 10:50

Hazine, uluslararası piyasalara 30 yıl vadeli olarak yaptığı bu yılın ilk tahvil ihracıyla toplam 1.5 milyar dolarlık borçlanmaya gitti. Bu tahvil ihracıyla, en uzun vade rekoru kırdı. Borçlanılan tutarın dört katı talep gelen tahvilin yüzde 34’ünü Türkiye’den yatırımcılar aldı.

Hazine, 2006 yılı dış borçlanma programı kapsamında, yılın ilk tahvil ihracını dün gerçekleştirdi. 17 Mart 2036 vadeli olarak toplam 1.5 milyar dolarlık tahvil ihraç edildi. Tahvilin kupon oranı yüzde 6.875, yatırımcıya getirisi ise yüzde 7.125 olarak belirlendi. Borçlanmayla sağlanan tutar 17 Ocak Salı günü Hazine hes aplarına girecek.

Hazine yapılan söz konusu tahvil ihracıyla, mevcut tahviller arasındaki en uzun vadeye (2036), bugüne kadar ihraç edilen Dolar cinsinden tahviller arasındaki en düşük kupon oranıyla (yüzde 6.875) ulaşıldığını bildirdi. 18 ülkeden, ihraç tutarının 4 katı talep gelen tahvilin yaklaşık yüzde 37’si ABD, yüzde 34’ü Türkiye ve yüzde 29’u Avrupa’dan olmak üzere toplam 210 yatırımcıya satıldı. Bunlar arasında dünyanın önde gelen kurumsal yatırımcılarının önemli bir paya sahip olduğu bildirildi.

Türkiye’nin şimdiye kadar üçüncü kez 30 yıl vadeli tahvil ihracında bulunduğini hatırlatan Hazine Müsteşarlığı, dün ihraç edilen tahvilin maliyetinde ve risk priminde elde edilen başarının, Trkiye ekonomisinde son yıllarda kaydedilen olumlu gelişmelerin bir sonucu olduğuunu ileri sürdü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!