Hazine’nin faiz yükü 7 katrilyon azalacak

Güncelleme Tarihi:

Hazine’nin faiz yükü 7 katrilyon azalacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

HAZİNE Müsteşarı Selçuk Demiralp, 50 katrilyon liranın biraz üzerinde olacağı tahmin edilen 2001 bütçesinde, faiz ödemelerinin bu yıla göre 7 katrilyon lira azalacağını söyledi. 2000 yılı bütçesinin 47 katrilyon lira, borç faizlerinin de 21 katrilyon lira olduğunu hatırlatan Demiralp, 2001 yılında faiz ödemeleriyle ilgili, bütçede iç ve dış borç için öngörülen tutarın 14-15 katrilyon lira olacağını anlattı. Bu rakamın 2000 yılında 21 katrilyon lira olduğunu belirten Demiralp, bu bağlamda bütçe açığının 7 katrilyon lira azalacağını ifade etti. Demiralp, 2001 yılında konsolide bütçede harcamaların, 2000 program rakamlarına göre ‘‘reel olarak’’ benzer bir yapıda olacağını da bildirdi.

İlk dört aya bakıldığında cari işlemler açığında önemli gelişmelerin olduğunun görüleceğini anlatan Demiralp, şöyle konuştu:

‘‘Ama mayıs ayından başlamak üzere, turizm gelirlerinde bir artış olacağından, cari açıkta bir daralma olacağı hesaplanmaktadır. Haziran ayının KDV'sine bakılacak olursa, artış oranından bir düşüş olduğu görülmektedir. Yıl sonunda cari işlemler açığının GSMH'nın yüzde 3-3.5 arasında olabileceği hesaplanmaktadır. Bu da, bizim açımızdan program açısından sürdürülebilir bir açık olarak görülmektedir. ’’

Enflasyonla mücadele programının sadece kamu kesimin değil özel sektörün de önemli rol oynaması gerektiği hatırlatan Demiralp, şöyle konuştu: ‘‘Özel kesimin büyük bölümü, bu mücadeleye büyük destek sağlıyor. Ama konjonktürel gelişmelerden de istifade ederek, özellikle rekabete açık olmayan sektörlerde zam yapmaya devam etme alışkanlığı sürüyor. İlk altı aylık enflasyonda fiyat artışı özel kesim imalat sanayinde 19.2, kamu kesimi imalat sanayinde 12,9. Özel sektörde rekabete açık olmayan sektörlerin tavrını bu açıdan doğru bulmuyoruz.’’

IMF, 30 Ağustos'ta tekrar geliyor

HAZİNE Müsteşarı Selçuk Demiralp, Uluslararası Para Fonu (IMF) heyetinin 3. gözden geçirme için 30 Ağustos'ta geleceğini ve 12 Eylül'e kadar Türkiye'de kalacağını ifade etti.

Demiralp, 13 Eylülde Londra'da Dış Ekonomi İlişkiler Kurumu'nun düzenleyeceği toplantıda, Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel ve IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli ile birlikte, İstikrar Programının 2000 yılındaki durumu ve 2001 yılına ilişkin değerlendirmelerini anlatacaklarını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!