Hazine binasındaki çatlaklar onarılacak

Güncelleme Tarihi:

Hazine binasındaki çatlaklar onarılacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

İnşa edildiği dönemlerde Türkiye'nin en modern binalarından biri olarak kabul edilen, Eskişehir yolundaki 22 katlı Hazine ile Dış Ticaret Müsteşarlıklarının bulunduğu binanın sütunlarında oluşan çatlakların onarılması için çalışmalar başladı.

Binanın 4 ve 5'inci katlarındaki sütunlarda görülen çatlakların nedeninin araştırılması için ODTÜ Mühendislik Fakültesi uzmanlarından oluşturulan ekip, binanın onarım gerektirdiği yönünde rapor verdi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Mekaniği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Uğur Ersoy başkanlığında oluşturulan araştırma ekibinde yer alan Prof. Tuğrul Tankut, yaptıkları inceleme sonucunda hazırladıkları raporu Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlıklarına ilettiklerini söyledi. Prof. Tankut, raporda, binanın onarım gerektirdiğini, ayrıca onarım ilkelerinin ana hatlarını bildirdiklerini belirtti. Sütünlarda görülen çatlakların nedeni konusunda ise Prof. Tuğrul Tankut, şunları söyledi:

‘‘Çatlakların, sütun boyutlarının küçük tutulması yanında birtakım donatı detaylandırması aksaklıklarından da kaynaklandığını saptadık. Bu, demirlerin yerleştirilmesinde bazı düzensizlikler olduğu anlamına geliyor.’’

Binanın 5'inci katındaki çatlağın daha kritik olduğunu belirten Prof. Tankut, ‘‘Birtakım güvenlik sorunları vardı. Geçici takviye yapılarak bu sorunlar giderildi. Şimdi, alt katlardan başlayarak kalıcı bir onarım gerekiyor. Bu onarımın projesinde ve yapım aşamasında da görev yapabileceğimizi bildirdik’’ dedi. Çatlaklar nedeniyle, 3, 4 ve 5'inci katlardaki sütunlara geçici takviye kolonları konmuştu. Binayı yapan inşaat firması Gama Endüstri ile Hazine arasında onarıma ilişkin görüşmelerin sürdüğü belirtildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!