Hazine mallarının satışı kolaylaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Hazine mallarının satışı kolaylaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2003 12:46

Hazine'ye ait malların satışı ve yönetiminin kolaylaştırılmasının yanı sıra, gelir getirici ve bürokrasiyi azaltıcı düzenlemeler içeren, trafik cezalarının da kredi kartı ile ödenmesini öngören yasa tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Haberin Devamı

Yürürlükteki çok sayıda yasada değişiklik yapan tasarı, sanayi bölgeleri ve sanayi siteleri ile üretim alanlarının ve toplu konut üretiminin teşvik edilmesini, köy ve beldelerdeki tarım arazilerinin kullanıcılara taksit imkanı da verilerek satışının kolaylaştırılmasını hükmediyor.

Tasarı, birinci derecede sit alanlarında kalan taşınmazlarda yüzde6 oranında yapılaşmaya izin verilmesini, dördüncü sınıftan yukarı tarım arazilerinin yatırımların teşviki kapsamında kullanıma açılmasını, yabancı gerçek kişilerle ticaret şirketlerinin karşılıklı olmak kaydıyla taşınmaz mal edinebilmelerini de düzenliyor.

Tasarıyla trafik para cezalarının kredi kartı ile ödenebilmesi yolu da açılıyor.

''Çeşitli Kanunlarda ve Maliye Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'de değişiklik yapan yasa tasarısı, 20 yasal düzenlemede yenilikler getiriyor.
 
Yürütme ve yürürlükle birlikte 37 maddeden oluÅŸan tasarı uyarınca 4706 sayılı Kanun ile oluÅŸturulan Hazine Taşınmaz Malları Satış Koordinasyon Kurulu ile DeÄŸer Tespit Komisyonu ve Ä°hale Komisyonları ortadan kaldırılıyor ve bu konuda yetki Maliye Bakanlığı'na veriliyor. Tasarıya göre, Bakanlar Kurulu kararı ile satış kapsamına alınan Hazine'ye ait taşınmazlardan tahsisli olanların tahsisi kalkmış sayılacak ve bu taşınmazların satışı öncelikle yapılacak.Â
 Â
Tasarı, kanunla kurulmuş kurum ve kuruluşlara da ticari faaliyette kullanılmamak kaydıyla Hazineye ait taşınmazların doğrudan satışına olanak sağlıyor.

Tapu kayıtlarında tapu fazlalıklarının Hazine'ye ait olduğuna ilişkin şerh bulunan taşınmazlardaki fazlalıklar, tapu malikine veya mirasçılarına satılacak.

Hazine'ye ait taşınmazlar; küç sanayi sitesi, organize hayvancılık ve besi bölgesi yapılmak üzere bu amaçla kurulmuş kooperatifler ile kamu kurum ve kuruluşlarına, borsa yeri yapılmak üzere ticaret borsalarına, serbest bölge olarak kullanılmak üzere kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile gerçek veya özel hukuk tüzel kişilere, teknoloji geliştirme bölgelerinde yönetici şirketlere, üzerinde en az 100 milyon ABD Doları karşılığı Türk Lirası tutarında yatırım yapacaklara, toplu konut üretmek amacıyla Arsa Ofisi'ne ve Toplu Konut İdaresi'ne, harca esas değer üzerinden doğrudan satılabilecek. Bu yerlerin amacı dışında kullanılmayacağına ilişkin tapu kütüğüne şerh konulacak.
          Â
DÖRTTE BİRİ PEŞİN, 2 YIL VADE
Â
Hazineye ait taşınmaz malların satış bedeli taksitle de ödenebilecek. Bu durumda satış bedelinin en az dörtte biri peÅŸin, kalanı en fazla 2 yılda ve taksitlerle kanuni faizi ile birlikte ödenecek.Â

Taksitli satışa esas bedel ile taksit süresi ve sayısını köy sınırları veya belediye mücavir alan sınırları içinde kalan taşınmazlar itibarıyla belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkili olacak.

Belediye ve mücavir alan sınırları içinde bulunan Hazine'ye ait taşınmaz malların satış bedellerinin tahsil edilen kısmından, yerinde muhafaza edilmeyen yapıların tasfiyesinde kullanılmak ÅŸartıyla yüzde 10'u büyükÅŸehirlerde büyükÅŸehir belediyesinin, diÄŸerlerinde ise ilgili belediyelerin fon hesabına aktarılacak. Kalan kısmından ise ilgili belediyeye yüzde 25, varsa büyükÅŸehir belediyesine yüzde 15 pay verilecek. Köylerde bulunan Hazine taşınmazlarının satış bedelinin tahsil edilen kısmından köy tüzel kiÅŸiliÄŸine yüzde 15 pay aktarılacak.  Â
 Â
Belediye ve mücavir alan sınırları içinde ve Maliye Bakanlığı'nca tespit edilecek alanlarda bulunan, 31 Aralık 2000 tarihinden önce üzerinde toplu yapılanma olan Hazineye ait taşınmaz mallar, öncelikle yapı sahipleri ile bunların kanuni veya akdi haleflerine satılmak ya da genel hükümlere göre değerlendirilmek üzere ilgili belediyeye bedelsiz olarak devredilebilecek. Bu taşınmazlar haczedilemeyecek ve üçüncü kişiler lehine ayni  hak tesis edilemeyecek. Belediyeler bu taşınmazları öncelikle yapı sahipleri ile bunların kanuni veya akdi haleflerine rayiç bedel üzerinden  en az dörtte biri peşin, üç yıla kadar taksitlendirmek suretiyle doğrudan satabilecek. Taksit tutarlarında yasal faizin yarısı uygulanacak.

Bu taşınmazların öncelikle imar planlaması ve imar uygulaması yapılacak.

Devir tarihinden itibaren 3 yıl içinde belediyece satılamayan taşınmazlar, Hazine adına resen tescil edilecek.  Â
      Â
SÄ°T ALANLARINA Ä°MAR Ä°ZNÄ°
Â
Birinci derece doğal sit alanı tescil ve ilan edilen yerlerde bulunan arsa ve arazilere, toplam alanın yüzde 6'sını geçmemek ve koruma kurullarınca onaylanmak kaydıyla yapılaşma izni verilecek.

Sit alanı ilan edilmiş ve koruma amaçlı imar planında kesin inşaat yasağı getirilmiş arsa ve arazilerin Hazine'ye ait taşınmazlarla değiştirilmesi işlemlerinde, taşınmaz maliklerinin kabul etmesi halinde Hazine'ye ait taşınmazların satış işlemlerinde ödeme aracı olarak kabul edilmek üzere, taşınmazın bedelini gösteren bir belge verilecek.
 
Belgenin işleme tabi tutulacağı tarihteki bedeli, belgede yazılı bedele kıymet takdir tarihinden itibaren kanuni faiz uygulanmak suretiyle belirlenecek.

Kamu kurumları, Hazineye ait taşınmazların değerlendirilmesi işlemlerinde Maliye Bakanlığı tarafından istenen belgeleri öncelikle gönderecek, görüş yazısını da 2 ay içinde iletecek. Bu sürede cevap verilmezse, olumlu görüş verilmiş sayılacak. İfraz, tevhit, tescil ve tespit işlemlerinde de ücret talep edilmeyecek.

Hazine'nin özel mülkiyetinde ve devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerin satış, kiralama, sınırlı ayni hak tesisi veya ön izin ihalelerinde, tahmini bedelin yüzde 3'ünden az olmamak üzere yüzde 30'una kadar geçici teminat alınabilecek.Â
  Â
SANAYÄ°CÄ°YE UCUZ ARSA
 
Hazine'ye ait taşınmazlar, konut yapılmak amacıyla rayiç bedel üzerinden konut yapı kooperatiflerine, kooperatif birliklerine veya bu birliklerin oluşturduğu üst birliklere, bunlar arasında yapılacak ihale ile satılabilecek. Bunların ihaleye katılabilmeleri için ihale konusu tamazın tahmini bedelinin dörtte birini bir bankada adlarına açılan hesapta bloke etmeleri gerekecek. Bu taşınmazların satış amacı dışında kullanılamayacağına, amacı dışında kullanıldığının tespiti halinde satış bedelinin faizsiz iade edilerek Hazine'ce geri alınacağına ilişkin tapu kütüğüne şerh konulacak.
  Â
Hazine'ye ait taşınmazlar, Organize Sanayi Bölgelerine artık rayiç bedel üzerinden deÄŸil harca esas deÄŸer üzerinden doÄŸrudan satılabilecek. Böylece yatırımcılara daha ucuz arsa temini yolu açılmış olacak.Â
 Â
Hazine'ye ait tarım arazilerindeki Hazine hissesi, talepte bulunan hissedarlara takdir edilen bedel üzerinden doğrudan satılabilecek.
  Â
Hazine'ye ait tarım arazileri, 31 Aralık 2002 tarihinden önce 5 yıl süreyle fiilen tarımsal amaçla kullanılması ve bunun Hazine'ce belirlenmiş olması şartıyla kullananlara doğrudan satılabilecek.

Kanuna göre satılacak tarım arazileri 10 yıl süreyle tarım dışı amaçlarla kullanılamayacak. Bu süre sonunda tarım dışı amaçla kullanım, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan alınacak izne tabi olacak.
   Â
YABANCILARA SATIÅž YASAÄžI KALKIYOR
Â
Karşılıklı olmak ve kanuni sınırlamalara uyulmak kaydıyla yabancı uyruklu gerçek kiÅŸiler ile ticaret ÅŸirketleri, Türkiye sınırları içinde taşınmaz mal edinebilecek.Â

Karşılıklılık ilkesinin uygulanmasında, yabancı devletin taşınmaz mal edinimde kendi vatandaÅŸlarına veya ticaret ÅŸirketlerine tanıdığı hakların, Türkiye Cumhuriyeti vatandaÅŸlarına veya ÅŸirketlerine de tanınması esas alınacak.Â

Türkiye ile arasında karşılıklılık olmayan devlet vatandaÅŸlarının kanuni miras yoluyla edindikleri taşınmazlar ile kanuni kısıtlamalara tabi alanlardaki taşınmaz mallar, intikal iÅŸlemleri yapılarak tasfiye edilecek ve bedele çevrilecek.Â

30 hektardan fazla taşınmaz mal edinilebilmesi Bakanlar Kurulu'nun iznine tabi olacak.Â

Yabancı uyruklu gerçek kiÅŸiler ile ticaret ÅŸirketleri lehine taşınmaz mal üzerinde sınırlı ayni hak tesis edilmesi halinde ise karşılıklılık ÅŸartı aranmayacak.Â

TAŞ, KUM, ÇAKIL OCAKLARI
Â
Orman sınırları içinde bulunanlar da dahil Hazine'nin ö mülkiyetinde ya da devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerde Maliye Bakanlığı'ndan izin alınmak kaydıyla açılacak taş, kum, çakıl ve toprak ocakları, belediye ve mücavir alan sınırları içinde ilgili belediyelerce, dışında il özel idarelerince ihale edilecek.

Hazinenin veya DSÄ°'nin mülkiyetinde veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerdeki baraj, dalyan, voli yerleri, göller, havuzlar, nehirler ve nehir ağızlarındaki av yerleri ile su ürünleri üretim hakkı, öncelikle o yerde bulunan kooperatif birlikleriya da köy birliklerine il özel idaresince kiralanabilecek.Â
 
Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerdeki kaynak suları da il özel idarelerince kiraya verilebilecek.Â
       Â
TURÄ°ZMCÄ°LERLE Ä°LGÄ°LÄ° DÃœZENLEME
 
Turizm yatırımı yapılmak amacıyla adlarına kamu arazisi tahsis edilen ve kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce, ilgili Bakanlıkların iznine tabi işlemleri izinsiz olarak gerçekleştiren veya sözleşmelerine aykırı davranan yatırımcılar ve işletmeciler hakkında açılan davalardan, cari yıl proje maliyet bedelinin yüzde 3'ü ile dava masraflarını defaten ödemeleri, sözleşmeden doğan mali yükümlülüklerini yerine getirmeleri ve ilgili Bakanlıklar ile yeniden sözleşme yapmaları kaydıyla vazgeçilecek. Dava açılması gerekenler için de dava açılmayacak ve tahsisleri devam edecek.
  Â
Bu hükmün uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ilgili bakanlıkların görüşü de alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek.

Hazine taşınmazlarının Tarım ve KöyiÅŸleri Bakanlığı'nca mera, yaylak ve kışlak olarak belirlenmesi sırasında Maliye Bakanlığı'ndan da uygun görüş istenecek. Bu ÅŸekilde, istenen her yerin mera olarak tescili önlenecek.Â

Haberin Devamı
Trafik para cezaları da kredi kartı ile ödenebilecek. Kredi kartıile yapılan tahsilatın saymanlık hesaplarına aktarılması süresi ile uygulamaya ilişkin esaslar Maliye Bakanlığı'nca belirlenecek.

Belediyelerin genel bütçe gelirlerinden aldıkları payın yüzde 40'ı doğrudan ilgili belediyenin hesabına yatırılacak, kalan yüzde 60'ı ise büyükşehir belediyelerine nüfuslarına göre dağıtılacak. Mevcut düzenlemeye göreyse büyükşehir belediyelerinin payları iller bankasında bir havuzda toplanarak bu bankaca dağıtılıyor. Getirilen değişiklikle, Maliye Bakanlığı belediye paylarını doğrudan büyükşehir belediyelerinin hesaplarına aktaracak.
 Â
TASİŞ, satış gelirlerinden yüzde 10 yerine yüzde 50 pay alacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!